Virovitičko-podravska županija: Uskoro kreće 5,5 milijuna kuna vrijedna energetska obnova dvaju zdravstvenih objekata u Slatini i Virovitici

Kristijan Toplak

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegovih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka, kao, između ostalim, ravnatelja, Opće bolnice Virovitica Dinka Blaževića, te Doma zdravlja VPŽ Ivice Foteza, održane su početne konferencije vezane za energetske obnove Paviljona IV. Doma zdravlja VPŽ u Slatini, te zgrade Opće medicine u Virovitici. To je tek dio projekata energetske obnove koji se trenutno provode na području Virovitičko-podravske županije.

–  Ovim se projektima nastavlja ulaganje u zdravstvo na području Virovitičko-podravske županije. Trenutno, provodimo pet energetskih obnova objekata zdravstvenih ustanova, dva su projekti kojima je Virovitičko-podravska županija nositelj, zgrada Opće medicine u Općoj bolnici Virovitica i zgrada Paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini. Osim toga, Dom Zdravlja VPŽ, provodi energetsku obnovu ambulanti u Bušetini i Suhopolju, a Opća bolnica Virovitica, zgradu u kojoj su ordinacije i prostori uprave. To su projekti vrijedni više od 10 milijuna kuna. Njihovim završetkom, korisnici će dobiti bolje uvjete za liječenje, a naši liječnici bolje uvjete za rad – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Energetskom obnovom zgrade opće medicine u Virovitici, smanjit će se potrošnja energije za 50 posto. Zgrada je izgrađena 1987. godine, prostire se na 738 četvornih metara. U njoj se nalaze ordinacije, patronaža, previjalište, operacijske sale i oralna kirurgija.

Projektom će se odraditi: toplinska izolacija vanjskih zidova prema negrijanom prostoru, zamijeniti vanjska solarija, postaviti toplinska izolacija stropa prema tavanu, postaviti toplinska izolacija krovišta iznad grijanog prostora. Osim toga obavit će se i rekonstrukcija sustava grijanja, ugradit će se termostatski ventili, te postaviti dva solarna kolektora za toplu vodu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.365.446,25 kuna, od čega su bespovratna sredstva 545.960,50 kn, a zgrada Opće medicine, iz energetskog razreda D, „skočit“ će u C razred.

Energetska obnova Paviljon IV. Doma zdravlja u Slatini, tiče se zgrade koja je izgrađena 1984. godine. Nakon provedbe projekta, očekuje se smanjenje energetskih troškova za 50 posto.

Ugovor je vrijedan 4.285.028,00 kuna. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a nastao je, kao i projekt zgrade Opće medicine u Virovitici, u suradnji s VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Projekt je prošao na „Energetskoj obnovi i korištenju obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektom će se postaviti nova rasvjeta, električne instalacije, vanjska ovojnica, krovište zgrade koje prokišnjava, rekonstrukcija vodovodnog priključka…

Vrijednost projekata je 4.057.439,65 kuna, bespovratna sredstva su 2.483.101,82 kn. Kao i kod zgrade Opće medicine, nakon završetka radova, Paviljon IV. će si iz „D“, trasirati put u „C“ energetski razred. (Virovitičko-podravska županija)