ANALIZA Podaci Ministarstva financija

Varaždinska županija vodeća po ulaganju u obrazovanje

Županije se posljednjih godina sve više uključuju u razne programe i mjere u obrazovanju, a velika pomoć u tome je i novac iz EU fondova. Tako se puno radi na energetskim obnovama škola, županije se uključuju u prijevoz učenika, većim izdvajanjima za stipendije, nabavu opreme, kreditiranje studenata itd. Neke s mjerama idu korak dalje. Pa je tako primjerice Varaždinska županija prva po ulaganjima u Centre izvrsnosti te se prva uključila u sufinanciranje obroka za srednjoškolce, Osječko-baranjska ima besplatne obroke za sve osnovnoškolce, Međimurska za darovite učenike ima program 1,2,3.. Palim lampicu.

Gleda li se aplikacija Otvoreni proračun, tada je vidljivo da su lani županije u prosjeku za obrazovanje izdvojile oko 19 posto proračuna. Vodeća je bila Varaždinska županija.

Prema  podacima Ministarsva financija o izvršenju proračuna za 2017. godinu, napravili smo analizu iz koje se vidi kako tri županije imaju ulaganja u obrazovanje veće od 20 posto - Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Te tri županije imaju isti poredak gleda li se udjel izdvojnog novca po glavi stanovnika. 

Varaždinska županija - Centre izvrsnosti pohađa više od 800 učenika

Prema udjelu izdvojenih proračunskih sredstava u obrazovanje od 30,6 posto te njihovoj visini u odnosu na broj stanovnika u iznosu od 371 kunu, Varaždinska županija zauzima vodeće mjesto među županijama.

Prije neki dan država je preuzela model Varaždinske županije za besplatnu prehranu osnovnoškolaca u riziku od siromaštva – kao kriterij će preuzeti dječji doplatak. U taj projekt je u Županiji i po tom modelu u prethodnoj školskoj godini bilo uključeno 3.100 učenika u riziku od siromaštva. Za 1.600 učenika Županija je iz svojeg proračuna izdvojila 1,5 milijun kuna, a za 1.492 učenika besplatni školski obroci osigurani su putem projekta „Užina za sve“ koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. Varaždinska županija će  i u novoj školskoj godini nastaviti  s projektom sufinanciranja školskih obroka za učenike srednjih škola, koji je počela provoditi prva u Hrvatskoj.

Za obrazovanje Varaždinska županija izdvaja 61 posto svog izvornog proračuna. Od važnijih projekata vezanih za obrazovanje tu su prije svega  Centri izvrsnosti Varaždinske županije, koji su i jedini  Europski centar za darovite u Hrvatskoj i jedan od 25 takva centra u svijetu u sklopu Europske mreže za podršku darovitima. U ovoj školskoj godini Centre izvrsnosti pohađalo je 829 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima je radilo 135 mentora. Sve je to rezultiralo time da je iz te Županije došlo i najviše nagrađenih učenika. 

- Kao i svake godine, u vrhu smo po rezultatima, 7.634 učenika je sudjelovalo na natjecanjima, 3.423 ih se plasiralo na županijsku razinu, a 921 na državnu razinu natjecanja. Visoko je učešće naših učenika na državnim natjecanjima, u segmentu općeg obrazovanja je to 327 učenika, u segmentu sporta 399, a jako je važno naglasiti da 136 učenika imamo u glazbenome izričaju, što pokazuje kvalitetu glazbenog obrazovanja u našoj Županiji. Imali smo i 59 učenika na državnim  natjecanjima u strukovnom području. Varaždinska županija izdvaja 61 posto svojeg izvornog proračuna za obrazovanje, a naši Centri izvrsnosti su postali prepoznatljivi diljem Hrvatske - kaže župan Varaždinske županije Radimir Čačić. 

Zahvaljujući dogradnji i izgradnji škola, stvoren je prostor za organiziranje produženog boravka, što je od iznimne važnosti za roditelje djece od 1. do 4. razreda. U završenoj školskoj godini, prvoj godini provođenja projekta, uključilo se 500-tinjak djece i 60 posto škola.

Osim izravnog ulaganja u obrazovanje, u Županiji se ulaže i u infrastrukturne projekte obnova škola. Ukupno 22 škole bit će ili jesu energetski obnovljene zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima, kao i sredstvima same Županije i države. Ulaganja su vrijedna više od 70 milijuna kuna. Na taj se način učenicima i djelatnicima osiguravaju daleko bolji i kvalitetniji uvjeti za rad, a istovremeno se ostvaruju značajne uštede na potrošnji energenata. Samo u tim objektima Varaždinska županija će godišnje ostvarivati gotovo  milijun kuna ušteda. 

