Primorsko-goranska županija: 1,5 milijuna kuna za poduzetnike i oko pola milijuna za vlasnike poljoprivrednih gospodarstava u Gorskom kotaru

U Željezničko tehničkoj školi Moravice župan Zlatko Komadina sa suradnicima dodijelio je poduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva s područja Gorskog kotara, ugovore o bespovratnim sredstvima iz Programa provedbe mjera Ruralnog razvoja PGŽ za razdoblje 2017.-2020. za 2019. godinu. Iznos potpora za poduzetnike je gotovo 1,5 milijun kuna, a za vlasnike poljoprivrednih gospodarstva 456.000,00 kuna.

Provedbom Programa mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranska županija već tri godine dodjeljuje izravne potpore mikro i malim poduzetnicima s ruralnog područja Županije za nabavu opreme i strojeva za gotovo sve djelatnosti, sufinancira troškove izrade potrebne dokumentacije za prijavu na različite natječaje u okviru EU fondova i nacionalnih programa, a sufinancira i dodatna ulaganja u turizmu. Do sada je odobreno više od 140 potpora ukupne vrijednosti od oko 3,2 milijuna kn i to pretežito poduzetnicima iz Gorskog kotara i priobalja.


Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo što se potpore za poduzetnike iz Gorskog kotara dodjeljuju upravo u Gorskom kotaru. „Danas smo podijelili poticaje za opremu  u poljoprivrednim gospodarstvima te za pripremu dokumentacije za natječaje iz EU fondova. Ovo je dio aktivnih mjera mimo onoga što izdvajamo za poticanje turizma, kulturne baštine i drugih područja koje promoviramo kroz GSC i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. Nama je cilj zadržati stanovništvo te dovesti novo koje bi se bavilo poljoprivredom, stočarstvom, turizmom i raznim obrtničkim zanimanjima. Upravo je danas bilo prekrasno vidjeti mnogo poduzetnika i optimizam s kojim oni zrače jer nam to daje nadu da Gorski kotar sigurno neće izumrijeti“, rekao je župan.

PGŽ je raspisala Javni poziv poduzetnicima za sljedeće mjere: Mjeru 1.2.1. Nabava opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti za poduzetnike u sektoru malog gospodarstva u 2019. godini i Mjera 3.1.2. Priprema dokumentacije u svrhu prijave investicijskog ulaganja na EU natječaj za sufinanciranje ulaganja s odlukama povjerenstva .
Cilj mjere1.2.1.  je potaknuti konkurentnost poduzetnika malog gospodarstva na ruralnom području Županije kroz sufinanciranje nabave strojeva i uređaja za obavljanje proizvodne i uslužne djelatnosti. Mjera će omogućiti poduzetnicima primjenu novih suvremenijih tehnologija, koje će doprinositi povećanju produktivnosti, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.
Sveukupno je po ovoj mjeri u 2017. i 2018.g. sufinancirana  nabavka opreme za 57 poduzetnika  i sveukupno je raspoređen iznos od 1.435.331,00 kuna.

Cilj 3.1.2. mjere  je razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja i prijenos znanja i uključivanje svih skupina u društvo i gospodarstvo. Sveukupno je po ovoj mjeri u 2017. i 2018.g. sufinancirana izrada pripremne dokumentacije za 13 poduzetnika i raspoređen iznos od 233.695,00 kuna.

Provedbom Programa mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, dodjeljuju se izravne potpore poljoprivrednim gospodarstvima za nabavu opreme i pokretanje proizvodnje, sufinanciraju troškovi certificiranja proizvoda i izrade dokumentacije za prijavu na Nacionalni program RR, odobravaju potpore zadrugama za uređenje poljoprivrednih putova. Kroz tri godine dodijeljeno je više od 1,5 milijuna kn izravnih potpora.

Ukupni iznos koji se rasporedio za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi Primorsko-goranske županije u 2019. godini iznosi 456.624,75 kuna, od čega se 339.611,70 kuna raspoređuje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima, a 117.013,05 kuna trgovačkim društvima i zadrugama. Ukupno je 21 korisnik iz Gorskog kotara, 8 s otoka te 7 iz priobalja.
Iz područja poljoprivrede odobrena su sredstva za 21 poljoprivredno gospodarstvo s područja Gorskog kotara s ukupnim iznosom od 297.500,00 kuna za mjere 1.1.1. podrška razvoju novih i malih poljoprivrednih gospodarstava, mjeru 1.5.1. razvoj postojećih oznaka kvalitete te uvođenje certifikata i novih regionalnih oznaka kvalitete i za mjeru 3.1.2. priprema dokumentacije u svrhu prijave investicijskog ulaganja na EU natječaj za sufinanciranje ulaganja.

Prisutnima su se obratili i zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar. (Primorsko-goranska županija)