Primorsko-goranska županija: Država daje jamstvo kako bi se završila gradnja broda kanadskog naručitelja

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima, posjetio je Brodogradilište “3.maj “ gdje se sastao s predstavnicima Uprave, radnika i Sindikata. Na sastanku su sudjelovali i župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. Svi su izrazili zadovoljstvo što je “3. maju” osigurana nova prilika. Uprava i radnici su optimistični i zahvalni na pomoći Vladi RH, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci, ali i svim vjerovnicima koji su pomogli da se stvore uvjeti za novo “porinuće” našeg riječkog Brodograditelja.

Vlada je na sjednici ovlastila Ministarstvo financija da brodogradilištu 3. maj izda državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini od 26 milijuna eura za dovršetak samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret, a za koji je potpisan ugovor s tvrtkom Algoma Central Corporation iz Kanade.

Predsjednik vlade Andrej Plenković poručio je kako ova odluka govori o odlučnosti Vlade da pronađe zakonit i inteligentan način za pomoć 3. maju kako bi ponovo pokrenuo proizvodnju i dovršio brodove koji su već ranije bili naručeni, i to na način koji će se u konačnici za državu pokazati financijski isplativim.

Kao ključni element angažmana oko 3. maja Plenković naglašava i smanjenje postojećih gubitaka za državu. Ponovio je da je ključni razlog Vladina angažmana visok stupanj povjerenja koji imaju u upravu 3. maja, za koju je istaknuo da je intenzivno radila na ispunjenju svih preduvjeta za dobivanje državnog jamstva. Poručio je da ključna zadaća, osim dovršetka brodova, ostaje pronalazak dogovora oko strateškog partnera. Vlada paralelno radi i na pronalaženju rješenja za funkcioniranje Uljanika, "koji nije zanemaren i zaboravljen, dapače", naglasio je premijer.

Uoči sastanka s vodstvom 3. maja, Plenković se susreo i s radnicima brodogradilišta, kojima je također kazao da je temelj najnovijeg danog jamstva bilo upravo povjerenje. (Primorsko-goranska županija)