Osječko-baranjska županija s pola milijuna kuna pomaže obnovu KBC Osijek

Rješenjem župana Ivana Anušića iz proračuna Osječko-baranjske županije odobreno je izdvajanje 500.000,00 kuna za pomoć u renoviranju i preseljenju Klinike za psihijatriju te obnovu dvije etaže Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Građevinske radove koji su u tijeku financira Ministarstvo zdravstva, no njima nije obuhvaćena adaptacija svih prostora, pa je zahtjev za financijsku pomoć Županiji uputilo Ravnateljstvo KBC-a. Tom pomoći završit će se sve radove i napokon stvoriti uvjete za potpuno napuštanje derutnih prostora tzv. „baraka“ Klinike za psihijatriju, na čijem će se prostoru graditi objekt ljekarne u koji je uključena Osječko-baranjska županija. 
Na sjednici Kolegija održanoj danas, 27. lipnja 2018. godine, župan je odobrio i izdvajanje 15.000,00 kuna kao financijsku pomoć obnove radnih prostorija Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a, odnosno uređenje konferencijsko-konzilijarnog prostora. Oba iznosa isplatit će se na temelju zahtjeva i po prijedlogu posebno imenovanog povjerenstva te uz priloženu financijsku dokumentaciju. 
Župan Anušić je danas prihvatio i sudjelovanje Osječko-baranjske županije u Projektnom prijedlogu „Well Tourism“ konkurentnost i inovativnost regija s odličnom turističkom uslugom, koji Županija prijavljuje zajedno s partnerima na Drugi poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa međuregionalne suradnje INTERREG Adrion, a s ciljem razvoja topličkog turizma. 
Projekt „Well Tourism“ fokusira se na regije i gradove s razvijenim topličkim turizmom, koji privlači različite tipove turista, pa je važno postići razinu izvrsnosti, ne samo u pružanju usluga već i u održivosti crpljenja resursa tople vode, energetskoj efikasnosti i drugim aspektima. Osobito velik zadatak stoji pred regijama koje raspolažu takvim resursom, a upravo takva je i Osječko-baranjska županija. Projekt će razviti vještine i alate potrebne za turističku promociju, jačanje održivosti i dostupnosti lokacije. 
Osječko-baranjska županija prijavit će zajedno sa partnerima iz Italije, Albanije, Grčke, Crne Gore, Srbije i Slovenije projekt „Well Tourism“ ukupne vrijednosti oko 14.740.000,00 kuna, gdje bi proračun Osječko-baranjske županije iznosio oko 1.472.000,00 kuna, dok bi stopa sufinanciranja za Osječko-baranjsku županiju iznosila 15 % od proračuna odnosno 125.242,00 kune kroz rad djelatnika, a 95.558,00 kuna u novcu. 
Osječko-baranjska županija planira mapirati i druge potencijalne lokacije sa svog područja na kojima se mogu eksploatirati toplinski izvori. Na Kolegiju je stoga zaključeno da stručne službe pokrenu postupak utvrđivanja stanja i mogućnosti geotermalnih izvora. Poznato je da geotermalni izvori u Slavoniji imaju najvišu temperaturu u odnosu na druge takve izvore u Europi, međutim dosadašnje inicijative za njihovo stavljanje u funkciju nisu realizirane, osim u Bizovcu. Sada ponovno postoji interes ulagača za korištenje tog „mrtvog kapitala“, i to osobito iz područja zdravstvenog turizama, a termalna voda se može i treba koristiti i za poljoprivrednu proizvodnju i druge namjene. (Osječko-baranjska županija)