Primorsko-goranska županija: Očuvanje proizvodnje u 3. Maju jedino prihvatljivo rješenje

Zamjenik župana Petar Mamula sudjelovao je na 6. sastanku Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru u Zadru, u dvorani Sveučilišta. Među temama o kojima se razgovaralo su povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama, zatim provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, pripremi glavnog dijela turističke godine te o novi paket turističkih zakona.

Zamjenik Mamula u svom je obraćanju istaknuo važnost svih ovih tema. Posebno se osvrnuo na preuzimanje poslova Ureda državne uprave od strane županija. „Iskreno se nadamo da će ta tranzicija proći uredno i bezbolno te na korist ne samo županijama već i državi, ali u prvom redu onima zbog kojih sve to radimo, a to su građani Republike Hrvatske", rekao je Mamula. Govoreći o temama iz područja turizma istaknuo je suradnju s resornim ministarstvom oko udruživanja turističkih zajednica te naglasio kako očekujemo da ćemo u tom segmentu postići napredak pogotovo u zelenom, planinskom dijelu naše Županije.

"Vjerujem također da će tema koju je ministrica Murganić danas predstavila vezano uz nasilje u obitelji, a koja je puno šira nego što je danas definirana,  zaslužiti i puno više prostora na radnim sastancima kao i javnosti. U tom smislu pohvaljujem brzu reakciju i osudu predsjednika Vlade nemilih događaja koji su se desili u proteklim danima, a jedan, na žalost i u našoj Županiji", rekao je Mamula. 

Zamjenik župana iskoristio je susret s Vladom da potencira i još uvijek neriješeno pitanje "3. maja" o čemu se intenzivno razgovara s premijerom i s ministrom Horvatom te rekao kako očekujemo da će sukladno onome što ministar poručuje u zadnje vrijeme, sudbina tog brodogradilišta biti pozitivno riješena. „Očuvanje proizvodnje u 3. maj-u  smatramo jedinim prihvatljivim i opravdanim  rješenjem. Mi smo kao Županija  do sad pružali, naravno u ovom socijalnom dijelu, pomoć zaposlenicima 3. maja, ali smo voljni učestvovati do kraja u definiranju statusa te industrije koja je veoma bitna za cijeli Kvarner i za Primorsko-goransku županiju", naglasio je Mamula. 

Također je pozdravio praksu ovakvih sastanaka te dodao da smo mi u Primorsko-goranskoj županiji još davno prije  prepoznali da je to vrlo bitan korak u rješavanju problema i unaprjeđenju položaja lokalnih sredina kada smo pokrenuli sastanke s lokalnim općinama i gradovima odnosno njihovim načelnicima, a to se pokazalo veoma bitno u funkcioniranju i tih lokalnih sredina, ali i županije u cijelosti. (Primorsko-goranska županija)