Radimir Čačić

Jedan od najiskusnijih hrvatskih političkih operativaca ponovno je postao varaždinski župan 2017. godine.

Radimir Čačić rođen je 11. svibnja 1949. godine u Zagrebu. U rodnom gradu završava 1973. godine i Arhitektonski fakultet. Dodatno se obrazovao početkom novog tisućljeća na Harvardu, gdje je pohađao postdiplomske programe (J.F. Kennedy School of Government). 

Nakon završetka obrazovanja od 1973. do 1977. radio je u Interpublicu u Zagrebu, uglavnom na poslovima za američko ministarstvo vanjskih poslova. Od 1977. godine živi u Varaždinu, gdje vodi projektni ured tvrtke Zagorje koja kasnije pak prerasta u samostalnu tvrtku Coning koja je tijekom godine uvelike utjecala na gospodarstvo Varaždina i okolice. U dva mandata bio je predsjednik udruženja projektnih i savjetodavnih organizacija Hrvatske, a početkom 1990. i jedan od osnivača tvrtke ZAGAL-s, danas Croatia Airlinesa.

Godine 1985. osuđen je zbog rušenja samoupravnog sistema SFRJ, ali je brzo nakon toga oslobođen odlukom Vrhovnog suda RH. Tijekom ratnih zbivanja u Varaždinu, istaknuo se u uspješnim pregovorima oko predavanja gradske vojarne. Upravo je oružje iz varaždinske vojarne kasnije bilo gotovo pa i presudno u obrani drugih dijelova zemlje. Čačić zbog toga ima i čin brigadira Hrvatske vojske, a odlikovan je spomenicom Domovinskog rata te Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Suosnivač je Hrvatske narodne, a od 1994. do 2000. u dva mandata je obnašao dužnost predsjednika stranke. Za predsjednika HNS-a ponovno je izabran 2008. godine, ali je stranku napustio nakon služenja kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj. Osnovao je Narodnu stranku - reformisti, s kojom je i pobjedio izborima za varaždinskog župana 2017. godine. 

Čačić je u hrvatskom političkom životu ponajviše upamćen kao pokretač projekta izgradnje autocesta i programa društveno poticane stanogradnje (tzv. 'Čačićevi stanovi') u mandatu premijera Ivice Račana. Uz primjenu Čačićevih modela do 2005. izgrađeno je 450 kilometara autocesta i 81 kilometar poluautocesta te 3122 stana. Bio je član Vlade premijera Zoran Milanovića, kad je obnašao dužnost prvog potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva. 

Ovo nije prvi put da Radimir Čačić obnaš dužnost varaždinskog župana. Tu je poziciju prvi put obnašao u mandatu od 2005. godine. 

Zamjenici:

  • Tomislav Paljak
  • Robert Vugrin

Varaždinska

Prema prvom pisanom spomenu Varaždinska županija je najstarija hrvatska županija. Među prvima je organizirana kao upravno teritorijalna jedinica u hrvatskim zemljama, a spominje se još davne 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. zajedno sa županom varaždinskim, imenom Belec.

Opći podaci

Broj stanovnika
175951
Površina (km2)
1262
Broj naselja
302
Županija
Varaždinska
Pozivni broj
42
Broj općina
22
Službene stranice županije
Razvojna agencija
Regija
Kontinentalna Hrvatska

Proračun

Realizacija 2014. godine: 205.522.831

Realizacija 2015. godine: 200.676.156

Realizacija 2016. godine: 783.300.169

Plan 2017. godine: 873.306.627

Plan 2018. godine: 1.048.261.087

Županijska skupština

Predsjednik skupštine: mr.sc. Alen Runac

Potpredsjednici: Zvonimir Sabati i Krešimir Šalig

Članovi:

Nenad Koščak
Mihael Liber
Vlasta Cindrić
Kristijan Hublin
Zlatko Koračević
Krešimir Horvat
Davor Golub
Mr.sc.alen Runac,prof
Lidija Petrinjak,inf.
Nadica Dreven-budinski
Viktorija Horg
Vladimir Lacković
Željko Dvekar
Martina Bistrović,dipl.oec.
Krešimir Čop
Dragutin Gotić
Vesna Keškić
Vladimir Kramarić
Alen Trglačnik
Dr.sc. Zvonimir Sabati
Doc.dr.sc. Nina Begičević – Ređep
Darko Marković, Mag.ing.el.
Tomica Čukli
Hrvatska Stranka Umirovljenika – Hsu
Jadranka Bahlen
Živi Zid
Mladen Rogina, Struč.spec.ing.sec.
Marijan Dominko
Luka Zrinski
Dubravka Biberdžić
Krešimir Šalig,dipl.ing.el.
Hrvoje Kovač
Vladimir Grudenić,prof
Vladimir Kolarić
Božidar Hajsok
Vladimir Stolnik
Karmen Emeršić
Katica Levanić
Zvonko Vugrinec
Zlatan Mošmondor
Anita Rep
Zoran Kunić
Petar Ratković