Primorsko-goranska županija: Nakon najveće solarne elektrane u zemlji kreće u novi projekt - na Unijama će se postaviti prva baterijska solarna elektrana u Hrvatskoj

Cresko-lošinjsko otočje ušlo je u krug 26 europskih otočnih zajednica određenih za orijentaciju na obnovljive izvore energije, a tim su povodom na Lošinju organizirani Dani čiste energije. Održan je i Okrugli stol na kojem su uz predstavnike struke, lokalnih vlasti i Vlade sudjelovali i članovi Tajništva za otoke EU kao i europarlamentarac Tonino Picula.

Primorsko-goranska županija je, naime, već godinama aktivno uključena u projekte održivog upravljanja okolišem i korištenja održivih izvora energije pa stoga, kako je kazao i županijski vijećnik Đanino Sučić, ne čudi što su otok Krk i Cresko-lošinjsko otočje među najangažiranijima na ovom području.

Županija je tako, kroz svoju Regionalnu Energetsku agenciju 'Kvarner' i Zavod za prostorno planiranje na otok Cres dovela 10 kWelektranu na OŠ Frane Petrića Cres, te je pripremila kompletnu dokumentaciju za 6,5  podnu elektranu Trinket Istok, a priprema dokumente i za 3,5 M podnu elektranu (Trinket Zapad) Ograda. Župan Zlatko Komadina kaže nam kako je izuzetno ponosan na ove projekte u koje je županija u proteklih 4 godine uložila cca 800.000 kuna, te najavljuje i novi projekt - 1MW foto naponsku elektranu s baterijskim sustavom za pohranu električne energije na Unijama, čime će ovaj otok napraviti još jedan korak ka samoodrživom otoku. Na Unijama je, naime, već realizirana kompletna zamjena javne rasvjete s visokoučinkovitom LED rasvjetom te prošle godine pušten u rad desalinizator pitke vode.

'Riječ je o dugogodišnjem projektu koji polako ali sigurno dobiva one značajke koje smo u početku zacrtali. Uz to, svakako treba istaknuti da će FNE Trinket biti najveća te vrste u Hrvatskoj, a FNE Unije prva baterijska solarna elektrana u Hrvatskoj (i najveći projekt EU u Horizon Insulae 2020.)', ističe župan Komadina. Dodaje i kako je suradnja s Gradom Cresom i Gradom Malim Lošinjem bila nužna za realizaciju svih ovih projekata, kao i samostalne inicijative građana i poduzetnika. 'Sav ovaj napor prepoznat je i priznat kada je Tajništvo za otoke EU odabralo upravo Cresko-lošinjsko otočje za uvodni projekt energetske tranzicije otoka. Priča o održivom razvitku, započeta još kroz  Menedžment plan otoka Cresa i Lošinja iz 1996. (iz kojeg je nastala današnja OTRA Pplr Otok Cres) nastavlja se....', zaključuje župan.

Na Lošinju su prošli tjedan održani Dani čiste energije

Inače, Primorsko-goranska županija jedan je od inicijatora osnivanja Tajništva za otoke EU, pa su, kažu nam, posebno radosni što je jedan od pilot-otoka, odnosno otočje, upravo u njihovoj županiji. (župan.hr/M.P.D.)