Primorsko-goranska županija: U dvije godine ostvaren turistički rast od 13 posto!

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine izneseni su, među ostalim, podaci o turističkom rastu. Ove je godine, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističkog ureda TZ Kvarnera, ostvareno 2  posto više noćenja te 2 posto više dolazaka u odnosu na 2017. Godinu dok je u uspredbi s 2016. Rast čak 13 posto. 

U Primorsko-goranskoj županiji najveći turistički promet bilježi otok Krk, 36,8 posto, odnosno 4 posto više dolazaka te 3 posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Čak 85 posto gostiju na Kvarneru čine strani gosti, najviše dolazaka i noćenja ostvarili su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Talijani. U 2018. godini je ostvareno 2,5 milijuna dolazaka te 16,2 milijuna noćenja, a Primorsko-goranska županija je na drugom mjestu među županijama po broju noćenja. Hoteli i privatni smještajni kapaciteti s četiri i pet zvjezdica bilježe značajan porast, odnosno, hoteli s pet zvjezdica ostvarili su u kolovozu čak 38 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok su privatni smještajni kapaciteti ostvarili 12, odnosno 30 posto više noćenja nego u kolovozu 2017. godine. 

Iznajmljivači su prepoznali da su ulaganja u kvalitetu isplativa, a rezultati dugoročni čemu je pridonio i program kreditiranja za iznajmljivače za koje Primorsko-goranska županija subvencionira kamatu (Kvarner Family).


Irena Peršić Živadinov je čestitala svim turističkim djelatnicama na uspješno odrađenoj  još jednoj turističkoj sezoni te zaključila kako će nastaviti raditi na poboljšanju predsezone. (Primorsko-goranska županija)