Virovitičko-podravska županija: Za poticaje poljoprivrednicima ove godine osigurano dvostruko više nego lani

Virovitičko-podravska županija posljednjih je godina ili vodeća ili među vodećim županijama po izdvajanju za poljoprivredu. Ove su godine osigurana sredstva u proračunu za poticaje za poljoprivrednike udvostručena sa pola na milijun kuna. Ujedno se pripremaju ili su u tijeku višemilijunski projekti, kao što je Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, klaonica sa rasjekaonicom mesa i hladnjačom, izgradnja i opremanje sušionice povrća, Tehnološko-inovacijskog centra, projekti navodnjavanja...

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici jedan je od najvažnijih projekta Virovitičko-podravske županije, koja se trenutno provodi, u suradnji s  Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. 

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici prostirat će se na 1.500 četvorna metara, a nudit će usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora; usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika. Vrijednost projekta je oko 40 milijuna kuna.

– Upravo izgradnjom ovog projekta pomoći ćemo našim stočarima i mljekarima da imaju ovakvu potpornu instituciju koja će im pomoći u razvijanju novih proizvoda. Ovaj Centar bio je želja naših mljekara, ali i mljekara iz susjednih županija i vjerujem da će im pomoći u razvijanju svojih proizvoda – rekao je župan Igor Andrović, naglasivši kako će s Centrom mljekari moći zajedničkim snagama nastupati na tržištu, pregovarati otkupne cijene mlijeka, kao i brojne druge aktivnosti na tržištu.

To je tek jedan od projekata kojima se unapređuje ulaganje u poljoprivredu u toj Županiji, koja je godinama među vodećima po ulaganjima u taj sektor. 

Prema podacima Otvorenog proračuna Virovitičko-podravska županija je u 2019. godini vodeća po ulaganju u poljoprivredu, sa 606,06 kuna po glavi stanovnika i izdvojenih 10,3 posto iz proračuna.

U rujnu je počela gradnja 17,6 milijuna kuna vrijednog projekta Tehnološko-inovacijskog centra koji će biti u funkciji poljoprivrede.

- Tehnološko inovacijski centar u Virovitici, bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom a provodit će istraživačko-razvojne projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija. Centar će našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućiti suradnju sa znanstvenim institucijama, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka. Završetkom radova ovo će biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije na području naše županije, a riječ je o medu, mlijeku i ljekovitom bilju. Jednako tako nadam se da će ovaj projekt pomoći povećati proizvodnju prehrambenih proizvoda na našem području – rekao je župan Andrović.

Neki dan predstavljen je projekt regionalne klaonice sa rasjekaonicom mesa i hladnjačom koji će se nalaziti u Čađavici, a dodatno i u Gradu Otoku u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Za taj projekt slijedi izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje  klaonica i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području dviju županija.

– I na ovaj način pomažemo našim stočarima, jer privatne klaonice, svoje usluge naplaćuju puno skuplje, negoli će to činiti ove klaonice u Čađavici i Otoku. U budućnosti nam je cilj dodatno poticanje proizvodnju uzgoja, a na tom tragu je i Virovitičko-podravska županija, ove godine, u svom Proračunu, za razne subvencije u poljoprivredi, povisila iznos sa 500.000,00 na 1.000.000,00 kuna – naglasio je župan Igor Andrović.

Kroz program Slavonija, Baranja, Srijem županijama je osigurano 10 milijuna kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije.Virovitičko-podravska županija je osim regionalnu klaonice prijavila i projekt Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije te projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća u vrijednosti 4.039.284,98 kuna.

- Upravo za projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća na X. Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava što je za Virovitičko-podravsku županiju od iznimne važnosti jer su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj poljoprivrede odnosno prehrambeno-prerađivačke industrije. Osim prethodno navedenih projekata u vrlo skorom roku očekujemo i prijavu projekta Centar za pametnu poljoprivredu koji je prepoznat i od strane predstavnika Svjetske banke kao projekt od strateške važnosti za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem - rekla nam je direktorica Razvojne agencije VPŽ Emina Kovač.

Osim dvostruko većih potpora u ovoj godini, u proračunu je osigurano još više sredstava za ulaganje u poljoprivredu. Osigurano je primjerice 1,3 milijuna kuna  za izradu  projektne dokumentacije za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, a nastavit će se i s projektima navodnjavanja. Završit će se navodnjavanje Novi Gradac – Detkovac, ali i započeti novi, Kapinci – Vaška II. faza za što su već i odobrena sredstva. Projektirat će se i novi sustavi, Lukač i Čađavica. (L.K.)