Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije podiže standard u prepoznavanju i radu s darovitom djecom

Ravnatelj Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić potpisao je nedavno sporazum o suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

'Kako je misija NCVVO-a valjano i objektivno praćenje i vanjsko vrednovanje nacionalnoga odgojno-obrazovnog sustava u suradnji s njegovim dionicima radi definiranja i unaprjeđenja kvalitete odgoja i obrazovanja, suradnja sa Splitsko-dalmatinskom županijom u razvoju njihovih centara izvrsnosti poseban je izazov, jer podrazumijeva rad s potencijalno darovitim učenima, što je od iznimnog značenja za daljnji razvoj ljudskih potencijala', napisano je u siječanjskom izdanju Moje županije - mjesečnika SDŽ koji donosi najvažnije vijesti iz Županije.

Potpisanim sporazumom nastavljena je dosadašnja uspješna suradnja, koja se temeljila na podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava te identifikaciji i praćenju potencijalno darovitih pojedinaca. Ovom suradnjom želi se postići kontinuitet razvoja obiju ustanova. Zajedničkim aktivnostima u organizaciji 3. međunarodne konferencije pod nazivom “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima’’, koja će se održati od 19. do 21. listopada 2020. u Splitu, značajno će se podignuti kvaliteta sadržaja i predavača, čime će posljednja istraživanja u području rada s darovitim učenicima biti prezentirana sudionicima.

Također, nastavlja se suradnja u razvoju, primjeni, obradi rezultata čestica u području identifikacije potencijalno darovite djece i mladih. Kakva je matematička pismenost? Kao rezultat ovog sporazuma je i istraživanje o darovitosti učenika 4. razreda u području matematičke pismenosti na području cijele Splitsko-dalmatinske županije, koje će se provesti u travnju 2020. godine. Postignuća učenika tijekom ovog testiranja koristit će se i za programe Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sljedećoj školskoj godini. Suradnja podrazumijeva i daljnji razvoj sustava identifikacije, praćenja i podrške potencijalno darovite djece i mladih, i na području Splitsko-dalmatinske županije, i na području cijele Republike Hrvatske. U zajedničkom radu ustanove će međusobno pružiti potporu i u dodatnim aktivnostima koje su od zajedničkog interesa za napredak i razvoj kvalitete odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske u cjelini.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja je javna ustanova koja provodi vanjsko vrednovanje odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske i ispite temeljene na nacionalnim standardima. Razvoj ljudskih potencijala Djelatnosti NCVVO-a u području vanjskoga vrednovanja postignuća učenika su razvoj, organizacija, provedba i analize nacionalnih ispita i ispita državne mature te provedba međunarodnih istraživanja, utvrđivanje standarda, kreiranje banke zadataka te vanjskoga vrednovanja odgojno- obrazovnih ustanova. Važan aspekt je znanstveno-istraživački rad u području edukacijskih mjerenja i vanjskoga vrednovanja, suradnja s različitim dionicima i ustanovama/institucijama u odgojno-obrazovnom sustavu te provedba različitih edukacija iz područja vrednovanja. 

Centar izvrsnosti u SDŽ počeli su s radom u školskoj godini 2016./2017., a od tada udvostručen je broj polaznika i mentora. Centar djeluje u pet predmeta - matematika, informatika, prirodoslovlje, nove tehnologije i poduzetništvo. Pohađa ih 430 učenika iz SDŽ, ali i susjednih županija. 

Kolika je važnost Centara istaknuo je i nedavno župan Blaženko Boban ‘To najbolje pokazuje činjenica da smo prošle godine na državnim natjecanjima iz svih sfera, što se tiče i osnovne i srednje škole, imali 75 učenika koji su osvojili 1., 2. ili 3. mjesto na državnim natjecanjima. To je zaista impozantan rezultat kojeg možemo zahvaliti centrima izvrsnosti. Ova djeca koja pohađaju naše centre izvrsnosti u pravilu su u vrhu lista prilikom upisa na fakultete. Dakle, samoj djeci je ovo dobra podloga i baza za daljnje školovanje.’

Inače, Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je lani prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point ( ETP ). (L.K.)