U 20 dana oko 20.000 osoba ostalo bez posla, poslodavci predali zahtjeve za sačuvanje čak 560 tisuća radnih mjesta... Evo kakva je situacija po županijama...

Redovna mjesečna statistička obrada podataka nezaposlenih za mjesec ožujak bit će objavljena za dva dana, no uslijed izvanredne situacije uzrokovane posljedicama epidemije koronavirosom, od 16. ožujka Hrvatski zavod za zapošljavanje dnevno prati ulaske i izlaske iz evidencije nezaposlenih, posebno ulaske iz radnog odnosa. A one pokazuju da je u 20 dana oko 20.000 osoba prijavljeno u evidenciju nezaposlenih, te da je zaprimljeno 95.211 zahtjeva za sačuvanje radnih mjesta. U apsolutnim brojkama najbrojnije županije iskazuju i najveći rast nezaposlenosti, a najmanji je bio u područnim uredima Vukovar, Gospić i Kutina. I zatvaranje obrta je značajno, ali ipak smanjeno nakon donesenih Vladinih mjera.

Na dan 16.03.2020. u evidenciji je bilo 134.717 osoba, a na kraju dana 7.4.2020. 150.308 osoba što je u oko 20 dana povećanje za 15.591 osoba ili 11,6% u RH, podaci su HZZ-a koje su nam dostavili. Pri tome tri puta više je onih koji su izgubili posao u odnosu na one koji su izašli iz evidencije nezaposlenih.

U navedenom razdoblju u evidenciju nezaposlenih je ušlo 21.649 nezaposlenih osoba, od toga 20.071 osoba izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije je izašlo 6.314 osoba od kojih je 4.684 zaposleno.

Najveći broj ulazaka u evidenciju iz radnog odnosa u navedenom razdoblju, odnosno broj novih nezaposlenih u evidenciji,  bio je u uredima Zagreb (4.163), Split (2.711), Rijeka (1.796) i Osijek (1.545), tj. uz Zagreb, u Splitko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Tu naravno treba uzeti u obzir da je riječ o brojačno velikim županijama, pa su i apsolutne brojke veće. Ipak, porast nezaposlenih će biti značajan i ugroziti trend pada nezaposlenosti, koju je velik broj županija u godinu dana uspio ostvariti.

A najmanji rast nezaposlenosti pokazuju ispostave HZZ-a u Vukovaru (239), Gospiću (324) i Kutini (325). Treba uzeti u obzir da Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija imaju urede HZZ-a u dva grada, a podaci o manjem rastu pokazuje jedan ured unutar tih županija.

Prema podacima od veljače u cijeloj zemlji, pa i po županijama je došlo do pada nezaposlenosti, a sada je već jasno da će se ta slika u potpunosti zaokrenuti u ožujku.

Prema evidenciji UO za poduzetništvo Primorsko-goranske županije od početka krize, 16.3 pa do danas bilo je 103 odjave iznajmljivača (Opatija i Krk pretežito), 63 odjave obrta, 47 privremene obustave obrta, a 72 zahtjeva obrta za izmjenom sezone. Pretežito je riječ o ugostiteljstvo i uslužnim djelatnostima (frizeri, prijevoz …), objašnjavaju u Županiji.

Zahtjeva je bilo i više, kažu, ali su povučeni jer su  mjere Vlade (naknada za zaposlene) ipak uvjetovale da se ne zatvaraju obrti. Inače na području naše Županije ima preko 8.000 registriranih obrta tako da ovo, bar za, sada nije neka dramatična brojka.' - kažu u Županiji.

Zahtjeve za potporu je od početka njene provedbe do 7.4.2020 podnijelo više od 8 i pol tisuća poduzetnika i obrtnika s područja Primorsko goranske županije. Pozitivni učinci mjere za očuvanje radnih mjesta su jasno vidljivi jer je samo na dan 7.4.2020. preko stotinu nezaposlenih osoba koje su se od 19. ožujka nadalje prijavile u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – zatražilo odjavu iz iste zbog vraćanja na radna mjesta. Njihovi poslodavci koristiti će gore navedenu potporu.

 U HZZ kažu, da je u evidenciji nezaposlenih najviše novoprijavljenih iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića (6.197 osoba), trgovina (2.923), prerađivačka industrija (2.642) te ostale uslužne djelatnosti (1.467)

Vezano uz potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) sa 07.04.2020. ukupno je zaprimljeno 95.211 zahtjeva poslodavaca za preko 559.000 radnika. S obzirom da se zahtjevi primaju na razne načine, ta će evidencija po županijama biti poznata krajem travnja.

Ipak, neke županije već su iznijele podatke. 

Kako smo spomenuli, u PGŽ ih je podnijelo više od 8,5 tisuća poduzetnika i obrtnika.

