U srijedu počinju Dani hrvatskog turizma: Po prvi puta u kontinentalnom dijelu zemlje, u pet slavonskih županija

TZ Osječko-baranjske županije

U srijedu, 2. listopada, počinju Dani hrvatskog turizma i po prvi puta će se održati u kontinentalnom dijelu zemlje, u pet slovonskih županija. Ovogodišnje okupljanje turističkih djelatnika održavat će se u gradovima i mjestima Slavonije, Baranje i Srijema odnosno sa studijskim obilascima/turama za sudionike, u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, pri čemu će 'glavni' gradovi domaćini biti Vukovar, Vinkovci i Osijek.

Organizatori, Ministarstvo turizma, HTZ (Hrvatska turistička zajednica) i HGK (Hrvatska gospodarska komora) na DHT-u očekuju, kao i prijašnjih godina, više od 1500 sudionika iz cijele Hrvatske, kao i goste iz inozemstva.

Ističući kako je odluka o održavanju ovogodišnjih DHT-a u Slavoniji, Baranji i Srijemu proizašla i iz Vladinog poticanja razvoja hrvatskog kontinenta i turizma, ministar Cappelli za Hinu ocjenjuje kako se time domaćinima u toj regiji pruža i prilika da predstave raznovrsne turističke proizvode dionicima turističkog sektora iz cijele Hrvatske, čime će u tjednu održavanja biti i centar hrvatskog turizma.

"Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao zasebna mjesta, jer turizam nadilazi administrativne granice i zato ovi DHT predstavljaju i ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje čine zaokruženu turističku priču", poručuje Cappelli, napominjući kako je i organizacija DHT-a tražila sinergiju svih dionika kako bi tu regiju predstavili kako zaslužuje tj. kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom i neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude.

Time se i ukupno žele istaknuti potencijali koje kontinentalni dio zemlje ima za turizam, prije svega u razvoju posebnih oblika poput zdravstvenog turizma ili enogastronomije, koji nisu ograničeni na ljetne mjesece, što ističe od početka svog mandata, smatrajući i da će u razvoju kontinentalnog dijela turizma važnu ulogu imati upravo slavonske županije.

"Odabrali smo odgovorni i održivi pristup u kreiranju turističke politike svjesni da razvoj turizma treba uskladiti i s razvojem destinacija, ali i zadovoljstvom i lokalnog stanovništva i turista", kaže ministar, iznoseći da je u sklopu Vladinog projekta Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem na raspolaganju gotovo 19 milijardi kuna, od čega je već do sada ugovoreno 11 milijardi, a i Ministarstvo turizma je u suradnji sa HTZ-om i turističkim zajednicama pet slavonskih pokrenulo brendiranje i promociju Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije vrijedno 10 milijuna kuna.

Naglašava i da turistički potencijal te regije sve više prepoznaju i privatni investitori te ne sumnja da je pred hrvatskim kontinentalnim turizmom svijetla budućnost.

S obzirom da se DHT ove godine prvi puta održavaju na području cijele jedne regije (u pet slavonskih županija), direktor HTZ-a Staničić kaže da je to u organizacijskom smislu izazov, zbog čega su osmislili i potpuno novi koncept sa studijskim obilascima koji će obuhvatiti više destinacija, područja i karakterističnih turističkih proizvode za taj dio Hrvatske.

"Program DHT će biti izuzetno bogat, što je i tražilo visok stupanj profesionalnosti, suradnje i vremena, ali svi uključeni su bili iznimno kooperativni, od lokalnih i županijskih vlasti do turističkih zajednica na tom području i drugih. Kako za ovogodišnje DHT nemamo jednu hotelsku kuću kao partnera, otvorila se mogućnost suradnje s većim brojem manjih hotela i seoskih domaćinstava od Vukovara, Osijeka, Đakova i Valpova do drugih mjesta, pa će tako praktički cijela ta regija u pravom smislu riječi biti domaćin sudionicima tih Dana", otkriva Staničić.

