Veliki investicijski ciklus u Primorsko-goranskoj županiji

"Veliki investicijski ciklus je u tijeku i ovo ljeto je vrlo radno za Županiju i županijske institucije", rekao je župan Primorsko-goranske županija Zlatko Komadina u ponedjeljak na početku redovitog press kolegija. Istaknuo je kako su radovi u ovom trenutku odvijaju na 50tak škola, na Susuku se nakon Klenovice otvara nova riva, a uskoro kreću radovi na obnovi Luke Cres i zapadnoj obali Luke Crikvenica.

"Niti jedno naše obalno mjesto neće imati vizuru kao što je imalo pred 30 godina, ovo sve su višemilijunske investicije u kontinuitetu, što pokazuje da smo bili spremni s prostornim planovima i projektima kroz naš sustav lučkih uprava. Pripreme kroz sve godine su dale rezultate, svi naši UO su pripremili čitav niz projekata koji su u pravilu financirani sredstvima iz EU fondova“, rekao je župan čestitavši Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja koja je proglašena najboljom školom u Republici Hrvatskoj za što je dobila nagradu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta "Šegrt Hlapić".

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje istaknula je kako su tijekom ljeta 54 gradilišta na raznim školama u PGŽ, a za prvi dan školske godine očekuje se završetak školske dvorane u Hreljinu, dogradnja škole u Čavlima i završetak rekonstrukcije školske sportske dvorane u Puntu. Pročelnica je napomenula kako su u punom jeku radovi na energetskoj obnovi 8 škola za koje je istaknula da se nada kako će radovi biti završeni do kraja godine, iako je rok do ožujka 2019. godine. O upisima u srednje škole za koje je prvi upisni krug završen u petak, pročelnica je istaknula kako je ove godine upisan 81 učenik više nego prethodne školske godina, a 341 slobodno mjesto ostalo je za jesenji krug upisa. Istaknula je kako je 89% popunjenost gimnazijskih programa, 95% strukovnih 4-godišnjih i 5-godišnjih programa, 77% strukovno obrtničkih  i 80% umjetničkih programa, a u učeničkim domovima ostalo je 55 slobodnih mjesta. O temi građanskog odgoja pročelnica je rekla kako je sve spremno za uvođenje Građanskog odgoja koji će se početkom školske godine provoditi u 28 škola u Primorsko-goranskoj županiji  kao izvannastavna aktivnost za 840 učenika. Za kraj je istaknula kako je područnim školama Dobrinj i Vrh, Centar za odgoj i obrazovanje zajedno s Primorsko-goranskom županijom osigurao područne odjele za djecu s poteškoćama (7 djece ) koja ne moraju putovati u Rijeku u školu, nego će nastavu polagati na otoku Krku.  

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić predstavila je predsjednicu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u PGŽ Terezu Sajdu koja je izvijestila o dosadašnjem radu Povjerenstva. Predsjednica je istaknula da  povjerenstvo broji 5 članova, a u 2017. održano je 10 sjednica na kojima je obrađeno 20 pristiglih predmeta. Svi predmeti su riješeni,  a osim pritužbi imaju česta upita o ostvarivanju prava pacijenata u vidu osnovnog zdravstvenog osiguranja. "Za sve pritužbe Povjerenstvo traži obaveznu medicinsku dokumentaciju te se traže mišljenja i očitovanja svih osoba uključenih u pritužbu", napomenula je Sajda istaknuvši kako Povjerenstvo ima dobru suradnju s Domom zdravlja PGŽ, KBC-Rijekom, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i drugim klinikama ili poliklinikama koje bi bile navedene u pritužbama. "Nadamo se dobroj suradnji i  ubuduće jer nam je cilj kvaliteta pružanja zdravstvene usluge na obostrano zadovoljstvo pružatelja usluge i s druge strane korisnika", zaključila je Sajda.

Ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić istaknula je dobre vijesti o rezultatima prijavljenih projekata na strukturne fondove iz programa „Konkurentnost i kohezija promicanje održivog razvoja“. „Prošli tjedan odobren je program "Posjetiteljski centar u Staroj Sušici" za koji je odobreno malo više od 7 milijuna kuna od kojih je iz EU fondova sufinancirano 5 milijuna kuna. U planu je na površini od 170m2 urediti multimedijalni postav, prvenstveno o 3 velike zvijeri (vuk, ris i medvjed) specifične za  Primorsko-goransku županiju,  a prikazat će se i ostala vrijedna prirodna baština te će se osim edukacije zaposlenika educirati i lokalno stanovništvo koji će se uključiti u edukacijske programe "storytelling" koje su vezane uz velike zvijeri. 

Osim ovog projekta JU Priroda i Primorsko-goranskoj županiji zajedno s nositeljem projekta Gradom Rijekom odobren je projekt Interpretativni centar o prirodnoj baštini Primorsko-goranske županije, ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna", rekla je ravnateljica Šišić najavivši ovaj tjedan konferenciju na kojoj će se detaljnije predstaviti ovaj projekt. (Primorsko-goranska županija)