Bjelovarsko-bilogorska županija - u energetskoj obnovi 44 škole

Prema podacima Ministarstva financija iz 2017. godine Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je 24,7 posto proračuna u obrazovanje, a gleda li se taj udjel u odnosu na broj stanovnika onda je u obrazovanje po osobi izdvojeno 221 kuna. 

- Jedan od glavnih prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije je ulaganje u obrazovanje, pa samim time i znanje - kaže župan Damir Bajs i dodaje kako je ključno za budućnost  mogućnost da učenici i profesori  imaju odgovarajuće uvjete za rad, pa je Županija u suradnji s  ravnateljstvima škola, krenula u obiman poduhvat obnove škola kroz energetsku učinkovitost.

- Zajedničkim snagama uspjeli smo napraviti da sa 44 školske zgrade u obnovi, ukupne vrijednosti 140 milijuna, kuna budemo druga Županija u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za tu namjenu. Osim predviđenih sredstava osiguranih putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Bjelovarsko-bilogorska županija u svom je proračunu osigurala sredstva kako bi se realizirale i dodatne investicije koje nisu bili predviđene projektom poput nabave novog namještaja i odgovarajuće opreme. Naravno, tu su i drugi projekti poput gradnje Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar koji je od izuzetnog značaja ne samo za našu županiju nego i za ovaj dio Hrvatske. Treba spomenuti i gradnju Glazbene škole Bjelovar vlastitim sredstvima Županije, u iznosu 20 milijuna kuna - kaže Bajs.

Uz stvaranje kvalitetnih uvjeta za nastavu i rad, Bjelovarsko-bilogorska županija je pokrenula i Centre izvrsnosti koji se svake godine proširuju i koje je tijekom netom završene školske godine pohađalo 333 učenika.

Ključno je da su i rezultati naših učenika sve bolji. Naime, oni uz potporu svojih mentora ostvaruju sve veće uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima čime se zapravo pokazuje da sve navedene aktivnosti koje Bjelovarsko-bilogorska županija provodi daju rezultate - zaključuje župan.

Zagrebačka županija - ove godine nabavljene pametne ploče

Od 2001. godine do kraja 2018. godine Zagrebačka županija je ukupno u školstvo uložila 457 milijuna kuna vlastitih i decentraliziranih sredstava, a zajedno s ostalim izvorima više od 600 milijuna kuna. Od značajnih stavki izdvajaju sredstva za udžebnike i dodatne obrazovne materijale za što je posljednje dvije godine osigurano 20 milijuna kuna, ove godine osigurano je  2,2 milijuna kuna za nabavku 55 pametnih ploča za svaku osmogodišnju školu na području Zagrebačke županije, energetski su obnovljene tri škole ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna, a u dvije je energetska obnova vrijednosti 11,8 milijuna kuna je  u tijeku. Uskoro slijedi obnova četiri škole, projekt vrijedan 62,2 milijuna kuna, od čega je 27,1 milijun osiguran kroz fondove EU.  Za stipendiranje učenika i studenata u 2019. godini Županija je osigurala 2 milijuna kuna kojima se trenutno stipendira ukupno 83 učenika i 71 student

-Kontinuiranim ulaganjem gotovo 40 posto proračuna u prosvjetu, Zagrebačka županija već je godinama u samom vrhu u Hrvatskoj. Tome najbolje svjedoči više od 50 izgrađenih, obnovljenih i opremljenih škola i sportskih dvorana diljem županije. Svake godine imamo po nekoliko školskih gradilišta, a ova 2019. godina svakako će biti rekordna. Što u radovima, što u postupcima javne nabave u tijeku je energetsku obnova 6 škola ukupne vrijednosti 74 milijuna kuna. Od tog iznosa, zahvaljujući uspješnim prijavama 31,6 milijuna kuna osigurano je iz EU fondova, dok je 38,8 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija - komentira župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

Međimurska županija - uskoro gradnja laboratorija za Centar održivog razvoja

Međimurska županija, prema podacima Ministarstva financija iz 2017. godine izdvojila je 18,5 posto iz proračuna za obrazovanje, a po stanovniku je taj podatak i bolji - 221,3 kune. Ta županija 1,2 milijuna kuna godišnje izdvaja za  jednokratne potpore u iznosu od 600  kuna svakom redovnom studentu prijavljenom na javni poziv bez obzira na vrstu i razinu studija te studira li u zemlji ili inozemstvu. Isplaćuje se i za stipendije djeci hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata koja se kao redovni učenici školuju u srednjim školama, 3.000 kuna godišnje. U suradnji s Obrtničkom komorom, Međimurska županija financira i stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Županija je razvila i sustav povoljnog kreditiranja redovnih studenata bez obzira na to školuju li se u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Za čitavo vrijeme njihova studiranja i počeka otplate, sve troškove kredita snosi Međimurska županija koja i korisnicima kredita koji studij završe na vrijeme i s najvišim prosjecima ocjena te ostanu raditi i živjeti u Međimurskoj županiji, proračunskim sredstvima pomaže u otplati kreditnih obveza.

