Zagrebačka županija: Proglašena najbolja sorta jagoda - Asia

Potrošači su, i ove godine, ocijenili kakvoću plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Najukusnijom su proglasili sortu Asia. Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivao se vanjski izgled (boja, oblik, veličina) i unutarnja kakvoća ploda (tekstura, čvrstoća, odnos šećera i kiselina...)

„Proizvođači stalno mijenjaju sorte, stvorene kroz oplemenjivačke programe, tražeći one koje su najbolje prilagođene za uvjete uzgoja u RH. Nove su sorte, u pravilu, bolje kvalitete i puno ukusnije“, rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja. Na prostoru Županije i grada Zagreba, dodao je, prevladavaju tri sorte - Clary, Joly i Asia.

„Jednorodne su, a njihova sezona berbe, ovisno o tehnologiji uzgoja, traje od kraja travnja do početka lipnja“, pojasnio je Duralija, rekavši da je ovogodišnja sezona berbe, u odnosu na prethodne, počela nešto ranije. „Sve ovisi o temperaturi zraka i vlazi“, rekao je.

Potrošačko ocjenjivanje plodova jagode, već 18 godina, zajedno organiziraju Županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“. Ovogodišnje je održano u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini.

„Radimo to s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. Rekao je da na području Županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je ona dodatna djelatnost. Svi oni, naglasio je, mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga, edukacije... 

„Ovisno o statusu proizvođača, je li profesionalni poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno, je li mladi poljoprivrednik..., maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna“, podsjetio je pročelnik.

S prodajom jagode jagodari ove godine nemaju problema! Dapače, veći dio uroda prodaju na kućnom pragu.

Inače, gotovo trećina hrvatskih jagoda proizvede se na području Zagreba i Zagrebačke županije. U Županiji je šezdesetak proizvođača, od čega je njih 20 u Udruzi "Jagodni prsten". Tih 20 ima pola milijuna sadnica, a godišnji urod im je oko 300 tona.

Što se tiče potpora, jagodari se svake godine mogu prijaviti na natječaj za male potpore u poljoprivredi gdje mogu ostvariti potporu za nove nasade, izgradnju plastenika, navodnjavanje, za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, izradu web stranice, oglašavanje i sl. Maksimalan iznos godišnje bespovratne potpore koju može ostvariti svaki poljoprivredni proizvođač, pa tako i jagodari je 150.000 kuna. Trenutačno je i otvoren natječaj za potpore poljoprivrednicima za 2020. godinu. (Zagrebačka županija, L.K.)