Primorsko-goranska županija: Inovativni poduzetnički projekti opet imaju priliku dobiti financijsku potporu

Zaklada FIPRO u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom objavila je dva javna poziva za dodjelu financijske sredstava za inovativne poduzetničke projekte s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Kako je kazao Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Step Ri i upravitelj Zaklade FIPRO, radi se o različitim javnim pozivima – dok se u slučaju poziva koji se raspisuje u suradnji s Gradom Rijekom radi o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih prije svega poduzetnicima početnicima, javni poziv raspisan u suradnji s Primorsko-goranskom županijom orijentiran je većim poduzetnicima, koji 80% sredstava mogu dobiti kao beskamatni kredit, a 20% bespovratno.

Kako je kazala pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar, Primorsko-goranska županija od 1995. godine provodi izbor i dodjeljuje sredstva najboljim inovacijama.„Tijekom dosadašnjeg rada s inovatorima, uočen je jedan od ključnih problema s kojim se najveći broj inovatora susreće, a to je nedostatak financijskih sredstava u onoj fazi kada treba poduzeti završne radove kako bi se inovacija plasirala na tržište – dakle za komercijalizaciju inovacije. Svjesni činjenica da je prema svim ekonomskim kategorijama uvođenje novog proizvoda na tržište dugotrajan, mukotrpan proces koji zahtijeva ulaganja u ispitivanje tržišta, alate, marketing, ateste, često uz pokušaje i pogreške koji svoju potvrdu dobivaju tek nakon niza godina, te naročito potpune nezainteresiranosti banaka za praćenje takvih projekata, Županija je 2009. godine pokrenula pilot projekt Komercijalizacija inovacija,“ kazala je pročelnica Raukar. U sklopu projekta županija godišnje izdvaja od 100 do 150 tisuća kuna u Zakladu, stvarajući fond iz kojeg se financiraju inovativni projekti. Od 2009. do 2018. godine Županija je uložila 1,2 milijuna kuna, a Zaklada FIPRO 250 tisuća kuna te dodatno 927.272,00 kuna od povrata sredstava (zajma) iz programa odobrenih prethodnih godina. Ukupno je odobreno 27 zahtjeva u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Tekst javnog poziva s potrebnim obrascima i pravilnicima dostupni su na mrežnim stranicama Zaklade FIPRO. (Primorsko-goranska županija)