Vukovarsko-srijemska županija: Veleučilište u Vukovaru pokreće i studij informatike

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić nazočio potpisivanju Sporazuma o pokretanju studijskog programa informatike na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru, koji su potpisali dekan Veleučilišta dr.sc. Željko Sudarić i dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu mr.sc. Goran Malčić.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar finacija dr.sc. Zdravko Marić i ministar državne imovine dr.sc.Mario Banožić, saborska zastupnica u 9.sazivu Hrvatskog sabora Marijana Balić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje  Nikola Mažar i drugi uzvanici.

Ovim svečanim činom vukovarsko Veleučilište je nukleus visokog obrazovanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s programom informatike Veleučilište Lavoslava Ružičke dobiva jednu posve novu i drugačiju dimenziju.

Kako je istaknuto, već ove godine može se obaviti upis prvih studenata u navedeni program, što će time grad Vukovar postati grad s više od 1000 studenata. Suradnja sa zagrebačkih Veleučilištem je započela zbog toga što vukovarsko Veleučilište trenutno nema kadrova za studij informatike.

Tom prigodom dekan Sudarić je rekao: – „Uz ovaj studij nama je u planu i studij primaljstva koji pokrećemo sa vukovarskom bolnicom i Hrvatskom komorom primalja. Želja nam je da Vukovar postane studentski grad s 1000 do 1500 studenata, koji će Vukovaru donijeti nekakvu novu dodatnu vrijednost. Poznato je kako imamo i novoizgrađeni moderni studentski dom, a tijekom slijedeće godine trebali bi preseliti i u nove prostore u Radnički dom u Borovu Naselju, što će uvelike olakšati svima u stvaranju novih znanja.“

Prema riječima dekana Malčića, zagrebačko Veleučilište je najveće u Hrvatskoj koji izvodi studij u polju inženjerske odnosno tehničke struke, te je uslijedila suradnja s vukovarskim Veleučilištem, kako bi se osigurala mogućnost dolaska nastavnog osoblja i predavača za navedeni studij.

Ministar Marić istaknuo je kako u vukovarsko veleučilište sada ulazi i tehnička struka i ovo je ujedno i signal mladim ljudima da nastave svoje obrazovanje u na ovom studiju jer je puno zainteresiranih za ovaj studijski program.

Kako je rečeno, otvaranjem ovog studijskog programa želi se pokazati i dokazati da Slavonija, osim za poljoprivredu, ima potencijala i za druge sektore gospodarstva. (Vukovarsko-srijemska županija)