Šibensko-kninska županija: Kroz EU program za ruralni razvoj sa 662 tisuće kuna renoviran Društveni dom u općini Unešić

Danas su u Unešiću župan Goran Pauk, načelnik Općine Unešić Živko Bulat, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Ivan Vukić i ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić svečanim presijecanjem vrpce otvorili Društveni dom u Unešiću i nerazvrstanu cestu Unešić – Vinovo Donje.

Projekt je vrijedan cca 662 tisuće kuna, a odobren je od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kroz mjeru 7.4.1. ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti. Prostorije će koristiti DVD „Unešić“, udruge s prostora općine, kao i svi ostali zainteresirani dionici koji trenutno nemaju adekvatne prostorije a kojima se ukaže potreba za korištenjem dva nova ureda i polivalentne dvorane u sklopu objekta, a u prostorijama je također planirana spomen soba poginulima hrvatskim braniteljima s prostora Općine Unešić.

„Koristim ovu prigodu da čestitam načelniku Živku Bulatu i njegovim suradnicama na naporima koje ulažu u upravljanje općinom, osluškuju potrebe žitelja Općine Unešić i što su pomoću novca iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurali rekonstrukciju postojećeg, napuštenog, devastiranog i nefunkcionalnog društvenog doma kao i rekonstrukciju nerazvrstane ceste NC 183 na području općine Unešić“-kazao je župan Goran Pauk.

Rekonstrukcijom ceste u dužini 8.368,0 m koja povezuje naselja Unešić, Nevest i Vinovo Donje osigurana je bolja prometna povezanost kojom se omogućuje bolji pristup ruralnim, društvenim uslugama i resursima što ima pozitivan učinak na lokalnu zajednicu, a ujedno postaje sigurnija s postavljanjem betonskih rigola, bankina i bermi, te prometnih znakova, signalizacije i označavanja kolnika. Ukupna vrijednost projekta je cca 4,2 milijuna kuna, a sufinancirana je 85 % EU, 15% RH.

Fra Jakov Begonja i fra Jozo Jukić uz molitvu, blagoslovili su Društveni dom i cestu Unešić – Vinovo Donje.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i gradonačelnici gradova Drniša i Skradina, te načelnici općina s područja Šibensko-kninske županije.