Virovitičko-podravska, Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija učenicima osiguravaju besplatne radne bilježnice, Osječko-baranjska prehranu, Međimurska prijevoz, a Primorsko-goranska rekordna sredstva ulaže u energetsku obnovu

Ove godine država financira nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola, pa se stoga velik broj županija, poput Zagrebačke, Virovitičko-podravske i Dubrovačke županije, uključilo u financiranje ili sufinanciranje ostalih potrepština, od radnih bilježnica do mapa. Negdje to rade u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a negdje su se gradovi i općine same odlučile financirati radne bilježnice. One županije koje se nisu uključile kroz taj oblik pomoći, kažu da više novaca ulažu u opremanje ili obnovu škola, sudjeluju u troškovima prijevoza učenika, a Osječko-baranjska županija će primjerice i u ovoj školskoj godini osnovnoškolcima omogućiti besplatan obrok. Rekorder u energetskim obnovama je, pak, Primorsko-goranska županija.

U Zagrebačkoj županiji će svu djecu osnovnih škola iz te županije na početku školske godine dočekati uz besplatne udžbenike i besplatne radne bilježnice. Za njih je Županija osigurala 7,5 milijuna kuna.

- Zagrebačka županija osigurat će 300 kuna po učeniku, a u slučaju da iznos bude nešto veći, sufinanciranju će se priključiti gradovi i općine jer cilj je da roditelji nemaju nikakvih troškova – kaže župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 

- Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti samo povećavamo standarde – prvenstveno u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola – dodaje Kožić nadodavši kao se već 15-ak godina u razvoj obrazovanja kontinuirano ulaže gotovo polovica izvornog proračuna.

Lani, kada država još nije financirala kupnju udžbenika, to je osigurala sa 12 milijuna kuna Zagrebačka županija za školarce osnovnih škola u Županiji.

Zagrebačka županija dodatno ulaže i u energetsku obnovu škola, ove i sljedeće godine bit će obnovljeno sedam škola za što je izdvojeno gotovo 75 milijuna kuna, od čega su 38 milijuna sredstva Županije.

Nakon što od ove godine Vlada RH, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava sredstva za nabavu udžbenika za sve osnovce, Virovitičko-podravska županija i sve općine i gradovi  financirat će nabavku radnih bilježnica, atlasa i likovnih mapa za sve učenike svih osnovnih škola.

- Model je da će Virovitičko-podravska županija izdvojiti 50, a ostalih 50 posto pojedini grad ili općina. Ovo je konkretna financijska pomoć, jer na ovaj način pomažemo roditeljima naše djece, pa će sredstva koja su prije izdvajali za udžbenike, moći iskoristiti za neku drugu namjenu – rekao je nedavno Virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Prema prihvaćenom modelu, za radni materijal svih udžbenika osnovnih škola Virovitičko-podravske županije, a po postojećoj projekciji, izdvojit će se 1.874.720,21 kunu, od čega će Virovitičko-podravska županija izdvojiti polovicu, a ostatak, pojedina općina ili grad na čijem području se nalazi škola.

Međimurska županija  nastavlja projekt financiranja prijevoza učenicima osnovnih škola kojima je osnivač.

Osječko-baranjska županija osnivač je 53 osnovne škole i 105 područnih škola. Radne bilježnice se ne sufinanciraju, ali zato je ta Županija jedina osigurala besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce za što je godišnje osigurano 17 milijuna kuna. Županija sudjeluje i u sufinanciranju prijevoza učenika. Na području Osječko-baranjske županije provodi se niz projekata energetske obnove osnovnih škola po čemu Županija također prednjači u Hrvatskoj, a osim redovitih troškova održavanja, pred završetkom je i posljednja športsko-nastavna dvorana u Đakovačkim selcima i time će sve matične škole na području županije imati svoje dvorane.

Primorsko-goranska županija odlučila se je više sredstava usmjeriti za opremanje škola i obnovu, uključujući i onu energetsku, pa trenutačno od svih županija imaju najviše investicija u školstvu. Ove godine za tu je svrhu predviđeno 28 milijuna kuna. U posljednje dvije godine izgrađene su četiri škola i četiri sportske dvorane. 

