Požeško-slavonska županija: Sa 5.000 kuna sufinancira se ulaganje u smještajne kapacitete, 400.000 kuna uloženo u cikloturizam, a plan je gradnja ULO hladnjače vrijedne 30 milijuna kuna

Požeško- slavonska županija postaje sve zanimljive mjesto za turizam. Ništa čudno, zna li se da je u toj županiji smješten velik broj gradova čija je povijest bogata raznim pričama, događajima i građevinama. Županija stoga iz godine u godinu povećava sredstva za razvoj turizma. No u županiji djeluje i oko 5.000 OPG-ova, pa su i ulaganja u poljoprivredu značajna. Jedan od bitnih predstojećih projekata je ulaganje u ULO hladnjaču. 

Kaptol je jedan od osam srednjovjekovnih gradova na obodu Papuka, nekada je bio ugledni dio Požeškog zbornog kaptola sv. Petra kojeg je u 13. stoljeću osnovala Pečujska biskupija. Ime Požege - Castrum de Posege prvi se puta spominje 1227. godine. Stari grad Čaklovac izgradili su  templari u 13. stoljeću, a u Kutjevu, na ostacima cistercitske opatije iz 13. stoljeća, isusovci u 18. stoljeću izgradili impozantni barokni dvorac i njime upravljali gotovo 50 godina. Tu je i Stari grad Velika, jedan od najimpresivnijih slavonskih starih gradova. 

Sva ta mjesta postaju sve poželjnija mjesta turistima. A to zahtjeva i ulaganja.

Kako se svake godine povećava broj noćenja, Turistička zajednica Požeško – slavonske županije zajedno sa Županijom donijela je Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije za razdoblje od 2018.-2020. godine, a prema kojoj Županija sufinancira ulaganje u smještajne kapacitete. Ova mjera, prema kojoj županija sufinancira 5.000 kuna po krevetu, je poticajna kako u smislu poticanja rasta smještajnih kapaciteta tako i u smislu kvalitativnog rasta ukupne ponude. Kao još jedan od bitnih pokretača turizma svakako vidimo razvoj cikloturizma, stoga je Županija zajedno s Ministarstvom turizma u taj projekt uložila preko 400.000 kuna.

Prema posljednjim podacima, Požeško-slavonska županija broji 52 smještajna objekta na svome području, odnosno 1061 krevet, što je dvostruko više nego četiri godine ranije.  Tijekom 2018. otvoreno je 11 novih objekata. Iz otvorenog proračuna županije vidi se da je za poticanje razvoja turizma planirano u ovoj godini izdvojiti milijun kuna.

Županija sa 5.000 OPG-ova

Pet milijuna kuna, pokazuje otvoreni proračun Županije, namijenjen je za poljoprivredu i ruralni razvoj. U županiji djeluje preko 5000 OPG-ova. Zato je i donijet program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2016. do 2020. godine prema kojemu se dodjeljuju potpore za sufinanciranje nabave crne slavonske nazimice, sufinanciranje stručnog osposobljavanja poljoprivrednika, sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite te ostalih programa za razvoj poljoprivrede. Ukupno je isplaćeno oko milijun kuna za potpore poljoprivredi.

U tijeku 2018. godine, Županija je potaknula projekt izgradnje ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona. Tim projektom želi se unaprijediti poljoprivredna proizvodnja stvarajući proizvode veće dodane vrijednosti, ostvariti nova radna mjesta i mladima omogućiti ostanak. Izgradnja hladnjače, vrijednosti oko 30 milijuna kuna bit će jedan od projekta koji se kandidira na sredstva Europske unije.

Akumulacija Kamenska

Potpisan je i Ugovor između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, za izradu svih vrsta glavnih projekata za brzu cestu Požega – Staro Petrovo Selo, a koja za Županiju znači izlaz na autocestu. Jedan od najvažnijih projekata u Županiji izdavajaju projekt akumulacija Kamenska, čija je vrijednost 200 milijuna kuna.

- Glavna misao kojom se vodimo je, kako naša Županija, uz prirodne ljepote i resurse, ima, usudio bih se reći i možda jedan od najvažnijih resursa – a to su ljudi. To je onaj seljak u polju i među svojim životinjama, to je onaj radnik u nekoj od tvrtki, to je ona radnica u trgovini, to je vlasnik tvrtke, to je profesor, učenik, umirovljenik, dakle ljudi koji svakodnevno rade i bore se za svekoliki boljitak. Stoga smatram, kako je jedan od najvažnijih „projekata“ u koji treba ulagati – čovjek – kaže župan Alojz Tomašević. (Lidija Kiseljak)