Primorsko-goranska i Karlovačka županija zajedno u projektu Regionalnih centara kompetentnosti

U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisani su Ugovori o suradnji na uspostavi Regionalnih centara kompetentnosti između škola Primorsko-goranske i Karlovačke županije. Ugovore o suradnji potpisali su ravnatelji škola,:Sibila Roth (Ugostiteljska škola Opatija) i Davor Pleše (Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac) te Milan Bijelić (Tehnička škola Karlovac) i Darko Bašić (Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka).

U ime PGŽ potpisivanju je prisustvovala pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, a u ime Karlovačke županije pročelnica UO za školstvo Marija Medić. 

REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI mjesto je izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se uz osnovno djelatnost strukovnog obrazovanja, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje te druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja, te njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

"Nadam se da će naša prijava proći i da ćemo Centre dobiti. Centri nose sasvim drugačiji pomak u odgoju i obrazovanju, prvenstveno povezanost s gospodarstvom jer prilikom prijave sve naše škole potpisale su veliki broj ugovora s gospodarstvenicima  kako bi prijave bile što "jače" i atraktivnije. Centri bi donijeli sasvim drugačiji način poučavanja, obrazovanje odraslih, međunarodnu suradnju i mnoge druge stvari  koje predstavljaju jedan drugačiji koncept obrazovanja. Ako dobijemo centre kompetentnosti radilo bi se o iznosima od 30-70 milijuna kuna po centru što uključuje i uređenje i opremanja škola s najsuvremenijom tehnologijom. Sve što smo do sada naučili, kod centara kompetentnosti ćemo usvojiti i puno toga novoga naučiti", rekla je pročelnica Stilin. 

Pročelnica UO za školstvo Karlovačke županije Marija Medić istaknula je kako u Primorsko-goranskoj županije vide partera ne samo u ovom projektu već i u budućoj regionalnoj suradnji, jačanju  regija kao dvije kvalitetne županije koje imaju mnogo potencijala. "U ovom projektu Primorsko-goransku županiju vidimo kao nositelja turizma i jačanja sektora turizma i poveznice školskog sektora i sektora turizma i ugostiteljstva. Imate jake kapacitete u turizmu i jaku vertikalu što je izuzetno bitno za projekte EU, od jakog osnovnoškolstva, stručnog srednjoškolskog obrazovanja u Opatiji i jakog Hoteljerskog fakulteta u Iki. Karlovačka županija je pri samom vrhu i kvaliteti kontinentalnog turizma te mislim da možemo biti vodeća regija u Hrvatskoj i šire za razvoj turizma. Isto tako, kao županija smo jaki u elektro sektoru i sektoru strojarstva, uzdamo se u naše gospodarske gigante s kojima imamo preko 160 potpisanih ugovora sa gospodarskim i turističkim subjektima u Karlovačkoj županiji, a kada pridodamo ugovore i Primorsko-goranske županije spremni smo u punom smislu", rekla je Medić zahvalivši se školama na prepoznavanju komparativnih vrijednosti i njihovim prijavama.

Ravnatelj JU Regionalna razvojna agencija PGŽ istaknuo je kako je ovo projekt koji će na neki način definirati funkcionalnost regije jer Europa u sljedećim godinama želi u Hrvatskoj imati snažne i funkcionalne regije. "Upravo ova poveznica preko škola i školskog sustava može biti važan prvi korak u prihvaćanju i iskorištavanju sredstava, ne samo u ovom financijskom razdoblju nego i u sljedećem“, rekao je Kružić. Zahvaljujem se našim učiteljima i profesorima na njihovom trudu kako bi ova prijava bila kvalitetna. Nadam se da će ova zajednička prijava biti ona koja će dobiti Centre kompetentnosti u za nas tri bitna područja", rekao je Kružić. 

Temeljena obilježja Centra su inovativne metode učenja i poučavanja, učenje temeljeno na radu za učinkovitije uključivanje polaznika na tržište rada, prihvaćanje potreba polaznika s teškoćama u razvoju i drugih ranjivih skupina, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, kreativna i konstruktivna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima te drugim institucijama.

Centri će biti rasprostranjeni kroz 5 regionalnih područja. Regionalno područje s Primorsko-goranskom županijom čine: Istarska županija, Karlovačka županija, Ličko-senjska i Zadarska županija.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na osnovi prikupljenih podataka, rangiralo je strukovne škole i podijelilo ih u (pod) sektore: turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika, zdravstvo i informacijske i komunikacijske tehnologije i poljoprivreda. 

Primorsko-goranska županija  prijavit će Ugostiteljsku školu Opatija kao nositelja projekta, u (pod)sektoru turizam i ugostiteljstvo u suradnji s partnerom, Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovca.

Medicinska škola u Rijeci u (pod)sektoru zdravstvo partner je  nositelju projekta - Medicinskoj školi Ante Kuzmanića iz Zadra.
Elektroindustrijska i obrtnička škola, u (pod)sektoru elektrotehnika partner je nositelju projekta - Tehničkoj školi u Karlovcu. 

Ravnatelji potpisnici zahvalili su se županijama na suradnji i potpori na dobijanju Centra kompetentnosti te istaknuli kako se nadaju da će zajednička kandidatura proći te kako je ovo samo početak budućih suradnji.

Rok za dostavu razvojnih planova škola i pripadajuće dokumentacije, koja se priprema u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije je 15. lipnja 2018. godine.

 (Primorsko-goranska županija)