ANALIZA Podaci Državnog zavoda za statistiku

Najviše zaposlenih u Istarskoj županiji, najveći rast u pet godina bilježi Zagrebačka

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o zaposlenosti u županijama za 2018. godinu, a koji potvrđuju da je Istarska županija uvjerljivi prvak kad je zaposlenost u pitanju.

U ovoj županiji na kraju prošle godine je bilo 82.474 zaposlenih, što je 396 na tisuću stanovnika, čak 40 više nego u drugoplasiranoj Primorsko-goranskoj županiji. Na trećem mjestu po broju zaposlenih na tisuću stanovnika je Varaždinska županija, s 357 zaposlenih na tisuću stanovnika, četvrta je Međimurska s 338, a peta je Dubrovačko-neretvanska sa 327. Sve ostale županije imaju između 200 i 300 zaposlenih na tisuću stanovnika.

U Istarskoj županiji kažu kako je najnoviji podatak o zaposlenosti, po kojem je Istarska županija na samom vrhu u Hrvatskoj, još je jedna u nizu potvrda o razvijenosti i gospodarskoj snazi Istre. 'Time se svakako ponosimo, a odlični rezultati ujedno nam pokazuju i da sve mjere i programi koje provodimo donose uspjehe. Naime, Istarska županija već dugi niz godina provodi brojne i vrlo konkretne mjere pomoći istarskom gospodarstvu, bilo da govorimo o provedbi kreditnih linija za poduzetnike, ulaganjima u poduzetničku infrastrukturu, potporama za malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo, poticajima za inovacije, potporama ta samozapošljavanje i sl. Sve navedeno je od velike su važnosti za olakšavanje poslovanja istarskih poduzetnika, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti, što će biti smjer u kojem ćemo i dalje raditi', ističu u Županiji.

Usporedimo li, pak, ove brojke s onima s kraja 2017. godine, vidimo da sve županije, osim dvije, imaju pozitivne trendove, odnosno rast broja zaposlenih i to između 1,4 pa do 6,2 posto koliko u posljednjih godinu dana bilježi Zadarska županija. Nakon nje, najveći rast bilježe Šibensko-kninska – 5,8 posto i  Virovitičko-podravska – 5,1 posto. U prvih pet još su Istarska i Primorsko-goranska županija koje bilježe isti rast – 4,3 posto, a na petom mjestu je Vukovarsko-srijemska sa rastom od 4,2 posto.

Župan Zadarske županije Božidar Longin ističe kako gospodarski razvoj Zadarske županije najviše potiču turizam, prerađivačka industrija, ribarstvo, marikultura i brodarstvo.

'Dobar prirodni položaj i ulaganja u prometnu infrastrukturu pridonijeli su razvoju turizma i djelatnosti koje ga prate. Također, naša županija je poznata kao vodeća u djelatnostima ribarstva i marikulture s preko 50 % ulova i 70 % uzgoja ribe. Imamo i veliki poljoprivredni potencijal s posebnim naglaskom na ekološku proizvodnju pa dosta energije ulažemo projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina.

Zadarska županija, sukladno svojim nadležnostima, podržava razvoj gospodarstva na svom području te stvara prijateljsku poslovnu klimu. Cilj nam je ravnomjeran razvoj svih naših krajeva te radimo na stvaranju uvjeta za dodatan razvoj poduzetničke infrastrukture. Od potencijalnih novih investicija, uz više projekata vezanih uz turističku i prometnu infrastrukturu, moguća su ulaganja i u proizvodnju u našim poslovnim zonama. U ovom trenutku investitorima se može ponuditi pet poslovnih zona koje su infrastrukturno opremljene - Poduzetnička zona Novi Stankovci (Stankovci), Poduzetnička zona Grabi (Poličnik), Poduzetnička zona Murvica Jug (Murvica), Poslovna zona Šopot (Benkovac) i Industrijska zona Biograd.

Zadarska županija različitim programima provodi aktivnosti kojima se potiču nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta i to - poduzetničkim kreditima sa subvencioniranom kamatom, poticanjem razvoja poduzetničkih zona, pružanjem pomoći inovatorima, udrugama i zadrugama, poticanjem udruživanja u klastere, pružanjem pomoći očuvanju starih i tradicijskih obrta, sudjelovanjem u organizaciji sajmova i manifestacija koje imaju gospodarski karakter, pružanjem pomoći poduzetnicima na početku rada, sufinanciranjem stručnog osposobljavanja poduzetnika te kroz pomoć mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicama. Također, od prošle godine Zadarska se županija uključila u realizaciju Programa kreditiranja označavanja kvalitete obiteljskog smještaja Welcome. Financijski pomažemo i opremanje poljoprivrednih gospodarstava, a važno je napomenuti i da naše razvojne agencije pružaju savjetodavnu podršku poduzetnicima iz naše županije koji se namjeravaju kandidirati na natječaje za sredstva iz europskih fondova', ističe župan Longin. 

