Bjelovarsko-bilogorska županija: U dva dana dodijeljeno oko 200 tisuća kuna za udruge

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan potpisala je ugovore s predstavnicima udruga s područja općina Veliko Trojstvo, Šandrovac i Velika Pisanica koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini.

Riječ je o udrugama Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar, Društvo naša djeca Veliko Trojstvo, Udruga za promicanje običaja bilogorskog kraja i Udruga žena Velike Pisanice kojima će ukupno biti dodijeljena sredstva u iznosu od 33.000 kuna.

Udruge su to koje su se prvi put prijavile na županijski Javni poziv i to sa sljedećim projektima i programima: 
-„Proljeće na Bilogori 2019“.- 22. tradicionalno druženje s ciljem hodanja planinarskim putevima
-„Djeca za djecu“ - uključivanje djece s poteškoćama u učenju u svakodnevne dječje aktivnosti za vrijeme slobodnog vremena
-„Dajmo prirodu ljudima“ – rekreativna škola jahanja za djecu i odrasle s područja općine Šandrovac na OPG „Na malenom brijegu“
-„Za bolje slušanje, govor i glas“ – u dječjoj igraonici provodilo bi se 16 dvosatnih radionica vezanih uz slušanje, govor, i glas

Inače, nastavak je to potpisivanja ugovora u okviru navedenog Javnog poziva, nakon što su već potpisani ugovori s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom, braniteljskih udruga te udruga s područja gradova Bjelovar, Daruvar i Grubišno Polje, općina Sirač i Končanica te Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ.

Podsjetimo,  na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini javilo se ukupno 86 udruga, a za njihove projekte i programe Bjelovarsko-bilogorska županija ukupno će izdvojiti 1.055.500,00 kuna, najviše u svojoj povijesti.

„Danas potpisujemo ugovore s četiri udruge koje su se prvi put javile na županijski Javni poziv. Udruge su to koje su se na naš Javni poziv javile s izuzetno zanimljivim programima. Županija je to prepoznala. U sklopu ovog Javnog poziva za udruge s područja naše županije izdvojeno je preko milijun kuna za 86 udruga. Smatramo da smo današnjim potpisivanjem ugovora i sredstvima koja vam dodjeljuje Županija potaknuli da radite na obogaćivanju i društvenog, kulturnog i sportskog života naše zajednice. Vaši projekti usmjereni su i prema osjetljivijim skupinama“, istaknula je zamjenica župana Bojana Hribljan.

„Mi smo se prvi put javili na ovaj Javni poziv. Imamo manifestaciju Proljeće na Bilogori koju provodimo 23 godine, a kao društvo stari smo 95 godina. Promičemo zdrav život, uživanje u prirodi, druženje“, rekla je Vera Pauška, predsjednica Hrvatskog planinarskog društva „Bilogora“ Bjelovar.

„Zahvaljujemo Županiji na dodijeljenim sredstvima. Osnovani smo prošle godine i prvi put smo se prijavili na ovaj Javni poziv. Naš projekt zove se „Djeca za djecu“. Želimo potaknuti djecu i uključiti djecu s poteškoćama u razvoju  u naše aktivnosti i radionice“, izjavila je Dunja Kramarić, predsjednica Društva naša djeca Veliko Trojstvo.

„Mi smo mlada udruga, osnovani smo prije godinu dana. Javili smo se na županijski Javni poziv s projektom „Dajmo prirodu ljudima“. Riječ je o školi jahanja za djecu i odrasle koja se održava na OPG-u „Na malenom brijegu“. Školu jahanja pohađa četrdesetak djece i oko 20 odraslih. Svi su jako zadovoljni i ovim putem se zahvaljujem Županiji na dodijeljenim sredstvima“, naglasio je Slađan Novosel, predsjednik Udruge za promicanje običaja bilogorskog kraja „Kremen“.

„Mi smo prijavili projekt „Za bolje slušanje, govor i glas“. Zahvaljujemo Županiji na sredstvima. Projekt smo prijavili kako bi organizirali radionice s logopedom u dječjoj igraoni „Pisanički mališani“ koju Udruga žena vodi već 18 godina jer su nam najmlađe generacije jako bitne“, istaknula je Dragana Kočiš, predsjednica Udruge žena Velike Pisanice.

