Brodsko-posavska županija: Projektom vrijednim 109,5 milijuna kuna želi se razviti luka u Slavonskom Brodu i preusmjeriti teret na Savu

Projekt "Izgradnja i unaprjeđenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod" vrijedan je 109,5 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Instrumenta za povezivanje Europe, kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj te sredstava Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod. Glavni mu je cilj nadogradnja osnovne lučke infrastrukture, preusmjeravanje tereta s ceste i željeznice na unutarnje plovne puteve, poticanje integracije unutarnjih plovnih puteva u prometnu mrežu Europske unije i logistički lanac, povećanje propusnosti luke te razvoj gospodarskih aktivnosti i operativnih kapaciteta luke. Planirano ulaganje Lučke uprave podrazumijeva gradnju dva pristaništa i jednog veza, Ro-La terminala, kontejnerskog terminala s pomoćnim objektima te komunalne infrastrukture.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture razvija niz projekata koji se odnose na unutarnje plovne puteve, a jedan od tih projekata je i luka u Slavonskom Brodu. Jako smo sretni da nakon dodjele bespovratnih sredstava svjedočimo napretku projekta u kojem se nakon 18 godina vide veliki pomaci. Vjerujem da ćemo dogodine, možda u ovo vrijeme, svjedočiti i njegovom završetku - rekao je na perdstavljanju projekta Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture i dodao da se uz slavonskobrodsku, radi i na razvoju luka u Osijeku, Vukovaru, Opatovcu i Sotinu. Usto, Ministarstvo razvija i željezničke projekte u kojima je za Slavonski Brod važan koridor 10 koji spaja Sloveniju preko Zagreba i Slavonskog Broda s Beogradom. Dio infrastrukture je izgrađen, dio dokumentacije je u izradi, a dionica od Dugog Sela do Novske vrijedna 550 milijuna eura spremna je za prijavu  na natječaje europskih fondova u idućem proračunskom razdoblju.

- Luka Slavonski Brod inicirala je i dokazala da plovnost rijeke Save mora biti veća od deset mjeseci te da na taj način imamo spoj s Dunavom i Crnim morem, odnosno i izlaz na roterdamsku i druge luke. Izuzetno nam je drago što je Lučka uprava Rijeka napravila zagrebačku obalu i otvorila novi vez od 400 metara koji će omogućiti dolazak novih kontejnera u Luku Rijeka, a dio tih kontejnera završit će u Slavonskom Brodu i zato je u tijeku proširenje kontejnerskog  terminala, neovisno o ovome projektu. Privatna ulaganja, veća od 250 milijuna kuna, uključuju skladište za naftne derivate i tvornicu metalnih proizvoda i te projekte smatramo gotovima. Trenutačno pregovaramo o gradnji benzinske postaje i parkirališta kako bi Slavonski Brod bio oslobođen teretnog prometa - rekao je ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod Marijan Jurić  i dodao kako se nastavlja gradnja Istočne vezne ceste te da će početi projektiranje nove željezničke pruge koja je iz lučkog područja ići preko gospodarske zone Klakar i imati spoj na željezničku prugu Zagreb-Beograd. 

- Završetkom infrastrukturnog opremanja lučkog područja našim će poduzetnicima biti omogućeno korištenje rijeke Save kao plovnog puta i riječnog prometa kao najjefitinijeg u uvozu i izvozu njihovih materijalnih dobara i proizvoda. S druge strane, koncesionari u gospodarskoj zoni lučkog područja će realizacijom svojih investicija potaknuti novi investicijski ciklus u Brodsko-posavskoj županiji - zaključio je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković. (Brodsko-posavska županija)