- Tijekom ljeta izvodit će se radovi na investicijskom održavanju 46 objekata školstva (18 osnovnih škola, 23 srednje škole i 5 učeničkih domova). Županija je za izvođenje radova provela 14 postupaka nabava. Nakon provedenih nabava i sklapanja ugovora otvorena su 52 gradilišta za radove od sanacija centralnog grijanja, sanitarnih čvorova, krovova, uređenja unutrašnjih prostora i dr. Osim investicijskog održavanja u tijeku su i kapitalni projekti. Započet je projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Jelenje Dražice u Dražicama s izgradnjom školske sportske dvorane koji Primorsko-goranska županija realizira u suradnji s Općinom Jelenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39.500.000 kuna, a Županija provedbu projekta sufinancira s udjelom od 60%. Novi projekt Županije je dogradnja OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji koji se realizira u suradnji s Općinom Matulji. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 12.000.000 kuna, a Županija provedbu projekta sufinancira s udjelom od 50%.Županija tijekom 2019. godine ugovara i financira sanaciju sustava klimatizacije dvorane Doma sportova OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice koja obuhvaća izvođenje radova i nabavu nove opreme, procijenjena vrijednost provedbe iznosi oko 750.000,00 kn. Po provedenim postupcima nabave sklopljeni su ugovori o nabavi opreme (školskog namještaja, računalne i ostale uredske opreme, klima uređaja i video nadzora) za potrebe 12 osnovnih i 23 srednje škole kojima je Županija osnivač ukupne vrijednosti 1,03 milijuna kuna. U tijeku je provedba postupaka nabava kombi vozila za prijevoz učenika u OŠ Ivanke Trohar Fužine i OŠ Klana koje financira Županija s iznosom od 400.000 kuna.Županija s iznosom od 500.000 kuna financira uslugu izrade projektne dokumentacije za ulaganja u infrastrukturu i opremu srednjim školama koje sudjeluju u projektu razvoja Regionalnih centara kompetentnosti. Sveukupna ulaganja za realizaciju kapitalnih projekata i investicijskog održavanja u ovoj godini su 28 milijuna kuna – kaže župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

 

U ovogodišnjem Proračunu Istarske županjie nisu osigurana sredstva za nabavku radnih bilježnica, mapa i dr. U Osnovnoj školi Ivana Batelića - Raša, dovršeno je izvođenje radova kompletne energetske obnove školske zgrade, kao i radova rekonstrukcije, preraspodjele i adaptacije prostora radi usklađenja s Normativom prostora, zatim osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, osiguranje uvjeta zaštite od požara te uvjeta sanitarne zaštite, sve na temelju ishođene građevinske dozvole. Sveukupna vrijednost svih radova, usluga i opreme iznosi cca 10.500.000 kuna, od čega energetska obnova iznosi cca 6.100.000 kuna. U Osnovnoj školi Mate Balote Buje u tijeku je izvođenje radova energetske obnove i dogradnja dizala koje povezuje sve tri etaže školske zgrade, a koji bi trebali biti dovršeni do kraja godine. Procijenjena vrijednost radova i usluga iznosi cca 4.800.000 kuna.

Ni Šibensko-kninska županija nije se uključila u sufinanciranje nabavke radnih bilježnica.

U prošloj godini Šibensko-kninska županija energetski je obnovila dvije osnovne škole i jednu srednju školu na području Županije. Ukupna vrijednost projekta za ove tri škole iznosila je oko 11 milijuna kuna, od čega je 70% sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, dok je preostalih 30% sufinancirala osnivač Šibensko – kninska županija.

Dubrovačko-neretvanska županija je nakon rebalansa proračuna odlučila višak novca usmjeriti u nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce.

-U Županijskom proračunu u sklopu ovog rebalansa predviđena je kupnja radnih bilježnica za sve učenike osnovih škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. To je iznos od 2,4 milijuna kuna. Vlada je prihvatila doniranje udžbenika, a mi ćemo ostalo tako da roditelji nemaju troškove na tom području - kaže župan Nikola Dobroslavić.

Ličko senjska županija  neće sudjelovati u sufinanciranju nabavke obrazovnih materijala.

U završenoj školskoj godini završen je projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole  dr. Franje Tuđmana Korenica, a lani su i potpisani  Ugovori za energetsku obnovu Osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević Senj, Područne škole Smoljanac Osnovne škole Plitvička Jezera, Osnovne škole Perušić.