'U područnom uredu HZZ-a u  Vukovaru do 7.4.2020. podnijeto je ukupno 511 zahtjeva za potporu očuvanja radnih mjesta, dok je u PU Vinkovci pristiglo oko 1100 zahtjeva, što ispada da je na razini Vukovarsko-srijemske županije podneseno ukupno oko 1600 zahtijeva.' - kažu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

'Na dan 29.02. imali smo 2146 nezaposlenih osoba, 18.03. bilo ih je 2082, 26.03. – 2155, a s jučerašnjim danom 02.04. 2020. je njih 2250. Dakle, tijekom ožujka je 100 osoba više na Zavodu za zapošljavanje. Međutim, kako je i dalje i zapošljavanje u tijeku bilježimo podatak od oko 250 ljudi koji su na Zavodu za zapošljavanje zbog epidemije koronavirusa. Također, oko 1200 poslodavaca je u Međimurju podnijelo zahtjev za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenih korona virusom. To pokazuje da se poslodavci ipak u značajnoj mjeri odlučuju za tu vrstu mjere, a ne za otpuštanje radnika. Nakon prezentacije mjera Vlade RH i usvajanja u Hrvatskom saboru, mi ćemo izaći idući tjedan sa vrlo konkretnim i jasnim mjerama koje se odnose na Međimursku županiju.' - izjavio je neki dan međimurski župan Matija Posavec.

Zadarska županija je i s krajem ožujka imala manje nezaposlenih nego u lanjskom ožujku, za 56 osoba, ali je u veljači čak 891 nezaposlenih osoba manje bilo evidentirano na godišnjoj razini. Krajem ožujka, a u odnosu na veljaču u evidenciji je bilo oko 300 osoba više. U Županiji je na kraju veljače bilo 1.863 zaposlenih više (cca 3,5%) nego na isti dan prošle godine, tj. oko 3,5 posto više. Na kraju ožujka broj zaposlenih je i dalje bio veći nego godinu dana ranije, ali ipak za tek 1 posto. No ključni pokazatelj bit će travanj. Turizam je kao i u ostalim jadranskim županijama već podbacio. Glavnina turističkog prometa u Zadru i Zadarskoj županiji, ostvaruje se u srpnju i kolovozu, oko 75 od ukupnih ostvarenih noćenja. 

U Bjelovarsko-bilogorskoj brojke, barem do kraja ožujka, nisu tako crne.

'Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Bjelovar, u ožujku 2020. registrirano je 4.369 nezaposlenih osoba na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U ožujku prošle godine bilo ih je 4.872. Broj zaprimljenih zahtjeva za potporu za očuvanje radnih mjesta s datumom 6.04.2020. iznosi 1180.' - kažu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

'Prema podacima od 7. travnja, a od početka koronakrize, na Područni ured HZZ-a u Karlovcu je prijavljeno novih 380 nezaposlenih. Zahtjev za pomoć od države zatražilo je 1600 poslodavaca, koji sada prijavljene na Zavod postepeno vraćaju na posao da bi mogli ispuniti uvjete za dobivanje potpora od države.' - odgovaraju iz Karlovačke županije. 

U Područnom uredu Slavonski Brod, koji pokriva Brodsko-posavsku županiju, kažu da je na kraju ožujka u odnosu na veljaču bilo oko 200 više nezaposlenih. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kraju ožujka 2020. evidentirano je 6.276 nezaposlenih osoba što je porast od 5,4% u odnosu na ožujak 2019.godinu. Na području grada Dubrovnika na kraju ožujka 2020. evidentirano je 1.819 nezaposlenih osoba, dok je krajem ožujka 2019. godine u evidenciji bilo evidentirano 1.471 nezaposlenih osoba.

Područni ured HZZ-a Dubrovnik je do kraja dana 06.04.2020. zaprimio više od 1.400 zahtjeva za potporu za očuvanje radnog mjesta za poslodavce pogođene učincima koronavirusa na poslovanje. Potpora je zatražena za 5.400 radnika.

Broj poslodavaca koji su predali zahtjev za korištenjem potpore za očuvanje radnih mjesta na području Ličko-senjske županije procjenjuje se na 600, a ukupno je tražena potpora za očuvanje 2000 radnih mjesta.

'Na području Krapinsko-zagorske županije nema većih otpuštanja. Krajem veljače imali smo 2243 osobe na burzi, a sada ih ima 2504. To govori o tome da je naše gospodarstvo žilavo. Posebno zahvaljujem radnicima, poduzetnicima i obrtnicima, koji rade u vrijeme krize. Zbog toga će se priljev sredstava od poreza na dohodak barem djelomično ostvarivati, a o njemu najviše ovisi koliko i na koji način ćemo se moći uključiti pomoći gospodarstvu preko određenih mjera. Što se isplate plaće od 3250 kuna tiče, za sada su se 1182 firme ili obrta prijavila za 5101 radnika' rekao je početkom tjedna župan KZŽ Željko Kolar i dodao da Županija priprema mjere za mikro poduzetnike do 9 zaposlenih i to za obrtna sredstva.

