U Centrima izvrsnosti oko 2.000 darovite djece - najviše u Varaždinskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Od rujna Hrvatska  ima deset novih europskih točaka za darovite, a riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama koje uspješno rade s darovitom djecom, od vrtićke, pa do srednjoškolske dobi. Certifikate Europska točka za darovite su u rujnu primili: Udruga za darovitost DAR, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, VI. osnovna škola Varaždin, Dječji vrtić „Dječji svijet“ Varaždin, Osnovna škola Trnjanska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Glazbena škola u Varaždinu, Gimnazija Petar Preradović Virovitica, Srednja škola Pregrada i Ka Raddar Karlovačke županije. Centri izvrsnosti Varaždinske županije su pak jedini  Europski centar za darovite u zemlji i jedan od svega 25 takvih centara u svijetu.

U Varaždinskoj županiji ima i najviše djece uključene u Centre izvrsnosti i nudi se najveći broj programa, a slijede Splitsko-dalmatinska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Prema računici, ove godine će godine oko 2.000 djece pohađati razne programe unutar Centara izvrsnosti. 

Da bi netko pohađao Centar izvrsnosti, mora proći testiranje, a uključuju se u programe gdje su pokazali iznadprosječne rezultate. To su djeca kojima je potreban dodatni izazov u obrazovanju te su željna usvajanja novih i dodatnih znanja.

Nakon što je uvedena nastava u školama u jednoj smjeni u Varaždinskoj županiji, omogućeno je korištenje i fizičkih i kadrovskih resursa za pokretanje centara izvrsnosti za sustavni rad s darovitom djecom. Prvi centar izvrsnosti pokrenut je 2007. godine, a do sada je u njih uloženo 35 milijuna kuna. Osim što su Centri izvrsnosti u Varaždinskoj županiji jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj i jedan od 25 takva centra u svijetu, ujedno je i jedini Centar u cijeloj Europi koji nije vezan uz sveučilište, nego uz instituciju Županije.

Uz postojećih devet Centara izvrsnosti u šest škola - informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija., ove su školske godine uvedeni i programi robotike,  a učenici će pohađati i programe za šah, astronomiju, crtanja i dizajna. Centre u ovoj školskoj godini pohađa čak 940 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima će raditi 156 mentora.

U školskoj godini 2019./20. u rad Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije uključena su četiri programa -  matematike, informatike, novih tehnologija i prirodoslovlja. U izvođenje programa uključeno je 430 učenika i 88 nastavnika/mentora. Osim učenika iz Splitsko – dalmatinske županije, polaznici su i učenici iz susjednih županija kao i iz Herceg-Bosne. Uskoro je plan uvesti i novi program – Poduzetništvo, koji je, kako je rekao nedavno župan Blaženko Boban,  potreban mladim generacijama kako bi polako ulazili u poduzetnički svijet.

- Učenici koji pohađaju Centar izvrsnosti pri upisu na fakultete su u pravilu uvijek u top ljestvici primljenih budućih studenata, a upravo im je Centar izvrsnosti podloga i baza za nastavak školovanja. Učenicima koji će pohađati program Poduzetništva, bit će otvorena i nova prilika, jer županija ima sklopljene ugovore s tvrtkama u kojoj će imati i praksu - napomenuo je Boban.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić objasnio nedavnom prigodom da će učenici raditi unutar učeničkih zadruga koje će biti zadužene za plasman određenog proizvoda kojeg će ručno ili drugim tehnikama stvarati, brendirati, stavljati na tržište i tako učiti kako prolaziti kroz svijet poduzetništva. Rekao je da je i ove godine interes za pohađanje Centra izvrsnosti bio izniman, da su povećali njihov broj, a imali su na tisuće prijava učenika i nastavnika

Uređenjem prostorija Centra izvrsnosti u Splitu, uspostavit će se ustanova kao županijski Centar izvrsnosti i koja bi prema planu župana trebala postati jedan od najrespektabilnijih centara u jugoistočnom dijelu Europe.

Kako Centri izvrsnosti pomažu u usavršavanju znanja, pokazuje podatak je na državnim natjecanjima Županiju ove godine predstavljalo 75 djece koja su osvojila prva tri mjesta. Kako polaznici dolaze i iz drugih županija, tako je polaznik iz Dubrovačko-neretvanske županije (otok Korčula) na ovogodišnjem natjecanju iz matematike postao državni prvak.

Centar izvrsnosti pokrenula je i Međimurske županije, i to  iz matematike, kemije, fizike i biologije, a ima će  103 polaznika i 17 mentora.

- Izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost – rekao je prilikom nedavnog otvaranja Centra župan Matija Posavec.

Međimurska županija kao osnivač, osigurala je sredstva u iznosu od 230.000 kuna.

U veljači 2019. godine započeo je s radom Centar izvrsnosti u Virovitičko-podravskoj županiji sa sjedištem u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica, a unutar kojega su osnovani Centri izvrsnosti iz matematike, fizike, kemije te informatike s robotikom. Od ove školske godine pokrenut je i CI novih tehnologija sa sjedištem u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, a istodobno se Centar izvrsnosti u Virovitici širi s Centrom izvrsnosti za povijest i Centrom izvrsnosti za medijsku pismenost.

– Ovime samo nadograđujemo već započetu odličnu priču. I ovim projektom, pokazujemo kako Virovitičko-podravska županija brine i skrbi o svojim učenicima, ulažući u obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva već je to ulaganje u razvoj gospodarstva i bolje budućnosti svih nas – rekao je nedavno župan Igor Andrović.

Radionice bi trebale započeti s radom početkom studenoga 2019. godine, a pohađat će ih osamdesetak prijavljenih učenika osnovnih i srednjih škola. Virovitičko-podravska županija financirat će prijevoz učenika, prehranu učenika, naknade za predavače kao i opremu te materijale potrebne za rad i održavanje radionica. Od ove godine bit će uključeni i osnovnoškolci, točnije učenici osmih razreda osnovne škole kako bi kroz radionice imali i određenu pripremu za srednju školu i program obrazovanja koji će upisati u nastavku svojeg školovanja.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluju Centri izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike.

- Ulaganje u obrazovanje, kada govorimo o našoj županiji je jedan od naših prioriteta. Po tome smo trenutno drugi u Hrvatskoj. Iz našega proračuna, svaka četvrta kuna ide u taj sektor. Jako puno radimo na stvaranju materijalnih uvjeta. Tu spada energetska obnova škola, i gradnja novih škola. Ipak, ono najvažnije je ulaganje u znanje, konkretnije u mentore, profesore, učitelje i učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici tako 22 subote u godini dolaze u Centre izvrsnosti kako bi poboljšali svoje znanje. Veseli me što su to učenici iz svih dijelova županije. Realizirali smo prijevoz i prehranu kako bi učenici imali zadovoljene sve potrebe. Svi programi se odvijaju na temelju dobrovoljnosti – rekao je nedavno župan Damir Bajs.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga Županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike. Već iduće godine  s radom je počeo Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, zatim iz kemije, a od prošle školske godine učenici mogu na ovaj način dodatna znanja stjecati i iz informatike.

Ove godine u radu Centara izvrsnosti sudjeluje ukupno 364 učenika s kojima će raditi 32 mentora.

Lani je župan Ivan Anušić povjerio Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek ovlasti nositelja Centra izvrsnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva.

- Kao osnivač srednjih škola Osječko-baranjska županija je prepoznala važnost izvannastavnih programa za učenike koji žele i mogu više te je pokrenula projekt Centra izvrsnosti. Za njihove aktivnosti prošle godine smo osigurali 50.000 kuna, a ove godine 250.000 kuna. To su daroviti i kvalitetni učenici koji žele i hoće nadograditi svoje znanje, pa kada govorimo o onome što ih čeka u budućnosti, to je studiranje na našem Sveučilištu, a nakon toga ostanak u Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj. Ovo zanimanje ima jako veliki zamah te će svi ti mladi ljudi nakon srednje škole i fakulteta ovdje naći posao i svoju budućnost - rekao je nedavno župan  Anušić.

Drugu godinu zaredom provodi se program KA RADDAR Karlovačke županije koji se održava u Tehničkoj školi, a temelj je  za što ranije usmjeravanje mladih prema STEM području i deficitarnim zanimanjima, odnosno prema tržištu rada te kvalitetna poveznica obrazovnog i gospodarskog sustava Karlovačke županije. Ove će godine program pohađati 201 učenik 7. i 8. razreda osnovnih škola s područja Karlovačke županije, u 13 različitih predmeta.

Osim onih koji su dobili Europski certifikat za darovite, djeluje još mnogo programa po županijama, putem kojih se radi s darovitom djecom. Primjerice, u Zaboku djeluje program LUMEN, kojem je cilj poticati rad s darovitom djecom i mladima u Krapinsko-zagorskoj županiji i koji se provodi sa 160 učenika u devet škola. (L.K.)