Splitsko-dalmatinska županija: U ustanovu DES uloženo oko 12 milijuna kuna, energetski se obnavlja te je ugrađen lift za osobe s invaliditetom

DES ove godine obilježava 70 godina od osnutka, a danas su djelatnike ove Ustanove zajedno s novinarima posjetili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban. Osim jubilarne obljetnice, splitski DES ove godine ima još razloga za slavlje.

Po prvi puta nakon nekoliko desetljeća ostvaren je pozitivan poslovan rezultat zahvaljujući zalaganju cijelog kolektiva. Završavaju se vanjski radovi na energetskoj obnovi te rekonstrukcija radne jedinice Kartonaže, a po prvi put je ugrađen lift za osobe s invaliditetom. Vrijednost svih tih radova, novih strojeva i lifta je oko 12 milijuna kuna koji su osigurani na dva natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Čestitke desovcima uputio je  župan Blaženko Boban, povodom 70 godina ustrajnog i vrijednog rada posebno u onim vremenima kada im nije bilo lako: - Neka je sretna ova značajna obljetnica svim djelatnicima DES-a, prije svih onima koji su otišli u zasluženu mirovinu. Posebno su me taknule riječi ravnateljice Edite Maretić Dimlić koja je kazala da im je najteže kada moraju spajati radne dane prekinute nekim praznikom ili blagdanom. Usporedite takav odnos prema radu s odnosom onih, uvjetno kazano „zdravih“ radnika u našim drugim institucijama i poduzećima, pa će vam biti jasno od kuda svi uspjesi ove tvrtke o kojima je ravnateljica govorila – kazao je župan Boban.

-Ovo što danas imamo prigodu vidjeti, obnovljenu zgradu i sanirane dugove, slika je jednog uspješnog poduzeće. 32 milijuna kuna ostvarenog prometa i 222 zaposlenih, od čega 53 posto čine osobe s invaliditetom, razlozi su zbog kojeg Grad i Županija mogu biti ponosni. Jačamo dostojanstvo onima koji nisu ravnopravni na tržištu rada, kao što im omogućujemo i kvalitetniji život – naglasio je gradonačelnik Opara Krstulović, te ponovno pozvao sve potencijalne kupce, gradske, županijske, državne tvrtke i ustanove te privatnike sa splitskog područja da se s povjerenjem obrate DES-u.

Ravnateljica DES-a Edita Maretić Dimlić rekla je kako je 70 godina DES-a značajna obljetnica, posebno u vremenima velikih izazova tržišta: 

- 70. godišnjica uspješno je dočekana, a što ne bi bilo moguće bez podrške naših osnivača, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. I osobe s posebnim potrebama imaju potrebe kao i zdravi ljudi, a to je posao i kvalitetan život. DES je jedina zaštitna radionica na ovom širem području koja u svakom trenutku mora imati najmanje 51 posto zaposlenika osoba s invaliditetom – kazala je Maretić Dimlić, naglašavajući kako nije riječ o osobama s posebnim potrebama, nego govorimo o osobama koje imaju potrebu kao i svi mi, osobe koje imaju potrebu zapošljavanja i život dostojan čovjeka.

Danas u Ustanovi DES djeluje pet proizvodnih radnih jedinica, Tiskara, Konfekcija, Sitotisak, Kartonaža i Fleksografija te Sektor prehrane. Kontinuiranu podršku i pomoći osobama s invaliditetom pruža posebno Služba za rehabilitaciju, ali i ostali sektori i službe. Svečano obilježavanje 70. obljetnice ove vrijedne splitske Ustanove održat će se u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu. (Splitsko-dalmatinska županija)