'S mjerama ćemo van izaći krajem travnja ili početkom svibnja, dok proanaliziramo  mjere Vlade kako bi taj novac koji ćemo plasirati bio iskorišten na najbolji mogući način. Ovo nije utrka na 100 m, to je utrka na 10.000 m s preponama koja bi se mogla pretvoriti u maraton. Naše mjere moraju biti precizno plasirane kako bi postigli što veći učinak. Kriza će imati reperkusije na zagorsko gospodarstvo, nadam se što manje', rekao je župan Kolar. 

Podsjetimo se da su posljednjih dana gotovo sve županije izašle s programom pomoći gospodarstvu. 

Župan Zadarske županije Božidar Longin rekao je da će voditi borbu za svako radno mjesto i uz mjere Vlade RH koje su dosta opsežne i kvalitetne, oni će dati svoj doprinos, kroz izravne i neizravne mjere pomoći gospodarstvu.

'Konkretno, to u brojkama iznosi oko 20 milijuna kuna, što je oko 15 posto naših izvornih proračunskih prihoda koji su planirani u iznosu od 136,9 milijuna kuna.', istaknuo je župan Longin.

Vukovarsko-srijemska županija se je odrekla uskrsnica i u iznosu od pola milijuna kuna otkupila proizvode svojih OPG-ova. 

Istarska županija i istarski gradovi prvi su iznijeli set mjera za pomoć gospodarstvu, a uskoro će se te mjere proširiti.

Krajem prošloga tjedna prve mjere štednje i pomoći zdravstvu i gospodarstvu predstavio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

'Zahvaljujemo se inicijativi županijskog SDP-a za osnivanjem fonda za gospodarstvo, koji je već osnovan.U spomenuti fond, iz kojeg će se sredstva uplaćivati našim gospodarstvenicama, bit će uplaćene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije. Ono na čemu trenutno radimo je mjera za dodjelu bespovratnih potpora u cilju očuvanja radnih mjesta, likvidnosti te olakšavanja pokretanja obustavljene poslovne aktivnosti kod poduzetnika kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom obustavljena gospodarska aktivnost. Mjera bi bila namjenjena mikropoduzetnicima do 10 zaposlenih, a potpore bi se dodjeljivale za podmirivanje troškova, od nabave opreme, sirovina, podmirenja kreditnih obveza, najam prostora, komunalnih troškova itd.  Također, zalažemo se i za moratorij na otplatu kredita poduzetnika u kojima Zagrebačka županija sudjeluje subvencionirajući kamatu na te kredite.'

Šibensko-kninske županija priprema paket mjera, a jedna od njih je i donošenje odluke o mogućnost odgode otplate kredita. U dogovoru sa državom i JLS-om na čijem je području koncesija istu odgoditi, a možda i umanjiti, a neovisno o tim mjerama iznos predviđen za uskrsnice, božićnice i regres u ovoj proračunskoj godini će se rebalansom pretvoriti u Fond iz kojeg će se pomoći pogođenima ovom epidemijom po programu kojeg će se također osmisliti. 

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović najavio je da su u pripremi mjere za poduzetnike, obrtnike, gospodarstvenike, pa se tako, prema riječima župana, neke manifestacije neće održati, a sredstva će se usmjeriti na gospodarstvo, poduzetnike, obrtnike. To će biti paket gospodarskih mjera koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima. Također, Županija je u suradnji s VIDRA-om i Poduzetničkim inkubatorom Virovitičko-podravske županije organizirala tim koji je na raspolaganju poduzetnicima pri izradi  projektne dokumentacije i Prijave za COVID-19 zajam za obrtna sredstva u svrhu održavanja likvidnosti poduzetnika. 

Na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije rebalansom proračuna osigurano je 10 milijuna kuna za krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Od toga, 5 milijuna kuna predviđeno je za troškove nastale kroz mjere i aktivnosti koje poduzima Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, a 5 milijuna kuna za potpore prema poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima na području Županije. Temeljem toga, u tijeku su izmjene kreditne linije za financiranje proljetne sjetve gdje je Bjelovarsko-bilogorska županija preuzela na sebe plaćanje ukupnosti kamata, a rok je produžen na godinu dana. U kontaktu smo i s poslovnim bankama kako bi na isti način sufinancirali kredite koji će se davati gospodarskim subjektima vezano uz likvidnost istih, financiranje plaća, režijskih troškova, ostalih troškova poslovanja, a koje se nadovezuju na mjere Vlade Republike Hrvatske. U pripremi su i druge mjere.

Razvojna agencija SI-MO-RA i Regionalni koordinator SMŽ besplatno će izraditi ugroženim poduzetnicima potrebnu dokumentaciju za prijavu na ESIF zajmove za obrtna sredstva. Razlika u odnosu na dosadašnji Program ESIF Mikro zajmova za obrtna sredstva su niže kamatne stope, duži poček i mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić održao je prvu videokonferenciju s poduzetnicima, a zaklljučak sastanka je nekoliko inicijativa: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka. (L. Kiseljak)