Bjelovarsko-bilogorska županija treća je po izdvojenim sredstvima za obrazovanje po stanovniku, najveći projekt su energetske obnove 44 škole

Bjelovarsko-bilogorska županija je među vodećih pet županija po planiranom izdvajanju za obrazovanje u ovoj godini po stanovniku - 3.179 kuna, pokazuje aplikacija Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija. Kako nam kažu u Županiji, rebalansom proračuna sredstva planirana za školstvo i obrazovanje neće se dirati.

'Bjelovarsko-bilogorska županija neće mijenjati iznose za stipendije. Stipendija za županijske stipendiste iznosi 1000 kuna mjesečno i isplaćuje se 10 mjeseci u godini. U županijskom Proračunu za ovu godinu za tu namjenu osigurano je 1.050.000 kuna. Između ostalog, Bjelovarsko-bilogorska županija je u najvećem ulaganju u svoje školstvo u povijesti, jer samo energetska obnova obuhvaća 44 objekta u koje se  uspješno koristeći europska sredstva  ulaže 160 milijuna kuna.' - komentiraju u Županiji.

Stav Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka župana Damira Bajsa je da izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije moguć uz štednju javnog sektora, što su mišljenja mnogih čelnika jedinica lokalne samouprave, već upravno suprotno povećanje javnih investicija i osiguravanje posla našim građevinarima i srodnim djelatnostima u vremenima krize. I upravo u toj situaciji porast javnih investicija je ključan, a Bjelovarsko-bilogorska županija iako je već sada najveći investitor na području županije kreće u novi investicijski ciklus. Uz već postojeće radove na 15-ak gradilišta u županiji vrijedne 330 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija kreće u  raspisivanje natječaja i ima osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih preko 100 milijuna kuna, a riječ je o ulaganjima u školstvo.

„I u ovo vrijeme pandemije koronavirusa odlučili smo nastaviti projekte koje smo započeli. Kada je riječ o školstvu, naglasit ću da smo mi druga Županija po povlačenju sredstava Europske unije vezano uz energetsku obnovu istih. Ukupna vrijednost naših investicija samo energetske obnove je 160 milijuna kuna. Međutim, kada tu ubrojimo i projekte koje radimo svojim sredstvima, dogradnja škola u Trojstvu i Daruvaru, gradnja Glazbene škole u Bjelovaru, te Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar iznos se penje na gotovo 250 milijuna kuna“, ističe župan Damir Bajs. (L.K.)