Međimurska županija financira besplatni prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su upisani u nastavni program te ga redovno pohađaju. Financira pomoćnike u nastavi u osnovnim i srednjim školama, a od projekata uz pomoć EU fondova provode projekt „Školski obroci svima“ koji pridonosi ostvarenju jednakih mogućnosti djece osiguravajući školsku prehranu  učenicima koji se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti s ciljem ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva. Projekt „1,2,3 PALIM LAMPICU…“ je projekt za darovite učenike koji se provodi u 17 osnovnih i 5 srednjih škola, a čiji je cilj kroz individualizirane programe raditi s darovitim učenicima. Svrha projekta je poduprijeti  118 nastavnika i 40 mentora i stručnih suradnika kroz  jačanje njihovih kompetencija za rad s potencijalno darovitim učenicima.

Na prostoru bivše vojarne u Čakovcu, uskoro će početi gradnja laboratorija za Centar održivog razvoja, a kroz koji će Međimursko veleučilište ulaganjem u organizacijsku reformu, rekonstrukciju i opremanje Centra održivog razvoja osigurati istraživačko-razvojnu infrastrukturu koja će poslužiti za provedbu temeljnog, industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, automatike i proširene stvarnosti, što će dovesti do povećanja broja primjenjivih istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji. Rad Centra održivog razvoja temelji se na potrebi znanstvenika, istraživača, gospodarstvenika te istraživačkih ustanova u regiji koje će koristiti dostupno znanje i istraživačku infrastrukturu.

Međimurska županija je  kao partner pokrenula Centar izvrsnosti iz informatike. Cilj CIII jeusmjeravanje i sustavno praćenje razvoja informatičkih vještina učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na području Međimurske županije, što znači da su osigurani materijalni i ljudski resursi za kontinuirani, individualni i grupni izvannastavni rad s darovitim, proaktivnim i visokomotiviranim učenicima s različitih informatičkih područja.

Također, Tehnička škola Čakovec odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postala je regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva  te je tako na javnom pozivu odabrana među strukovne škole koje će se narednih godina razvijati kao mjesta izvrsnosti učenja.

Jedan od trenutno najvećih projekata u Međimurju je osnivanje – “Razvojno edukacijskog  centra za metalsku industriju  – Metalska jezgra”,  s ciljem uspostave istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Županija i provodi  energetsku obnovu učeničkog doma u Čakovcu koji će služiti i kao smještaj za učenike Centra kompetentnosti. Sufinancira i adaptaciju zgrade studentskog doma i restorana studentske prehrane. U visokom školstvu sufinancira se energetska obnovue zgrade Učiteljskog fakulteta  - odsjek u Čakovcu, koji je dislocirani odjel Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sufinanciranjem prostora koji trenutno koristi Međimursko veleučilište, u pripremi je sufinanciranje adaptacije prostora za nastavu tjelesno zdravstvene kulture i Centra dijagnostike. Također, Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec postoji s ciljem povećanja broja visokoobrazovanih osoba u Međimurskoj županiji, poticanja izvrsnosti  nadarenih i uspješnih učenika, studenata, postdiplomanata i doktoranata. Međimurska županija kontinuirano provodi energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola te uvodi jednosmjensku nastavu. U tijeku je obnova 20 osnovnih škola i 5 srednjih škola te je izgrađeno 4 športske dvorane s ciljem podizanja standarda nastave u obrazovnim institucijama.

- Zahvaljujući ovim mjerama posljednjih je godina promijenjena obrazovna struktura stanovništva Županije te je kontinuirano u porastu broj visok obrazovanih. Najveći broj županijskih institucija zbog toga nema većih problema u pronalaženju potrebnih stručnjaka, iako su pojedinima potrebne i dodatne pogodnosti kako bi ih zadržali. Prije svega se to odnosi na ustanove u zdravstvu, ali i na dio gospodarskih subjekata kojima su potrebni deficitarni stručnjaci. Iako dio mladih visokoobrazovanih stanovnika županije nije, posebice nakon poslijediplomskih studija, uspio naći zaposlenje u Međimurju, ostali su ovdje živjeti.  Upravo su oni, njihovo obrazovanje i iskustvo koje stječu u drugim krajevima Hrvatske i u inozemstvu, nemjerljivo vrijedan potencijal na kojem se zasniva daljnji razvoj brojnih institucija i poboljšanje obrazovne strukture lokalnoga gospodarstva. Sve to potvrđuje činjenicu da je ulaganje u obrazovanje najunosnija investicija - komentira župan Matija Posavec.  (Lidija Kiseljak)