Jučer je pak zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan potpisala  ugovore s predstavnicima 17 udruga s područja grada Bjelovara.

Udrugama s kojima su potpisani ugovori namijenjena su sredstva u iznosu od 171.000,00 kuna, a to su:  Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva, Češka obec Bjelovar, HORKUD „GOLUB“ Bjelovar, Udruga „Za zdravo i sretno djetinjstvo, Sportska udruga ARGO Bjelovar, Društvo „Zrinski u srcu, Udruga kuhara i slastičara Bilogore, Društvo naša djeca Bjelovar, Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar, Moto klub White City Riders, Društvo esperantista Bjelovar, Udruga „Zadovoljna žena“, Udruga žena srce Bilogore BBŽ, Udruga žena Gudovac, Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga reuma i psorijaza BBŽ, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika.

Udruge su to koje svojim radom i osmišljavanjem kreativnih i zanimljivih programa pridonose kulturnom, sportskom i općenito društvenom životu naše zajednice.

Neki od projekata i programa navedenih udruga su:
-Zlatna dob
-Ljepota majčinstva
-Pripreme i nastup na Maratonu lađa i Jadranskoj pustolovini
-Županijski centar za cjeloživotno obrazovanje
-7.Susreti „Esperantisti Bjelovara svome gradu“
-Sreća svima jednako
-2.Smotra fakulteta Udruge studenata BBŽ

Podsjetimo,  na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. Godini javilo se ukupno 86 udruga,a za njihove projekte i programe Bjelovarsko-bilogorska županija ukupno će izdvojiti 1.055.500,00 kuna, najviše u svojoj povijesti.

„Rad udruga je bitan za naš kulturni, sportski i društveni život u zajednici. Svi vaši programi koji su došli  na Javni poziv pokazali su nam i dokazali da zaslužuju da vas financijski podupremo i da podržimo vaš rad u lokalnoj zajednici. Naravno da je društveni život bitan za svakog građanina županije i kroz ovakve programe doprinosimo bogatijem životu zajednice. Vaši programi su raznovrsni, pokrivaju vaše različite interese, ideje i vrijedan društveno korisni rad“, izjavila je zamjenica župana Bojana Hribljan.

„Na ovaj Javni poziv Udruga studenata BBŽ prijavila se za financiranje Smotre fakulteta koju smo organizirali za sve maturante svih srednjih škola naše županije. Smotru je posjetilo 900 maturanata, a predstavilo se 40 fakulteta i time smo postali najjača smotra fakulteta u Republici Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni. U ime svih članova Udruge studenata BBŽ zahvaljujem se Županiji na ovoj potpori“, rekao  je Kristian Koščak, predsjednik Udruge studenata BBŽ.

„Ove godine najavili smo da ulazimo u veliki projekt gdje bi trebali nastupiti na najvećoj kanuističkoj utrci na svijetu, na Havajima. Prije toga, pripremamo se za rušenje rekorda preveslavanja hrvatskog dijela Jadrana, od Prevlake do Savudrije, što iznosi oko 700 kilometara. Malo smo zapostavili natjecateljski dio na Maratonu lađa da bi ostvarili nešto puno više za nas jer to doživljavamo kao vrhunac i krunu naše veslačke karijere. Ovim putem se zahvaljujem Županiji na podršci i nadam se da ćemo to sve opravdati“, istaknuo je Tomislav Smrček, predsjednik Sportske udruge Argo Bjelovar.

„Mi već dosta dugo sudjelujemo u raznim aktivnostima, većinom humanitarnog karaktera, tako i izvan naše županije. Mislim da smo naše dosadašnje projekte u potpunosti opravdali jer ako nešto radiš od srca nema nikakve prepreke. Zahvaljujem se našoj Županiji koja nam daje punu podršku u našem radu. Naš novi projekt nosi naziv „Sreća zajedno svakome“ jer sreća nam je stvarno svima potrebna“, naglasila je Nada Smiljanec, predsjednica Udruge žena „Srce Bilogore“ BBŽ. (Bjelovarsko-bilogorska županija)