Danas su, župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić, pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić, pomoćnik pročelnika Ante Radovčić, ravnatelj OŠ "Jesenice" u Dugom Ratu, Živkom Dropuljić, načelnik općine Dugi Rat, Jerko Rogliće, županijski vijećnik Jadran Čizmić, uz prigodnu svečanost, zajedno s djelatnicima i učenicima škole, obilježili početak školske godine 1919/20. Inače, ova škola je prošle godine proslavila 150 godina postojanja.

Ravnatelj  Živko Dropuljić je zahvalio županu Bobanu i pročelniku Đonliću što su stigli upravo u Dugi Rat obilježiti početak ove školske godine: -Uz uobičajene pripreme koje smo obavili za početak školske godine, ova godina je posebna zbog uvođenja kurikularne reforme a za nas i zbog uvođenja programa produženog boravka, koji smo realizirali uz pomoć općine Dugi Rat i Splitsko-dalmatinske županije. Današnja donacija Županije u iznosu desetak tisuća kuna bit će iskorištena za dodatno opremanje a ukupna vrijednost obavljenih radova je 170 tisuća kuna- kazao je ravnatelj Dropuljić.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu je također naglasio zajednički projekt škola i Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekt „Škola za život“ s kojim se kreće u prvim i petim razredima, te u sedmim razredima iz kemije, fizike i biologije. U reformu obrazovanja, u cijeloj Hrvatskoj, ulazi više od 150.000 učenika osnovnih i srednjih škola te više od 40.000 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u 1.300 škola, što dovoljno govori o kompleksnosti ovoga važnoga reformskog procesa, kazao je Đonlić, te dodao:  –Prvi nastavni dan protječe u redu. Ove godine imamo 4.424 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dvadesetak manje u odnosu na prošlu školsku godinu, s tim što je broj učenika u određenim sredinama, u gradovima i općinama uz more, porastao broj učenika, a u sredinama po otocima i zaobalnom dijelu županije, broj učenika se smanjio – kazao je pročelnik Đonlić.

-Danas je jedan od najljepših dana, poglavito onima koji prvi put ulaze u školske klupe – kazao je župan Boban – te je dodao: - Uvođenjem produženog boravka u ovoj osnovnoj školi šaljemo poruku i drugim jedinicama lokalne samouprave, da je Županija spremna svima pomoći na isti način organizirati nastavu, a danas koristim prigodu pohvaliti načelnika Jerka Roglića i zahvaliti čelništvu općine Dugi Rat što su s pola sredstava sudjelovali u ovom projektu u OŠ Jesenice.  Još jedna lijepa vijest za učenike ove škole jest da do konca ovoga mjeseca raspisujemo natječaj za dogradnju sportske školske dvorane u Dugom Ratu – kazao je župan Boban, te je posebno apelirao na vozače: - Draga djeco pazite na sebe u prometu, a vas vozače molim da usporite, smanjite brzinu u blizini škola i na prilaznim cestama, te da pazite na djecu, posebno na prvoškolce. Svima neka bude sretan početak ove školske godine, uz želju da budete na ponos roditeljima i društvu, jer na vama počiva naša budućnost – kazao je župan Boban.

Župan Boban je iskoristio prigodu kako bi uputio poruku svim učenicima, roditeljima, odgajateljima i apel svim sudionicama u prometu, s područja cijele Splitsko-dalmatinske županje:

-Draga djeco i roditelji, radujem se s vama novim izazovima koji vas očekuju, u koja se upuštate zajedno s vašim učiteljima, nastavnicima i profesorima. Nadam se kako ćete iz najavljene reforme školstva „Škola za život“ izvući ono najbolje za vas. Međutim, najveća promjena uvijek polazi iz nas samih, iz naše čvrste odluke i spoznaje da nisu samo bolje ocjene cilj našeg obrazovanja. Škola je priprema za život, okruženje u kojemu stvaramo nova prijateljstva i gradimo zajedničku bolju budućnost. Stoga, budite vrijedni, dobro učite ali se i lijepo zabavite. Zajedno s vašim roditeljima i odgajateljima upoznajte i čuvajte naše tradicionalne ljudske, obiteljske, nacionalne i vjerske vrednote – kazao je župan Boban u ovogodišnjoj poruci djeci, roditeljima i odgajateljima iz cijele županije, ponavljajući još jedanput apel vozačima i roditeljima na veći oprez u prometu. (Splitsko-dalmatinska županija)