Osječko-baranjska županija ne posustaje u borbi da vrati izgubljeno stanovništvo - istražili smo i kako

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku Osječko-baranjska županija i dalje ima velik problem s odljevom stanovništva. Iako je broj iseljenih lani bio manji nego preklani i gotovo jednak onome iz 2016. , 3635 iseljenih u 2018. u odnosu na 5094 u  2017., te i da je broj useljenih stanovnika u porastu, ipak, sada već dugogodišnji prisutan trend iseljavanja znatno je smanjio broj stanovnika, a mjere i programi koje se provode i stalno nadopunjuju trebali bi ih vratiti ili omogućiti useljavanje novog stanovništva. Prema podacima Županije, od početka godine uselilo se je oko 2.000 stanovnika iz drugih država te preko tisuću stanovnika iz drugih krajeva zemlje, i trend se, kažu, popravlja. A mjere kojima ih vraća su podulje - od potpora za poduzetnike, subvencioniranje kamata za stambene kredite i razne poduzetničke, poticaji za razvoj turizma, obrazovanje itd.

- Svjesni smo da se „preko noći“ ne može promijeniti postojeće stanje, no inzistiranje na kapitalnim projektima i investicijama već pokazuje prve rezultate. Na primjer, građevinske i slične tvrtke koje trebaju kvalitetne majstore povećavaju plaće radnicima, a to utječe na ostanak, a bilježe se primjeri povratka naših ljudi iz inozemstva. Demografsku situaciju na području Osječko-baranjske županije nastojimo poboljšati poduzimanjem niz konkretnih mjera i aktivnosti, kao i mijenjanjem ukupne percepcije javnosti i političke klime. Ne bavimo se populističkim potezima nego sustavnim pristupom mijenjamo postojeće stanje. Naime, nitko neće ovdje ostati samo zbog jednokratne pomoći od tisuću ili 5.000 kuna za svako novorođeno dijete. Moramo pokrenuti gospodarstvo u komu zaposlenici imaju sigurna radna mjesta i plaće jer je to presudna demografska mjera. Svjesni smo da naše mjere neće preko noći donijeti rezultate, no na pravom smo putu, nastavljamo započete i uvodimo nove aktivnosti, a prvi rezultati se već naziru - ističe župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Uz maksimalno angažiranje na povlačenju bespovratnih i kreditnih sredstava EU i nacionalnih fondova, što izravno utječe i na angažiranje lokalne građevinske i ostale operative, Osječko-baranjska županija je razvila mnoge vlastite mjere koje utječu na demografska kretanja. Između ostalog, potpore za poticanje gospodarstva udvostručene su u odnosu na prethodne godine te iznose 8,6 milijuna kuna. Čak 32 posto (109 milijuna kuna) ovogodišnjeg izvornog proračuna namijenjeno je za gospodarstvo i investicije, a 25 posto (83 milijuna kuna) za poljoprivredu, ruralni razvoj i kontinentalni turizam.

Osobito velik interes građana postoji za subvencioniranje kamate na stambene kredite u okviru projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", gdje Županija pokriva jedan postotni bod kamata. Kamata koju odobravaju banke kreće se od 2,49 do 3,2 posto, no uz subvenciju Županije od jedan postotni bod, pa dodatnih jedan postotni bod od gradova i općina koje su se uključile u projekt, kamata za krajnje korisnike je oko pola posto. Ako se pak uključe i poduzetnici, a neki već i jesu, s dodatnim subvencioniranjem kamate, korisnici će dobiti beskamatni kredit.

Najznačajniji i financijski najvrjedniji kapitalni projekti su Klinički bolnički centar, Gospodarski centar, Regionalni centar za gospodarenje otpadom, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, 14 sustava navodnjavanja, I. Gimnazija, Srednja škola Donji Miholjac, završeni Centar za autizam, projekt „Školski obrok za sve“, sveučilišni projekti itd.  Vrijednost tih projekata dostiže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio sredstava osigurava se iz europskih fondova.

- Uz realizaciju županijskih projekata te nacionalnih (poput Koridora 5C, obnove Zračne i riječne luke Osijek), otvaranje Županije prema međunarodnoj zajednici i stranim investicijama pokazatelj pravog puta gospodarskog oporavka i razvoja, a to je najvažniji preduvjet za demografske pomake - kaže župan.

Tako su primjerice kineski ulagači iskazali interes za Zračnu luku Osijek i riječnu luku, a pojačani interes iskazuju i tajvanski ulagači, koji već djeluju u Županiji.

Osječko-baranjska županija je najuspješnija i u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja, odnosno sredstava koja idu izravno u poljoprivredu. U posljednje tri godine povukla je 1,5 milijardu kuna, pa je 200 mladih poljoprivrednika dobilo do 50.000 eura da bi ostali u Slavoniji, a dio njih se vratio iz Njemačke i Irske. Tu su i potpore do 15.000 eura za 250 novih projekata za povećanje konkurentnosti.

