Pauk: Borit ćemo se protiv prijedloga da se domaći udio u financiranju EU projekata poveća sa 15 na 30 posto

Župan Goran Pauk sudjeluje u radu 136. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija koje se održava u okviru 17. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu.

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. To je ujedno ugledna platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju politika EU-a.

Glavna tema konferencije su predloženi višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027. odnosno kako će se budući proračun EU odraziti na regionalnu i lokalnu razinu, s obzirom na predloženo smanjenje financijske omotnice za kohezijsku politiku. U tom kontekstu regije i gradovi EU-a mogu imati ključnu ulogu u izgradnji snažne kohezijske politike za budućnost, naglašavajući postignuća te politike tijekom tekućeg programskog razdoblja.

Naime, Europska komisija je predložila smanjenja izdataka za kohezijsku politiku za oko 10 posto na razini EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. Hrvatskoj bi tako u idućem sedmogodišnjem razdoblju na raspolaganju trebalo biti 6 posto manje novca nego u aktualnom razdoblju. Osim toga, mjera koja bi mogla pogoditi manje regije i gradove u Hrvatskoj je prijedlog Europske komisije da buduće projekte Europska unija sufinancira sa 70 posto novca, a zemlje, regije i gradovi u kojem se projekt bude realizirao s 30 posto. Do sada je omjer bio 85 posto – 15 posto.

Smanjenje sredstava za kohezijsku politiku bismo nekako preživjeli. Međutim, kada bi se udio sufinanciranja povećao s 15 na 30 posto, svi bi naišli na jedan veliki problem, mišljenja je župan Goran Pauk.

„Mnogi projekati u Šibensko-kninskoj županiji su realizirani upravo zbog kohezijske politike. Bilo kakav negativni pomak ćemo osjetiti, zato nam ostaje snažno se boriti protiv ovakvog prijedloga, te vjerujem da će Europa imati sluha“, kazao je župan Pauk.

Župan Goran Pauk nazočio je i otvorenju ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Cilj Predstavništva je sinergijska suradnja u realizaciji individualnih i zajedničkih projekata od strateškog interesa za područje svih pet slavonskih županija te održavanje sastanaka s relevantnim dionicima iz EU institucija i predstavnicima RH u Bruxellesu. (Šibensko-kninska županija)