Četiri ”Škole za život” u Brodsko-posavskoj županiji

”Škola za život” naziv je eksperimentalog programa kurukularne reforme za koju je odabrano ukupno 72 škole, odnosno 46 osnovnih i 26 srednjih škola.

Na području Brodsko-posavske županije program će se provoditi u Osnovnoj školi Markovac, Vrbova, Gimnaziji Nova Gradiška, Srednjoj školi Matija Antun Reljković Slavonski Brod, te u Osnovnoj školi ”Matija Gubec” Cernik. Tim povodom školu u Cerniku posjetila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj uz pratnju pročelnice za školstvo BPŽ Anice Vukašinović, a s ciljem da upozna sredinu i kolektiv škole koja s projektom počinje u jesen.

Tom prigodom pomoćnica ministrice izjavila je: ”Biti dio eksperimentalnog programa je čast, ali i izazov. ”Škola za život” je kvalitativna promjena, želimo podići kompetencije djece u području rješavanja problema, kritičkog promišljanja i vrednovanja, želimo ih potaknuti da budu mali istraživači, da otkrivaju svijet oko sebe i uče od toga što su otkrili, a da ne bubaju činjenice napamet”.

Novi eksperimentalni kurikularni program uključuje novi nastavni materijal (uključujući i digitalni), stručno usavršavanje učitelja i nastavnika, koje je započelo u travnju putem virtualnih učionica, gdje ima više 5500 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji sudjeluju u edukaciji i intenzivno se pripremaju kako bi što kvalitetnije mogli odraditi nastavu u sljedećoj školskoj godini. Između ostalog uključuje i opremanje škola (ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema), besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike – podrška svih telekomunikacijskih tvrtki, promjene okruženja za učenje, a uz sve to nema dodatnog financijskog opterećenja za škole jer financiranje provođenja programa osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz triju izvora:Državnoga proračuna,Europskoga socijalnog fonda, Programa potpore strukturnim reformama.

Eksperiment će se provoditi tijekom školske godine 2018./2019., a pripreme za provedbu kontinuirano traju do rujna 2018. godine. Potpora školama nastavit će se i tijekom školske godine, a svakako ćemo vas obavještavati kako napreduje projekt, jer ćemo zasigurno dobivati povratne informacije tijekom sljedeće školske godine.

(bpz.hr)