Vjerujući da će sudionici DHT-a u Slavoniji doživjeti puno pozitivnih emocija i iskustava, naglašava i da cijela ta regija nudi veliku raznolikost koja može biti okosnica budućeg razvoja turizma, kao uostalom i ukupno u kontinentalnom dijelu zemlje, kojeg smatra i najvećim potencijalom za daljnji rast turističkog prometa.

"Slavonija ima veliku šansu postati prepoznatljiva turistička regija, zbog svih njezinih atributa, koje naglašavamo i u promotivnim aktivnostima i marketinškim kampanjama za tu regiju. Moramo se fokusirati i na prednosti Slavonije u dobroj prometnoj povezanosti s najvažnijim emitivnim tržištima, poput Slovenije, Italije, Mađarske i Njemačke, ali i sa domaćim tržištem za koje je cjenovno vrlo atraktivna", smatra Staničić.

Iznosi i da je ove godine turistički promet na kontinentu rastao brže nego prosjek Hrvatske, te da je u pet slavonskih županija u prvih osam mjeseci ukupno došlo 165 tisuća turista, koji su ostvarili više od 327 tisuća noćenja, što su porasti od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Poraste pritom imaju Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Požeško-slavonska županija, dok blagi pad bilježe Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

"Turistička godina još nije gotova i u obzir treba uzeti i pozitivne efekte održavanja DHT-a za ukupne rezultate u tim županijama. Sigurni smo i da će turističko tržište sve više prepoznavati Slavoniju i hrvatski kontinent kao atraktivna odredišta te da će turizam na kontinentu u idućim godinama povećavati udjel u ukupnim turističkim rezultatima, što će zahtijevati i snažno i učinkovito javno i privatno partnerstvo", zaključuje Staničić.

Centralni trodnevni događaj od 3. do 5. listopada „HeadOnEast“, priprema se u baroknoj osječkoj Tvrđi. Iako su povod organizaciji gosti: turistički djelatnici i turisti, događaj primarno očekuje lokalno stanovništvo čiji karakter dobrog domaćina čini jednu od velikih prednosti regije kao turističke destinacije i neizostavan je element prezentacije doživljaja destinacije. Događaj organiziraju Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, sponzorstvo Zagrebačke banke d.d. i kroz suradnju ostalih slavonskih županija i njihovih turističkih zajednica.

- Riječ je o manifestaciji koju ćemo ovog tjedna predstaviti, a idućih godina nastaviti razvijati jer pokazuje da Osječko-baranjska županija, ali i istok Hrvatske imaju velike potencijale za razvoj kontinentalnog turizma. Prvi se put Dani hrvatskog turizma održavaju na kontinentu i ovo je izvrsna prilika da turističkim djelatnicima pokažemo ono što naše lokalno stanovništvo već zna, a to je da su Slavonci i Baranjci izvrsni domaćini. Siguran sam da će svi koji dođu na Dane hrvatskog turizma i upoznaju se s programom HeadOnEast-a dobiti potpuno jednu novu sliku istoka Hrvatske - rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Program je bogat i raznolik. Tvrđa će kroz Lounge zonu postati najljepši dnevni boravak grada Osijeka. Food Bazzar, kušaonica i prodaja namirnica i prerađevina najboljih regionalnih proizvođača mesnih proizvoda, sireva, meda, likera, rakija, vina, pekmeza, umaka i ulja. Raznolikost gastronomske ponude bit će predstavljena kroz Street food ponudu hrane ove regije. I ljubitelji piva i ljubitelji vina bit će zadovoljni: Beer Fest okupit će najbolje craft pivare Slavonije, Baranje i Srijema te Prvo hrvatsko pivo na jednom mjestu.

