Krapinsko-zagorska županija: Ove godine za školstvo se izdvaja 48,4 posto, kapitalni projekti vrijedni 80 milijuna kuna

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je na konferencija za novinare povodom završetka školske godine i priprema za iduću, da je ova školska godina bila izuzetno turbulentna i izazovna te zahvalila svima koji su doprinijeli da uspješno završi. „Ove je godine u zagorskim osnovnim školama bilo 9398, a srednjim 4342 učenika. Izdvajanja Krapinsko – zagorske županije u proračunu za 2020. godinu za školstvo bila su oko 120 milijuna kuna, što je 48,4 posto županijskog proračuna. Što se tiče infrastrukture, u kapitalnim projektima imali smo velike investicije od preko 80 milijuna kuna. Radi se o energetskoj obnovi naših 6 škola te o završetku i nastavku radova na sportskim dvoranama u Zlatar Bistrici i Hrašćini. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu naš je kapitalni projekt, za koji izdvajamo 5 milijuna kuna, a tu je Znanstveni edukativno – zabavni centar kao budući centar darovitih. Imali smo i velika investicijska ulaganja, preko 5 milijuna kuna, što se odnosi na sanacije krovišta u 9 škola, sanitarnih čvorova, unutrašnje uređenje škola, kupnju bojlera, centralna grijanja, igrališta, kupnje zemljišta, različite obnove i adaptacije škola i projektno – tehničku dokumentaciju“, rekla je zamjenica župana Petek te je ujedno spomenula i povećanje sredstava za dopunski standard za obrazovanje, 1,3 milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije, besplatan prijevoz za učenike, te da će se nastaviti sufinanciranje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, u suradnji s JLS. „Izdvajamo više od 500 tisuća kuna za visokoškolsko obrazovanje, koje imamo u Krapini, Zaboku i Pregradi, a za predškolski odgoj i obrazovanje preko 200 tisuća kuna svake godine. Posebno smo ponosni na naše programe za djecu s teškoćama i darovitu djecu. Svake godine nastojimo uvesti i nešto novo i drugačije, ove godine smo uveli građanski odgoj u naše osnovne škole, a Županija je potpisala sporazum s Gradom Rijekom i preuzeli smo riječki model građanskog odgoja u naše škole. Istaknula bih da su u tijeku i upisi u 1. razred osnovnih škola, koji bi trebali završiti do 20. kolovoza, a na području KZŽ ima nešto više od 1400 prvašića. Što se tiče upisa u 1. razred srednje škole, 8. srpnja počinej ljetni rok i tarje do 22. srpnja. U naših 10 srednjih škola imamo 1415 slobodnih mjesta, a iz osnovnih škola izlazi 1140 osmaša“, rekla je zamjenica župana Petek. 

Voditeljica aktiva ravnatelja osnovnih škola Snježana Romić u osvrtu na školsku godinu istaknula je da su s obzirom na nove okolnosti i učitelji i roditelji i učenici morali zajedno učiti. „Velika podrška u ovim trenucima bio je osnivač, Krapinsko – zagorska županija. Iz ove školske godine izlazimo s novim znanjima i iskustvima koja ćemo moći iskoristiti u novim uvjetima rada“, rekla je Romić. Voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola Ivica Rozijan istaknuo je da nije došlo do zastoja rada u sustavu, bez obzira na brz prelazak na nov način rada. „To znači da smo pokazali koliko je odgojno – obrazovni sustav fleksibilan i prilagodljiv na sve izazove. Nakon završetak godine, dalje se radi, provodi se matura, brane završni radovi, a u suradnji s osnivačem dogovorili smo zaštitna sredstva i opremu koju je osigurala Županija“, rekao je Rozijan. 

Župan Željko Kolar istaknuo je: „Čudna je to i teška godina, no vidjeli smo da se možemo jako brzo mijenjati i prilagoditi novonastalim situacijama i da digitalna transformacija nema alternativu, ne samo u obrazovanju nego općenito u gospodarstvu i društvu. Trenutno ne znamo u kojim uvjetima će početi nova školska godina, no, pripremat ćemo se za sve moguće varijante. Mogu najaviti da ćemo u sljedećoj godini imati kapitalne investicije i ići dalje sa svim projektima, a ići će dalje i stipendije, bez obzira na to kako će se puniti proračun. Imat ćemo i dodatni trošak, do 2,5 milijuna kuna, za sanaciju oštećenja škola u potresu, bitno je da se zakon o obnovi donese kako bismo mogli tražiti sredstva u povrat. Na kraju, čestitao bih svim ravnateljima, nastavnicima, učenicima, roditeljima koji su se prilagodili novim uvjetima, maturantima zaželio što bolji uspjeh na maturi i upis na željeni fakultet te izrazi nadu da oni koji idu na tržište rada pronađu posao na području KZŽ“, rekao je župan Kolar. (Krapinsko-zagorska županija)