Istarska županija: Dio kompleksa bivšeg vojnog aerodroma u Valturi prenamijenit će se za pilotsku akademiju, kargo terminal, hotel...

Nedavno je na području nekadašnjeg vojnog aerodroma u Valturi otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre. Dio područja, koji neće biti u službi Hrvatske vojske, odlukom Vlade RH darovan je Općini Ližnjan. Pa će se tako tamo, nakon što se obavi uknjižba vlasništva, početi graditi razni objekti funkcionalno i tehnološko povezani sa Zračnom lukom Pula. 

Kako je istaknuo župan Istarske županije Fabrizio Radin prilikom otvaranja vojnog aerodroma, 'Županija je krenula zajedno s Općinom Ližnjan u izmjenu Prostornih planova i time stvorila sve potrebne preduvjete za oživljavanje ove atraktivne lokacije u civilne svrhe i za gospodarski rast i razvoj ovoga područja. Dakle, siguran sam da će upravo vojarna „Hrvatski branitelji Istre“ i  šire područje bivše pulske zrakoplovne baze biti primjer uspješne suradnje državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave oko jedinstvenog cilja: povećanja stupnja sigurnosti hrvatskih građana s jedne strane i korištenja napuštenih, bivših vojnih područja u funkciji gospodarskog razvoja. U konačnici, time će se dati dodatni vjetar u leđa istarskom, ali i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.'

Kako nam pojašnjava načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, u tijeku je uknjižba na nekretninama koje su darovane Općini, a riječ je o površini od oko 20 ha.

-Na darovanom se području nalazi veliki broju zgradnih čestica koje do sada nisu bile upisane u katastar što iziskuje dosta vremena i posla za izradu geodetskih elaborate kao temelj za uknjižbu vlasništva Općine. Nakon što se općina upiše kao vlasnik pokrenut ćemo postupke raspisivanja natječaja s ciljem što prije mogućeg investiranja u to veoma atraktivno područje. Sukladno prostornom planu Općine Ližnjan predmetno je područje po namjeni građevinsko područje poslovno proizvodne namjene u kojem se mogu graditi građevine funkcionalno i tehnološki povezane sa  Zračnom lukom Pula. U zoni su između ostalih predviđene sljedeće djelatnosti : kargo terminal (rezanje, sklapanje, proizvodnja i održavanje zrakoplova s pratećim skladišnim i uredskim prostorima), održavanje i smještaj zrakoplova, bescarinska skladišta s pratećim uredskim prostorima, zrakoplovna proizvodnja (izrada dijelova i sklapanje), specijalizirane radionice, javne i društvene-školske (pilotska akademija s mogućnošću organiziranja smještaja polaznika), ugostiteljsko turistički hotel maksimalnog kapaciteta 65 kreveta, komunalno servisne djelatnosti i ostalo - kaže nam načelnik Ližnjana Marko Ravnić.

Inače, prostor bivšeg vojnog aerodroma već sedam godina čeka prenamjenu. Od tada su se najavljivala i velika ulaganja na tom prostoru, a i spominjali razni potencijalni investitori, pa je i Istarska županija krenula s izmjenom prostornih planova. Proces je prekinut dolaskom za ministra obrane Damira Krstičevića, koji je htio ponovno reaktivirati kompleks, no Istarska županija se toj ideji suprostavila. 

Tako je lani na sjednici Vlade u Puli kompleks darovan Općini Ližnjan, na čijem se području aerodrom i nalazio, a prema dogovoru, samo dio kompleksa će koristiti vojska. (L.K.)