Krapinsko-zagorska županija je sklopila sporazum s jedinicama lokalne samouprave na njenom području da Županija financira 50% troškova za radne bilježnice za obvezne i izborne predmete, a preostalih 50% svaka JLS. Za to će Županija izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna.

I KZŽ ima velike investicije u energetsku obnovu škola. Tako je prije neki dan završena energetska obnove osnovne škole u Pregradi te je otvorena  nova sportska dvorana u Đurmancu. Županija i financira gradnju sportske dvorane u Hrašćini te su uključeni u projekt izgradnje sportske dvorane u Zlatar Bistrici.

Vukovarsko-srijemska županija ne sufinancira nabavku radnih bilježnica, a obnova, rekonstrukcija i sanacija škola u 2019. godini nije još dovršena. U svim školama na kojima su predviđeni radovi u ovoj godini traje postupak javne nabave, kažu u Županiji.

Karlovačke županija nije izdvojila sredstva u proračunu za radne bilježnice osnovnoškolaca, no, pozivaju jedinice lokalne samouprave da to učine, te napominju da imaju niz drugih mjera i aktivnosti kojima doprinose i pomažu poboljšanju standarda školskih ustanova te smanjuje financijske izdatke za roditelje.

Županija će  od jeseni za ona zanimanja koja nisu upisivana tri i više godina: limar, zidar, tesar i tapetar u potpunosti financirati sav nastavni i didaktički materijal, prijevozne troškove i smještaj u Učeničkom domu.

-Također, deficitarna zanimanja financiramo kroz program KARADDAR koji je temelj za što ranije usmjeravanje mladih prema STEM području i deficitarnim zanimanjima, odnosno prema tržištu rada te kvalitetna poveznica obrazovnog i gospodarskog sustava Karlovačke županije. U okviru Programa 295 učenika je u 2018./2019. školskoj godini usvajalo znanja i vještine iz prirodoslovlja i STEM područja. Za sve polaznike radionica organizirano je predavanje stručnog predavača iz STEM područja. Za provođenje ovog iznimnog programa Karlovačka županija izdvojila je 300 tisuća kuna – kažu u Županiji i dodaju da su u tijeku četiri velike energetske obnove školskih zgrada, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna. Do lipnja 2020. godine energetski će potpuno biti obnovljene OŠ Plaški, OŠ Rakovica, Prirodoslovna škola i MIOŠ.

U suradnji s Carnetom KŽ provodi projekt E-škole 2019.-2022. godine čiji je cilj cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21 stoljeće. U okviru projekta mjesečno će se  izdvajati 1000 kn za uslugu e-tehničar po školi. (Lidija Kiseljak)

 

U Međimurskoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji više prvašića nego lani

Prema privremenim podacima, u Karlovačkoj županiji je upisano ove školske godine 995 učenika, što je nešto više nego lani, kada je zabilježen velik pad od preko 100 prvašića u odnosu na godinu prije. U Krapinsko-zagorskoj županiji također će ove godine krenuti u prvi razred više učenika – 1.166, dok ih je lani bilo 1.083. Ličko-senjska županija bilježi u ovoj školskoj godini troje upisanih prvašića više nego lani. U 12 osnovnih škola upisana su 252 učenika, dok je lani upisano 249. Malo povećanje, ali ohrabrujuće za županiju u koja se bori s odljevom stanovništva. Prema privremenim podacima u prve razrede osnovnih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji upisan je 1.171 učenik za školsku godinu 2019./20. U odnosu na prošlu školsku godinu upisni rezultati pokazuju da je riječ o ujednačenom broju upisanih prvašića. Od ukupno navedenog broja, u osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija upisana su 733 prvašića jednako kao i prošle godine. Nakon dvije godine laganog pada broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola, ovo je godina u kojoj je zaustavljen negativan trend upisanih. Prema privremenim podacima od strane Ureda državne uprave u Istarskoj županiji u prvi razred na području Istre upisano je 1.872 učenika, što je deset učenika manje nego lani. Istarska županija osnivač je 25 osnovnih škola i 21 srednje škole. U Međimurskoj županiji upisano je 52 više učenika u prvi razred nego lani.