- U petak i subotu u dvorištu Kazamata se održava već tradicionalna Večer vina i umjetnosti koja za ovu prigodu postaje dvodnevna manifestacija uspješno prezentirajući vina iz regije uz nezaboravan doživljaj. Navedeno će biti dopunjeno posebnim doživljajima, tako će uz Kaleidoskop, Festival svjetla u suton svakog dana zabljesnuti barokne zgrade osječke Tvrđe. Deseci mađarskih umjetnika udahnut će Tvrđi potpuno novu vizuru koja će oživjeti i preko izvedbi uličnih glazbenika, performansa i predstava na otvorenom uz Kulturni centar Osijek - rekla je pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Za ljubitelje tradicionalne Slavonije i Baranje, tematska dvorišta „Dernek“ i „Pekmez“ - prikazat će ovu regiju kroz zaboravljene recepte i zvuk tambure. Posebna strastvenost prema enogastro doživljaju i umjetnosti prezentirat će se u Red Districtu: vrhunska hrana, vrhunsko vino i vrhunska umjetnost zajedno. Tvrđa će pružiti i mogućnost ugodnog druženja u dobro poznatom i omiljenom osječkom lounge-u, In da Sofa. Tradicionalni susret tragača uspomena na Sajmu antikviteta neće izostati ni ovog vikenda. Od posebnih izdvojenih programa, svakako treba izdvojiti Gastro dvoboj na kojem će se održavati natjecanje starih recepata protiv novih. Da će to biti ozbiljan dvoboj potvrđuje i ozbiljnost žirija u kojem sudjeluju stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, ujedno najveće nacionalne agencije čije je sjedište smješteno na području Osijeka. Poseban doživljaj je turistička predstava Tri točke - interaktivna šetnjaod Sakuntala parka do Tvrđe. Neće nedostajati ni sadržaja za najmlađe, od vrtuljka do kazališta sjena. Doživljaj regije ne bi bio potpun bez podsjećanja na uspješne poslovne subjekte koji će dočekati goste u Business Corneru, neki od njih su Žito, Belje, Saponija, Kandit, Ravlić, Prvo hrvatsko pivo, ali i Zračna luka i Osječki taxi. Predstavit će se i uspješni turistički sportski događaji, Panonnian, Svjetski kup gimnastike i veliki projekti NK Osijek tima.

Doživljaj će biti upotpunjen glazbenim izričajem Electric Corna, Akvarela, Miroslav Evačić Tria, No Jazz Banda, Quartet Valerije Nikolovske, Aklea Neona, Trio Reba, Fluentesa… i fantastičnim zvukovima izvrsnih DJ-eva.

- Hedonističko druženje ljubitelja vina, gastronomije i svega onoga što Slavoniju i Baranju čini posebnom začinili smo jednodnevnim izletima u Baranju i Đakovo. Posjet Baranji pod nazivom Baranja Secret Tour nudi izlet u nepoznato jer posjetitelji neće znati gdje ih sve vodimo. Mogu obećati da ćete doživjeti sve ono što Baranja nudi, od prostranih ravnica, dunavskih šuma i ritova, do baranjskih surduka, gatora i nepreglednih vinograda te fantastičnih vidikovaca. Drugi je izlet „Kraljevskim stopama u Đakovo“ gdje ćete posjetiti najljepšu katedralu od Venecije do Istanbula, degustirati misna vina u vinskom podrumu Đakovačko-osječke nadbiskupije te provozati fijakerom na Državnoj ergeli Đakovo i na jednak način doživjeti lipicance kao i britanska kraljevska obitelj.  Izlet završava obilaskom showroom-a Ancona grupe te ručkom - rekao je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Općina Bilje također organizira izlet, a dodatne programe pripremile su i Turističke zajednice Bilja, Baranje i Đakova.

Tijekom održavanja HeadOnEasta i DHT-a Tvrđa će biti područje izvanredne prometne regulacije. Informacije o događaju detaljno možete pratiti na  Facebook stranici „Visit Slavonija Baranja“ i Instagram profilu „visit.slavonija.baranja“.

Svi putevi vode u Slavoniju i Baranju! HeadOnEast i postani hedonist, barem na nekoliko dana. (Ministarstvo turizma, Osječko-baranjska županija)