Virovitičko-podravska županija među najboljima u korištenju EU fondova: VIDRA provodi 57 projekata vrijedna 438,8 milijuna kuna

Prema analizi našeg portala, koju smo napravili na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za prošlu godinu,  Virovitičko podravska županija je lani s iznosom od 174,2 kune bila treća županija po visini povučenih sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika. U proteklih pet godina druga je po visini povučenog novca. Ravnateljica Razvojne agencije u Županiji Emina Kovač nabrojala je i najznačajnije projekte za koje je novac iz EU povučen.

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA osnovana je 2008. godine kao javna ustanova sa svega 5 djelatnika, a danas je stasala u jednu od najuspješnijih razvojnih agencija u cijeloj Hrvatskoj zbog ostvarenih rezultata u privlačenju EU sredstava u posljednjih nekoliko godina,  a posebice u 2018. godini. Tijekom prošle godine pružena je potpora u povlačenju EU novca ne samo Virovitičko-podravskoj županiji, nego i svim općinama i gradovima, malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Trenutačno VIDRA provodi 54 projekta  ukupne vrijednosti 438.845.103 kuna, a u pripremi za prijavu se nalazi 49 projekata ukupne vrijednosti 226.477.732 kuna.

Odjel za poljoprivredu, gospodarstvo i malo i srednje poduzetništvo tijekom 2018. godine ukupno je prijavio 149 raznih projekata za poljoprivrednike male i srednje poduzetnike čija je ukupna vrijednost 188.614.887,32 kuna, a u provedbi su bila 194 projekta ukupne vrijednosti 449.998.815,08 kuna.

- Najveći dio prijava odnosi na obiteljska poljoprivredna gospodarstva tj. čak 86,50% svih prijava i prosječna vrijednost projekta OPG-ova veća je od vrijednosti projekta trgovačkog društva za gotovo milijun kuna. Naime, jedan od razloga je puno više objavljenih natječaja u 2018. godini kroz ruralni razvoj, dok za malo i srednje poduzetništvo natječaji nisu bili tako česti, a i financijske alokacije su bile znatno manje. S druge strane valja uzeti u obzir i dostupne iznose potpora za MSP koje iznose maksimalno 45% , dok je za obiteljska poljoprivredna gospodarstva iznosila minimalno 50% - kaže ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač. 

 

Dodaje da s obzirom na to da je Virovitičko-podravska županija  pretežito poljoprivredni kraj, potpora razvojne agencije je i bila  najvećim dijelom usmjerena upravo na razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i na poticanje mladih da se nastave baviti poljoprivrednom djelatnošću i ostanu u ruralnim dijelovima županije.

- Naime, u 2018. godini u provedbi je bilo 16 projekata koje se financiraju iz Programa Ruralnog razvoja, Pod mjera 6.1.1. od ukupno 20 prijavljenih projekata ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna. Možemo reći da je na ovoj mjeri postignut izniman učinak s obzirom na prolaznost koja iznosi 80%. Najveća zainteresiranost mladih za preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nastavak bavljenja s poljoprivredom je u Špišić Bukovica na koju se odnosi 20% projektnih prijava – kaže E. Kovač.  

Osim razvoja poljoprivrede, u Virovitičko-podravskoj županiji se kroz Program ruralnog razvoja gradi ukupno 11 dječjih vrtića od kojih ih je čak 10 napisala VIDRA, te je izgrađeno je šest nerazvrstanih cesta na području šest općina.

Jedanaesti vrtić je onaj u Virovitici. Osim spomenutih projekata tu su i projekti Virovitičko-podravske županije koji se odnose na ulaganje u razvoj poljoprivrede.

- Tako možemo s ponosom istaknuti dva sustava navodnjavanja koji se u 100%-nom iznosu financiraju iz Programa ruralnog razvoja, a radi se o sustavu navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac te Đolta kojima će se navodnjavati dodatnih 900 ha poljoprivredne površine. Vrijednost oba sustava je  55 milijuna kuna – kaže ravnateljica VIDRA-e.  

U 2018. godini odobren je i projekt Izgradnje Tehnološko – inovacijskog centra u vrijednosti 17,5 milijuna kuna, izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu vrijednosti 36,5 milijuna kuna, izgradnja Multifunkcionalne hale za poljoprivredu i gospodarske manifestacije ukupne vrijednosti 16,5 milijuna kuna. Svi ti projekti bit će realizirani do kraja 2019. godine.

Osim u gospodarstvo, tijekom 2018. godine je uloženo 145.136.530,22 kuna u zdravstvo od čega se 50 milijuna kuna odnosi na projekt izgradnje i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija te 6,5 milijuna kuna na projekt razvoja primarne zdravstvene zaštite. 

- U zadnje vrijeme poznati smo i kao županija koja brine i o svojem kulturnom i prirodnom nasljeđu, pa bi se u tom dijelu mogli pohvaliti s projektom rekonstrukcije  dvorca Janković u Suhopolju u Centar za posjetitelje, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna, u realizaciji su i projekti za očuvanje prirodne baštine Geo priče UNESCO geoparka vrijednosti više od 80 milijuna kuna te projekt Dravska priča u Noskovačkoj Dubravi vrijednosti 13 milijuna kuna – kaže E. Kovač.

Što se tiče planova za ovu godinu, iako djeluju ambiciozno, ipak su, kaže Kovač,  realni i ostvarivi.

- Planira se završetak obnove dvoraca Janković u Suhopolju, započela je izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, očekuje se početak radova na izgradnji Tehnološko-inovacijskog centra, do kraja godine tri nova poduzetnička inkubatora biti će na usluzi našim mladim poduzetnicima početnicima, očekujemo početak provedbe projekta koji se financira u sklopu razvojnog sporazuma Turističko rekreacijskog centra Jezero – Hercegovac- Ružica grad vrijednog 81 milijun kuna, sa radovima će započeti i izgradnja Centra za posjetitelje „Kuća čaja“  u Špišić Bukovici vrijednog 9 milijuna kuna te se do kraja listopada 2019. planira prijaviti rekonstrukcija dvorca Janković u Cabuni čija je predviđena vrijednost 48 milijuna kuna. Tijekom 2019 godine izvodit će se i radovi na 16 projekata energetske učinkovitosti zgrada iz javnog sektora čija je ukupna vrijednost 28 milijun kuna te mnogi drugi projekti – zaključuje ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač. (L.K.)