Komadina: Depopulaciju i pad gospodarske aktivnosti u Gorskom kotaru treba zaustaviti

U tvrđavi Nehaj održana je druga po redu Konferencija na temu demografske revitalizacije i doprinosa JLP(R)S-a te obuhvatila područje Like, Primorja i Gorskog kotara izlažući demografske izazove s kojima se ovo područje suočava, kao i moguća rješenja i primjere dobre prakse.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u razdoblju 2019.-2020. u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave organizira niz konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova kao i doprinosa JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji.


"Ulaganje u demografske mjere, usluge namijenjene obitelji, djeci i mladima dugoročne su socijalne investicije u najvažniji stup našeg društva, a time i u gospodarsko jačanje zemlje te stvaranje i jačanje uvjeta za ostanak, ali i povratak u zemlju," obratila se nazočnima ministrica Vesna Bedeković.

"Gorski kotar unutar te naše regionalne nejednakosti područje je koje zahtjeva posebnu skrb ne samo regionalne samouprave već i države koja do sada nije pokazala očekivanu razinu senzibiliteta i uvažavanje otežanih uvjeta života u tom planinskom kraju. Statistički pokazatelji razvoja Gorskog kotara nisu optimistični i ukazuju na izraženu depopulaciju i pad gospodarske aktivnosti što je nužno prekinuti kako bi ova mikroregija opstala. U razdoblju između 2011. i 2017. godine broj stanovnika sa smanjio za oko 11%, pri čemu broj živorođene djece za oko 24%. Broj zaposlenih u pravnim osobama se smanjio za oko 22%", rekao je Komadina na konferenciji. (Primorsko-goranska županija)