Virovitičko-podravska županija: Sljedeći tjedan započinju radovi na izgradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu

U utorak 27.  kolovoza, s početkom od 11,00 sati u Poduzetničkoj zoni III., počet će radovi na gradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, najvažnijeg razvojnog projekta Virovitičko-podravske županije. Prijavitelj ovog, ukupno s radovima i opremom, 40 milijuna kuna vrijednog projekta, je Virovitičko-podravska županija, a partner je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Projektni prijedlog je prijavljen u sklopu ograničenog javnog poziva za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji će se u stopostotnom iznosu financirati u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu gradit će se u Virovitici u Poduzetničkoj zoni III. te će se njime uspostaviti potrebna istraživačka infrastruktura i time stvoriti preduvjet da se u suradnji sa znanstvenom zajednicom i stručnim institucijama omogući razvoj i prijenos znanja i vještina usmjerenih na jačanje kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti u sektoru mljekarstva.
Na dva kata i 1.500 četvorna metra, nudit će se usluge za istraživanje i razvoja novih proizvoda na bazi mlijeka u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba; usluga probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora; usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika.

Gradnja samog centra povjerena je tvrtki Gradba iz Brezika, s kojom je župan Igor Andrović, u ime nositelja projekta, potpisao ugovor, a vrijednost radova iznosit će 20.908.966,56 kuna. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)