Primorsko-goranska županija domaćin konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“

U Centru Gervais u Opatiji župan Zlatko Komadina sudjelovao je na otvorenju europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“. Organizator konferencije pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović je europska mreža organizacija Eurochild iz Bruxellesa, a domaćini su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija.

Župan Komadina podsjetio je da je Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj dobila titulu „Županija - Prijatelj djece“, što je rezultat niza programa usmjerenih upravo prema djeci, od školskih do zdravstvenih, a koji se smatraju nadstandardom. Veliki broj gradova i općina diljem PGŽ također nosi titulu „Prijatelj djece“. 

Jana Hainsworth iz Eurochild organizacije istaknula je da su organizirali događaj s djecom i za djecu, a razgovarat će o tome kako djeca mogu sudjelovati u javnim politikama i donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Trećina sudionika je mlađa od 18 godina. 

Sudionicima konferencije između ostalog su se obratili nizozemska princeza Laurentien, zamjenica predsjednice Eurochilda Hanna Heinonen, predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić, te dječja gradonačelnica Grada Opatije Petra Deranja i mladi zagovaratelji dječjih prava nominiranih za međunarodnu nagradu Children's Peace Prize - Fahima i Tymon. Princeza Laurentien od Nizozemske istaknula je kako se radi o izuzetno važnoj konferenciji koja na djecu gleda kao na ravnopravne dionike u društvu. 

Konferencija se u Opatiji održava još sutra te ima za cilj okupiti vodeće europske stručnjake iz područja dječjih prava i dječje participacije, a potvrđen je dolazak 320 sudionika iz 39 zemalja, među kojima i 100 djece iz 31 države. Moto konferencije su osmislila djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Posebnost ove konferencije je i u tome što će se istovremeno u Opatiji odvijati i 14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije, a pod motom „Participirajmo – uključivanje dječjih vijeća u procese donošenja odluka na EU razinama“. (Primorsko-goranska županija)