Primorsko-goranska županija: U provedbi 35 EU projekata vrijednih preko 800 milijuna kuna

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić na današnjem redovnom susretu s novinarima najavio je 12.sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak,14.lipnja s ukupno 16 točaka dnevnog reda. Istaknuo je da je na zahtjev grupe vijećnika kao prva točka dnevnog reda stavljena Informacija o provedbi plana gospodarenja otpadom u PGŽ, te je najavio da će na sastanku klubova predložiti i obilazak Marišćine, Viševca te „crne jame“ na Sovjaku.

Podsjetio je da su i vijećnici prošlog saziva  Županijske skupštine uz stručno vodstvo posjetili Marišćinu kako bi na licu mjesta vidjeli funkcioniranje Županijskog centra. Pored toga na dnevnom redu je i nekoliko koncesijskih i  kadrovskih odluka kao i izvješće o radu i prijedlog novog sporazuma o osnivanju Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. Predsjednik Skupštine također je najavio i sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća koja se danas održava u Slogin kuli, a na koju je pozvan i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat. 

Naime, sjednica je savana radi pripreme zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine oko situacija u riječkom 3.maju koje je u najvećoj poslovnoj  krizi u zadnjih 25 godina. Planirano je da se sjednica održi krajem lipnja.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, novinare je informirao o aktivnostima upravnih tijela PGŽ na pripremi i provedbi EZ projekata. Naglasio je da je Primorsko-goranska županija među najuspješnijim u apsorpciji bespovratnih sredstava i EU projektima. Naveo je da je do sada je provedeno preko 40 projekata ukupne vrijednosti preko 470 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranskoj županiji zajedno s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač  dodijeljeno 47 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. 

U fazi evaluacije je 21 projekt ukupne vrijednosti 251 milijun kuna, pri čemu vrijednost planiranih bespovratnih sredstava iznosi oko 53 milijuna kuna.Trenutno je u provedbi 35 projekata ukupne vrijednosti preko 800 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranskoj županiji zajedno s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač dodijeljeno 329 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Upravo s provedbom kreću i novo-odobreni projekti Primorsko-goranske županije u okviru Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje ADRION. 

 (pgz.hr)