Intervju: Valter Flego, Istarski župan i budući zastupnik u Europskom Parlamentu

'Pripremam se za odlazak u Europski Parlament, županiju nakon šest godina ostavljam s puno realiziranih projekata'

Župan Istarske županije i potpredsjednik IDS-a Valter Flego priprema se za novu poziciju zastupnika u Europskom Parlamentu, a nakon što su mu glasači prošli tjedan dali podršku sa 38,03 posto glasova unutar Amsterdamske koalicije, na čijoj je listi bio. Flego je ujedno i jedini od pet župana koji su se kandidirali, a koji je uspio izboriti mjesto u Parlamentu.

U šest godina mandata vođenja županije, kaže nam istarski župan Valter Flego u razgovoru, napravio je puno, a isto je tako uvjeren da će se nastaviti raditi jednako dobro. Kaže da rezultatom nije iznenađen, jer su svi signali građana upućivali da stranka ima dobar smjer. Ali i isto tako da su prepoznali njegov rad u županiji koja niza projekte i ne bilježi demografske minuse.

Jeste li očekivali ovakav rezultat?

 - Nisam ni u jednom trenutku sumnjao u našu pobjedu. U bezbrojnim razgovorima s našim sugrađanima proteklih mjeseci diljem Hrvatske uvidjeli smo da itekako postoji potreba za modernom, otvorenom i naprednom Hrvatskom. Ti su građani tražili i birali svog predstavnika. Bit ću, zajedno s kolegama iz Amsterdamske koalicije glas napredne, moderne i normalne Hrvatske. Još jednom, veliko hvala svima koji su rekli 'ne' zatvorenoj Hrvatskoj, hvala svima koji su potvrdili da je IDS i dalje dominantna politička opcija u Istri, svima onima koji su prepoznali našu ideju Amsterdamske koalicije, ideju prije svega normalne, a onda otvorene, napredne i tolerantne Hrvatske za koju ću se u Europskom parlamentu boriti idućih 5 godina.

Iščitavate li iz ovog rezultata i zadovoljstvo građana s Vama kao županom?

- Iz rezultata ovih izbora može se prije svega iščitati da je Amsterdamska koalicija prepoznata kao snažna građanska, moderna i proeuropska opcija. A onda, govorimo li o preferencijalnim glasovima, i svojevrsna potvrda, odnosno priznanje mog rada na čelu županije i ispravnosti politike IDS-a. Sve ono za što sam se zalagao kao župan nastavit ću u Europskom parlamentu, stoga slobodan sam reći da mojim izborom građani znaju što dobivaju i znaju da ih nećemo iznevjeriti.

Koji su glavni rezultati - projekti, mjere... koje ste napravili u svom nezavršenom mandatu?

- Ponosan sam na svaki veći i manji uspjeh kojeg smo zajedništvom postigli tijekom 6 godina mojeg mandata na čelu Županije. Mnogo je projekata realizirano i mnogo započeto, a svima njima je cilj unapređenje kvalitete života u Istri. Brojni pokazatelji o Istri kao lokomotivi razvoja u Hrvatskoj, potvrđuju da smo izabrali pravi put. Govoreći o najznačajnijim projektima, istaknuo bih početak gradnje nove Opće bolnice u Puli na kojeg smo čekali punih 25 godina; izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, izgradnju Sustava navodnjavanja Valtura, značajna ulaganja u škole diljem Istre, kao i projekt dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Raši i Novigradu. Neizostavan je projekt nastavka izgradnje Istarskog ipsilona na dionici Rogovići-tunel Učka. Cijelo vrijeme vodili smo uravnoteženim razvojem, kako teritorijalno, tako i sektorski, a posebno smo bili usmjereni i na EU projekte te smo i u tome bili izrazito uspješni. Posebno mi je važan i projekt koji sam osobno inicirao, a odnosi se na uvođenje Zavičajne nastave u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole kako bi naša djeca učili o svome kraju. Ponosan što je u proteklih 5 godina u Istarskoj županiji smanjena nezaposlenost mladih za 65%, a broj županijskih stipendista povećan za čak 80%. Veseli me što smo prvi u RH po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb, kulturu te što smo pri samom vrhu transparentnosti županijskih uprava. Sve je to rezultiralo činjenicom da je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Istarska županija jedina hrvatska županija koja ne bilježi demografske minuse.

Za što ćete se zalagati u Parlamentu? Često čujemo da je to bolja iskoristivost novca iz EU fondova. To sigurno stoji, ali sigurno još postoji područja za koja bi trebalo voditi brigu.. od nezaposlenosti,  OIE... 

- Naravno da su europski fondovi jedinstvena šansa da pokrenemo ozbiljni razvojni ciklus, što je dosad rijetko kad bio slučaj u našoj zemlji. Međutim, na Europu ne treba gledati isključivo kao na bankomat. Europske institucije mjesto su, prije svega, gdje moramo raditi na definiranju programskih okvira, direktiva itd. s kojima ćemo se moći suočiti s našim problemima u Hrvatskoj.

Jeste li se već organizirali za odlazak na novu poziciju i je li Vaš nasljednik, g. Radin, spreman za preuzimanje dužnosti?

- Što se tiče mog prelaska na novo radno mjesto, pripreme su već u tijeku kako bi do 2. srpnja na konstituirajućoj sjednici EP-a bilo sve spremno. A što se tiče županije, tu nema ni najmanjih problema jer su stvari sasvim posložene. Jako dobro se zna tko što radi i stvari će nastaviti normalno funkcionirati.  (Lidija Kiseljak)