Primorsko-goranska županija: Dograđuje se luka Baška s gotovo 40 milijuna kuna iz EU fondova

Primorsko-goranska županija sa Županijskom lučkom upravom Krk nastavlja s projektima na području Općine Baška. Baška će projektom financiranim bespovratnim sredstvima iz EU fondova u iznosu od 39.709.975,94 kuna, dobiti primarni i sekundarni lukobran. Novi lukobrani osigurat će zaštitu akvatorija unutar lučkog područja te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osigurati preduvjete za razvoj linijskog prometa, omogućiti kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška te podignuti razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, u i oko luke.

Cilj ovog projekta je smanjiti zakrčenost luke te podignuti kompletnu razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom. Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105,00 m. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu ovisno o stanju vjetra.

„Primorsko-goranska županija i njezine lučke uprave pravi su primjer da kad se na vrijeme krene, sve se stigne napraviti i bude se spreman za financiranje sredstvima EU. Naš decentraliziran sustav 8 lučkih uprava u suradnji s gradovima i općinama na obali, s jedne strane pripremio je prostorne planove i  izmjene, uključivši more i obalu, riješio granice pomorskog dobra, pripremio niz projekata u svakoj lučkoj upravi, te su bili  spremni za financiranje bespovratnim sredstvima EU, državnog proračuna  te naravno sredstvima samih lučkih uprava i Primorsko-goranske županije. Od početnog proračunskog kapitala koji je iznosio 2 milijuna kuna, došli smo do skoro 20 milijuna kuna u proračunu od pomorskog dobra, a lučke uprave od 8 milijuna na skoro 80 milijuna kuna. Danas je to veliki potencijal i partner smo središnjoj državi i europskim fondovima za izgradnju lučke infrastrukture, čime mijenjamo vizure gradova i općina u smislu turizma i komunalnih vezova. Cilj nam je povećati broj komunalnih vezova jer je potražnja domaćeg stanovništva i gostiju velika. Projekata ima na sve strane i u ovom trenutku u tijeku je investicijski ciklus „težak“ oko 200 milijuna kuna u posljednje dvije, tri godine, zaključio je župan Zlatko Komadina.

Uz ministra Olega Butkovića, ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu dogradnje luke Baška potpisali su Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a te u ime nositelja projekta, ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert.

Dogradnja luke Baška je jedan od prvih projekata prijavljenih na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke i tako otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje sa kopnom tijekom cijele godine. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja Ugovora potpisnici i prisutni uzvanici obišli su lokaciju gradilišta, tj. glavni lukobran nasuprot zgradi Općine. (Primorsko-goranska županija)