Goran Pauk izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija, i u trećem mandatu naglasak rada bit će na fiskalnoj decentralizaciji

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk jednoglasno je u ponedjeljak izabran po treći puta za predsjednika Hrvatske zajednice županija na Izbornoj sjednici Skupštine. Za potpredsjednika je izabran koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Na sjednici je nazočio  i predsjednik Vlade Andrej Plenković i rekao kako se je u vrijeme njegova mandata suradnja sa županijama popravila te kako se održavaju redoviti sastanci, a ujedno je kroz poreznu reformu od prije dvije godine županijama, gradovima i općinama dano na raspolaganje oko tri milijarde kuna.

- To pokazuje da radimo na fiskalnoj decentralizaciji. Uključeni smo i u zajedničke projekte poput Slavonija, Baranja, Srijem, pa projekt školski obrok za najranjiviji dio učenika, u dvije godine 117,5 milijuna kuna usmjerilo se je u vrtiće, do kraja godine i preostalih šest županija dobit će sklonište za žrtve nasilja u obiteljima… - nabrojio je premijer neke od zajedničkih projekata.

Nazočnost premijera iskoristili su i neki župani, te dali svoje mišljenje o fiskalnoj decentralizaciji.

- Suradnje i razgovora ima, ali se baš i ne razumijemo. Preuzimanje poslova državne uprave i nije decentralizacija, jer bi se mi morali baviti gospodarstvom i infrastrukturnim projektima. Porasle su nam dotacije, ali ne i izvorni prihodi. Nije niti dobro regulirana raspodjela sredstava, jer mi koji smo iznad prosjeka nemamo pravo na razvoj, pa nam zato i predstoje razgovori s ministrom financija Marićem – rekao je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić složio se je da im je poznanica tek trećina proračuna, a najveći dio ovisi o državi. Poručio je i premijeru da država mora stati iza njih nakon što se promjene pravila sufinanciranja iz EU.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić pohvalio je pak napore Vlade za Slavoniju, jer je njima porastao izvorni proračun za 25 milijuna kuna, a prije toga bili su na samom rubu opstanka.

Novoizabrani predsjednik Zajednice županija Goran Pauk kaže da će i nadalje napori biti usmjereni u ravnomjeran razvoj i decentralizaciju, a ona bi se trebala vidjeti i na područjima zdravstva, socijale i prije svega školstva.

-Osim što smo osnivači škola, morali bi njima i upravljati. Surađivat ćemo i nadalje s državnim i javnim tijelima na EU projektima, na međunarodnom planu nastavit ćemo dobar odnos s poljskim regijama, nekim gospodarskim komorama, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe… - rekao nam je Pauk.

Na skupštini je i podsjetio o učinjenom u ovoj godini.

'Hrvatska zajednica županija nastavila je zagovarati interese i potrebe regionalne i lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Glavne teme sastanaka s Vladom, ali i većine aktivnosti Zajednice u proteklom periodu, bile su prenošenje poslova ureda državne uprave na županije i nova NUTS klasifikacija. Održan je niz radnih sastanaka s ministrom uprave Ivanom Malenicom i ministrom financija Zdravkom Marićem u želji da se preuzimanje poslova što bolje pripremi te da u potpunosti ostvari ciljeve racionalizacije i optimizacije.

U fokusu rada Hrvatske zajednice županija je i međunarodna suradnja pa je ove godine izaslanstvo župana i njihovih zamjena posjetilo Hrvate u Vojvodini, održan je i 9. forum hrvatskih i poljskih regija, a nastavljen je i aktivan rad u Europskom odboru regija te Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. 

Važniji projekti Hrvatske zajednice županija su: Budućnost Hrvatske, Otvoreni proračun, Volim svoju županiju, Crossover te Mi možemo jednako. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave i Državnom školom za javnu upravu izdan je Antikorupcijski priručnik za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.' - rekao je Pauk. (L.K.)