Komadina: Postoji mogućnost za samostalno poslovanje 3. maja, ali prvo restrukturirati Uljanik

12. sjednica Županijske skupštine započela je Aktualnim satom, a u 11 sati županijski vijećnici organizirano su išli u obilazak Viševca, Crne jame u Sovjaku te Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Nakon obilaska održan je nastavak sjednice Županijske skupštine.

Prisegu kao novi član Županijske skupštine položio je Radoslav Medica koji je novi član umjesto dosadašnjeg člana Ive Zrilića.

Odgovarajući na aktualnom satu na vijećnička pitanja, Komadina je naglasio da postoji mogućnost za samostalno poslovanje 3. maja, u okviru mogućeg strateškog partnerstva s talijanskim Fincantierijem, ali da je prethodno potrebno restrukturirati Uljanik. Podsjetio je da je restrukturiranje 3. maja već obavljeno, dodavši da je za taj proces bilo odobreno više od 800 milijuna kuna te da je dio tog novca završio u Uljanik grupi. Također je naglasio da Uljanik grupa ima novca za isplatu plaća i u Puli i u Rijeci, ali da nema za materijal te da radnici 3. maja zbog toga ni ne rade te je apelirao je na resorno ministarstvo, Upravu Uljanika, kao i odabranog Uljanikovog strateškog partnera da odgovorno riješe nastale probleme.

Na pitanje o izgradnji autoceste Križišće – Žuta Lokva, Komadina je odgovorio da resorni ministar smatra da je ta cesta potrebna te da je uvrštena u plan javnih građenja, koji će ići Vladi na usvajanje. Rekao je da bi se ta cesta gradila u fazama te da bi trebalo osigurati znatnije financiranje iz EU fondova. "Nadam se da će krajem sljedeće ili početkom 2020. biti započet prvi dio poluprofila, tj. prva dionica te autoceste", rekao je Komadina.

Na skupštini je bilo riječi i o prijedlogu Zakona o otocima za koji je vijećnik Đanino Sučić rekao je da se taj zakon može nazvati i "lex prasac", budući da legalizira divlje svinje na otocima. Smatra da će to uništiti preostalu poljoprivredu na kvarnerskim otocima i da nešto treba poduzeti.

U obilasku Viševca načelnica Općine Viškovo Sonja Udović izrazila je zadovoljstvo što je to odlagalište sanirano te da se već četiri godine na njemu može vidjeti trava koja se i održava. "S veseljem iščekujemo početak sanacije crne jame Sovjak, koja zapravo nije ekološka bomba Viškova nego je i na nacionalnoj razini," izjavila je Udović podsjetivši da je definiran takvim i od strane Ministarstva zaštite okoliše.

Načelnica je pri tom pojasnila kako je sanacija crne jame u visokoj fazi pripreme, te da Općina Viškovo sudjeluje u pripremi tendera za nadzor i izvođača, koji će imati obavezu izrade glavnog projekta i ishođenja građevinske dozvole te početka sanacije, što je potrebno napraviti u kratim rokovima kako bi se trenutnim Operativnim programom EU sufinancirao taj projekt vrijedan više od 50 milijuna Eura te projekt uspješno i priveli kraju, na zadovoljstvo, prvenstveno mještana Općine Viškovo, od kojih neki neposredno uz crnu jamu žive već 13 godina.

Nakon obilaska Viševca i crne rupe u Sovjaku županijski vijećnici posjetili su ŽCGO Marišćinu gdje im je uprava Ekoplusa prezentirala tijek svih faza izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

U posjetu ŽCGO Marišćina na pitanja novinara odgovarao je i župan Komadina. "Drago mi je da je ovaj saziv Županijske skupštine imao prilike i na licu mjesta vidjeti i ovaj pogon, prvi i jedini u Hrvatskoj koji je proradio, sanirani Viševac, koji je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je također riješen, i vidjeti Sovjak koji će se rješavati. Sve ekološke probleme ovog kraja se rješava, uz dječje bolesti kojih ima kad ste prvi u nečemu, međutim pitanje glasi kako bi sve ovo izgledalo s otpadom da svega ovoga nema," izjavio je župan Zlatko Komadina.

Nakon obilaska vijećnici su raspravljali o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području Primorsko-goranske županije za 2017. te  o izvješćima o provedbi projekta Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina i o poslovanju tvrtke Ekoplus, koja upravlja Marišćinom.

Na temu plana provedbe gospodarenja otpadom u PGŽ Maja Feketić iz Fonda za energetsku učinkovitost RH rekla je na Županijskoj skupštini: "Vi ste prvaci! Na to trebate biti ponosni. Vi ste prvi u Hrvatskoj koji ste uredili sustav gospodarenje otpadom. Za ovaj projekt povukli smo 35 mil eura bespovratnih sredstava iz EU, Centar radi već godinu dana i cijeloj Hrvatskoj pruža sliku kako treba gospodariti otpadom."

"Sada možemo sanirati sva odlagališta, a vi to možete jer imate moderni centar za odlaganje otpada prvi u Hrvatskoj. Sve uvjete za sanaciju svih odlagališta imate i tu ćete isto biti prvi. Od prvog trenutka Fond je imao podršku u ovom projektu od PGŽ, Grada Rijeke. A Fond Jaspers iz EU koji su radili reviziju su puni riječi hvale.

Ono što slijedi dalje jest rješavanje još 11 centara u Republici Hrvatskoj. To je veliki posao. A vi ste taj posao završili. Da tehnologija nije dobra, Europa to ne bi financirala! Svi koji nemaju izgrađen Centar za odlaganje otpada, u opasnosti su da plaćaju penale. PGŽ nije jer ima svoj Centar", rekla je za kraj Feketić.

Nakon višesatne rasprave većinom glasova odlučeno je da se svi prijedlozi i zaključci vezene za gospodarenjem otpadom u PGŽ upute EKO-plusu na očitovanje.

 (Primorsko-goranska županija)