Primorsko-goranska županija: Kvarner iza sebe ima još jednu rekordnu sezonu

„Iza nas je jedan velika i uspješna godina, godina priznanja i nagrada, u mnogima smo proglašeni i destinacijom godine. Prije svega čestitam i zahvaljujem svim turističkim djelatnicima čiji je rad doprinjeo osvojenim priznanjima. Zahvaljujem i medijima na marketinškom promociji turističke destinacije Kvarnera“, rekao je župan Zlatko Komadina na današnjoj konferenciji za novinare na temu aktivnosti i nagrada TZ Kvarnera u 2019. godini.

Župan je kazao kako je sezona rekordna  u svakom pogledu, proračun je povećan i uključivanjem u udruženo oglašavanje s čime je oživljena i Zračnu luku Rijeka.  Istaknuo je veliku ulogu koju imaju i EU projekti kojima se brendira naš kraj na tragu kulture i gastronomije.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako je u ovoj godini ostvareno još 2% više noćenja nego u rekordnoj prošloj, a gledajući posljednjih 8-9 godina, Kvarner danas bilježi čak 90% više noćenja u pred i post sezoni . „Ako gledamo ukupno godine, to je 40% više noćenja danas što govori samo za sebe i znači da Kvarner ide u dobrom smjeru, i da smo postigli pomake te, što je također važno, dobar financijski rezultat.“

Gledajući turistički promet i udjel noćenja po subregijama vodeći je otok Krk. U odnosu na isto razdoblje lani, bilježi se rast noćenja  kao i dužina popunjenosti u obiteljskom smještaju više kategorizacije, čemu je pridonio i kreditni program Županije  u sklopu programa Kvarner Family. Tijekom godine ostvareno je 40-ak nastupa turističim sajmovima, održane su brojne prezentacije, kao i ostvarena studijska putovanja novinara i agenata.

„Brendiranje proizvoda u kojima smatramo da smo bolji,odnosno  imamo komparativnu prednost, sada su došli do izražaja – od zdravstvenog  turizma, formirane ponude kulturnog turizma kroz EU projekte, obiteljskog smještaja, outdora i gastronomije. Način na koji smo formirali te ponude donijeli su nam i nagrade“, rekla je Peršić Živadinov te istaknula nagradu Lonely Planeta, jednog od  najznačajnijih turističkih vodiča u svijetu koji prati preko 3 milijarde ljudi tako da će zasigurno povećati u vidljivost Kvarnera.

Istaknula je i prvu Michelin zvjezdicu na Kvarneru  koju je osvojio  restoran Draga di Lovrana kao i treću nagradu najvećeg svjetskog udruženja  turističkih menadžera SKAL Internacional za projekt Mala Barka. Direktorica TZ Kvarnera najavila je da će se svjetski kongres SKAL sljedeće godine održati  u Rijeci i Opatiji te okupiti  gotovo tisuću turističkih djelatnika.
Peršić Živadinov dobitnica je EU SKAL nagrada  za objedinjavanje i način na koji se promovira kulturu i promocija i razvoj međunarodnih odnosa unutar turističkih sektora.  (Primorsko-goranska županija)