Vlada RH je predvidjela 19 milijardi kuna za projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kroz koji će se također ulagati u značajne projekte za oporavak.

U posljednje dvije godine udvostručen je iznos subvencija za razvoj poduzetništva i obrtništva sa 4,2 na 8,6 milijuna kuna. Rezultati su vidljivi, jer županija već ima najveći broj novootvorenih obrta, malih i srednjih poduzetničkih aktivnosti. Oko 500 je novih registriranih pravnih osoba koje se bave određenim poslom, a 350 je već aktivnih.

Nedavno je potpisan već treći sporazum o suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak u provedbi programa kreditiranja "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" i Ugovoru o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja "Investicije privatnog sektora". Za poduzetništvo mladih, žena i početnika uz subvenciju kamata od Županije na kredite HBOR-a, ona biti nula, a za investicije privatnog sektora subvencija Županije je 2%, pa se kamata kreće između nula i 0,8 posto. Kreditni potencijal povećan je sa 64 na 90 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni poduzetnicima početnicima, onima koji posluju na tržištu, mladim i ženama.

Malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo pokretač je cjelokupnog rasta i razvoja gospodarstva, kao i generator novih radnih mjesta. Upravo zato, Osječko-baranjska županija provodi više od trideset različitih projekata poticanja poduzetništva. Jedan od njih je i projekt „Učeničko poduzetništva“, a kako bi se tijekom školovanja učenike naučilo više o poduzetništvu – načinu razmišljanja, vještinama i sl. Tijekom škole godine 2018./2019. provedena su dva projekta poticanja učeničkog poduzetništva u kojima je sudjelovalo 274 učenika.

Osječko-baranjska je jedina županija u Hrvatskoj koja je, uz općine i gradove, nositelj  Projekta „ZAŽELI pomoć u kući“ vrijednog 8,6 milijuna kuna, a koji obuhvaća zapošljavanje 46 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o 184 krajnja korisnika - starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. 

Prije oko mjesec dana potpisani su ugovori o dodjeli potpora u ruralnom turizmu sa 48 korisnika. Kontinentalni turizam je jedna od strateških djelatnosti Osječko-baranjske županije, pa se - između ostalih poticajnih mjera i aktivnosti - iz županijskog proračuna odobrava i tri vrste potpora u ruralnom turizmu. To su potpore za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma, zatim za autohtonu eno i gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama.

- Konkretne rezultate već vidimo jer prema zadnjim podacima bilježimo ozbiljne postotke povećanja posjeta turista našem području, a što je najznačajnije povećava se i broj onih koji se bave turističkim uslugama. Turizam je jedan od strateških prioriteta razvoja naše Županije i djelatnost koju možemo kvalitetno razvijati - kaže župan Ivan Anušić.

U srpnju je tako Županija zabilježila rekordnih 17 posto više noćenja turista.

Za učenike je od ove godine u provedbi bio EU projekt  „Vrijeme je za školski obrok 2“ u koji je bilo uključeno 1.436 učenika u riziku od siromaštva iz 33 osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, te su podijeljena 244.181 obroka odnosno 96,83 % ugovorenog.

Vlakom za samo 6,20 kuna iz Osijeka do Vinkovaca ili za 50 kuna do Splita, i u obrnutom smjeru, dio je pogodnosti koje imaju redoviti studenti s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije od lipnja.

Županija želi i zadržati svoje medicinske radnike. Pa su omogućili i osigurali zaposlenim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima nastavak stručnog obrazovanja radi stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija i uvjeta za cjeloživotno učenje kojim se otvara mogućnost nastavka obrazovanja u području zdravstva. Nedavno je dvadeset djelatnika dobilo stipendije te će se uz posao, školovati kao izvanredni studenti.

Uz samu Županiju, u demografskim mjerama aktivni su i gradovi unutar OBŽ. Primjerice, Grad Belišće provodi 11 socijalno-demografskih mjera, a jedan je od četiri u državi koji ima potpuno besplatne vrtiće. U ovoj godini izdvajaju čak 3,75 milijuna kuna za vrtiće, a jedan su i od najizdašnijih gradova u dodjeli stipendija, koje iznose do 1.100 kuna. U pet godina iz EU fondova su povukli oko 238 milijuna kuna. Valpovo je utrostručio u dvije godine naknade za novorođene, subvencionira plaćanje vrtića i prehranu osnovnoškolaca, srednjoškolcima i studentima subvencionira prijevoz, a uvedene su i stipendije za srednjoškolce. U dvije godine realizirano je 25 milijuna kuna vrijednih projekata, sufinanciranih iz EU fondova, a u tijeku je realizacija projekata vrijednih 46 milijuna kuna. Kreću i u POS, a cilj je da cijena četvornog metra ne bude veća od 700 eura. Grad Đakovo će do jeseni dočekati obnovljeni vrtić koji će primiti 60 djece više, a među njima bit će i ona s teškoćama u razvoju. I taj Grad potiče gospodarstvo većim potporama za poduzetnike i poljoprivrednike. (Lidija Kiseljak)