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović kaže kako ga vesele ovi podaci jer pokazuju kontinuitet ulaganja i putokaz odlične strategije kroz godine, od bivšeg župana, danas ministra Tolušića, do danas.

fo: Kristijan Toplak

'Osim toga, trenutno u funkciji imamo poduzetnički inkubator samo u Virovitici, no do jeseni, imat ćemo tri nova, potpuno spremna Poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici. Radi se o 47 kompletno uređenih poslovnih prostora koji će biti na raspolaganju novim poduzetnicima i to – potpuno besplatno. Od 2018. godine uvedeno je i stipendiranje za srednjoškolska obrtnička i deficitarna zanimanja, a županijska Razvojna agencija VIDRA svim je poduzetnicima na raspolaganju za pisanje poslovnih planova i projekata za bespovratna sredstva ili povoljne kreditne linije i jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj. Samo u 2018. godini, VIDRA je provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti od gotovo 450 milijuna kuna. Od toga, najveći dio zauzimaju projekti za poljoprivrednike, 158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna. Trenutno, samo Virovitičko-podravska županija, kao nositelj, ima 367.000.000,00 kuna projekata. U našoj županiji se radi i gradi od Kladara do Stare Jošave od Papuka do Drave i sve to generira pozitivnim pokazateljima. Ovaj trend će se i nastaviti, jer u ove godine otvorit ćemo dva nova sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, koji će također generirati s novo zaposlenima, ali i s novim poduzetničkim pothvatima i idejama pojedinaca. Ako je klima pozitivan, ako imate punu potporu lokalne zajednice, a to u Virovitičko-podravskoj županiji ima svatko tko želi raditi, i ako se pritom jasno vidi svijetli putokaz budućnosti, tada se ljudi lakše odlučuju za poduzetničke ideje', zaključio je župan Andrović. 

Gledajući period od proteklih pet godina, u pozitivi su sve osim jedne županije, a najuvjerljiviji dugoročni rast ima Zagrebačka županija – 13 posto. Na drugom mjestu je Zadarska – 10,7 posto, a u prvih pet po rastu zaposlenih su Međimurska, Istarska i Krapinsko-zagorska županija.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ističe kako je Županija prije 15-ak godina, svjesna da joj razvoj ovisi o investicijama, krenula s intenzivnim razvojem poduzetničkih zona u kojima danas posluje 600-tinjak tvrtki koje stvaraju nove vrijednosti i sustavno zapošljavaju nove ljude.

„Danas je Zagrebačka županija vodeća gospodarska inovativna regija u kojoj su se smjestile tvrtke poput Rimac Automobila, KM Kovnice d.o.o., IKEA-e, Designer Outleta Croatia, logističkih centri Kauflanda, Lagermaxa i RALU-a, Plive… U Jakovlju kreće gradnja tvornice koja će proizvoditi dijelove za avio industriju, a Rimac automobili najavljuju izgradnju kampusa i uspostavu nekoliko proizvodnih linija za proizvodnju velikih količina baterija i pogonskih sustava i stoga ne sumnjam da će naša županija nastaviti bilježiti pozitivne trendove kako u rastu zaposlenosti tako i prema nizu drugih gospodarskih pokazatelja“, rekao je Kožić i naglasio kako se upravo Zagrebačka županija po ostvarenim prihodima kod poduzetnika nalazi na drugom mjestu, odmah iza Zagreba. Na drugom je mjestu i po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom.

Inače, Zagrebačka županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika te za povećanje konkurentnosti za proizvodne i neproizvodne djelatnosti. Ove godine za tu je namjenu osigurano 6,8 milijuna kuna.

„Naši poduzetnici uistinu ostvaruju sjajne rezultate zahvaljujući kojima i županijski proračun iz godinu u godinu raste. To nam pak omogućuje da gradimo škole, dvorane, ceste te dodatno razvijamo poduzetničke zone. S obzirom da su mali i srednji poduzetnici pokretači gospodarstva, u suradnji s njima svake godine kreiramo mjere kojima im želimo pomoći u poslovanju“, istaknuo je župan Kožić.

   (župan.hr/M.P.D.)