ICT Splitsko-dalmatinske županije počinje s besplatnom radionicom grafičkog dizajna, cilj je osposobiti što više kadra za potrebe IT tvrtki

S obzirom na značaj ICT sektora, kao i problema s pronalaskom kvalitetnog kadra, Splitsko-dalmatinska županija je odlučila nizom mjera objedinjenih kroz projekt ICT županija pomoći tom najpropulzivnijem sektoru.

Tako se između ostaloga organiziraju i besplatne radionice. Od danas, 10. veljače, pa do četvrtka, 13. veljače, traju prijave za radionicu grafičkog dizajna - EDIT Graphic Design START. Radionice počinju u ponedjeljak, 17. veljače u prostorijama Predinkubatorskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije, odnosno u PICS@FESB.

Kako nam kaže voditelj projekta  ICT SDŽ Damir Brčić i ova radionica ima za cilj na tržište staviti dodatno obučeni kadar, a kroz ovu i slične radionice godišnje se očekuje da prođe oko 100 polaznika. Naime, kako objašnjava, fakulteti ne izbace dovoljno kadra koji bi zadovoljio tvrtke u SDŽ u trenutku kada su spremne za nove investicije. Nekoliko manjih IT tvrtki u Županiji imao je niz upita stranih potencijalnih ulagača, no jedno od ključnih pitanja je bilo i imaju li spremnih 100 ili 200 dodatnih novih kadrova. Kako ih nisu imali, mnoge su investicije propale, pa tako i mogućnost za dodatni razvoj Županije. Upravo zato je SDŽ preuzeo inicijativu, te kroz ICT županije radi na usavšavanju kadra koje može biti spremno za ulazak u te tvrtke. 

Jedno od tih usavršavanja je upravo i radionica grafičkog dizajna. 

-Polaznici će imati priliku naučiti osnovu teorije i principe grafičkog dizajna kroz primjene i zadatke, osnove u programima Affinity Designer i Affinity Photo. Polaznici će također izrađivati osnovna vizualna rješenja, te će proći sve korake izrade vizualnog identiteta. Radionicu će voditi Nikolina Jerković, grafička dizajnerica s višegodišnjim iskustvom u struci, vlasnica Llano agencije, koja iza sebe ima već nekoliko uspješno održanih radionica grafičkog dizajna. Stečeno znanje obogatit će portfolio svakog polaznika i učiniti ga toliko poželjnijim na tržištu rada koje vapi za IT kadrom. Svaka digitalna vještina danas se smatra prednošću na tržištu rada - stoji u pozivu na stranicama ICZ Županije.

Provjera stečenog znanja i vještina odvijat će se kroz izradu završnih radova. Oni polaznici, čiji radovi budu proglašeni najboljima mogu očekivati vrijedne i uistinu korisne nagrade. Tako će, ako se iskažu, imati priliku osvojiti grafički tablet, plaćene licence za Affinity programe, te prijenosni hard disk kapaciteta 1 Tb.

Kako stoji u pozivu, budući polaznici EDIT Graphic Design Start tečaja, moraju biti punoljetni, te moraju posjedovati osnovne računalne vještine i tečno se snalaziti u operativnom sustavu Windows.  Važno je naopmenuti kako je, budući da tečaj traje osam tjedana, te da je broj mjesta ograničen, poželjno da polaznici izostaju što manje. Naime, zbog prirode gradiva gdje se svaka lekcija nadograđuje na prethodnu, uvodi se pravilo gdje tri uzastopna izostanka znače nemogućnost daljnjeg pristupanja tečaju.

Župan Blaženko Boban već na početku mandata uočio je važnost IT sektora i nekoliko puta ponovio da je 'IT industrija, uz demografsku obnovu i infrastrukturne projekte, možda čak i prvi stup razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Upravo IT sektor je fina nadogradnja našim demografskim, prometnim i infrastrukturnim nastojanjima da zadržimo naše mlade stručnjake, pa ako hoćete i privučemo najbolje informatičke stručnjake iz cijelog svijeta'.

Bitno je, kazao je župan u nekoliko navrata što u ovom poslu nema ograničenja u sjedištu tvrtke. Pa se zato nada, da će, nakon što se dovrši projekt uvođenja širokopojasnog interneta, ambijent čistog i zdravog okoliša u ruralnim dijelovima Županije, zasigurno biti poželjna destinacija IT kadru iz cijelog svijeta. (L.K.)