Zagrebačka županija: Turistička zajednica započinje kampanju 'Odmor nikad bliže' - predstavit će se bogata vinska scena

Turistička zajednica Zagrebačke županije započinje kampanju 'Odmor nikad bliže', za sada video vinskom pričom četvorice vinara iz Plešivice, Moslavine i Svetog Ivana Zeline koji su obratili iz svog prirodnog okruženja i poslali  poruku – „Nazdravi za bolje sutra“.

Sve razvijenija i kvalitetnija vinska scena jedan je od glavnih turističkih, ali i gospodarstvenih aduta Zagrebačke županije. Raznolikost ponude i stilova lokalnih vinogorja predstavlja veliko bogatstvo, no vinari su svjesni da su najjači kad su složni i udruženi.

Ovaj dio bregovite Hrvatske često je u sjeni turistički naprednijih vinskih regija Hrvatske pa nije naodmet podsjetiti stanovnike Zagreba da ne moraju ići daleko u potrazi za vrhunskim vinima.

'Smatram kako je u  budućnosti svakako nužna intenzivnija suradnja između proizvođača i onih koji gotove proizvode nude gostima. Sezona proljeća i toplih dana inače je doba kad potražnja za vinima raste, a tržište se puni svježim berbama. No u ovim teškim i nesigurnim vremenima nikome neće biti lako pa zato podrška malim lokalnim proizvođačima znači više nego ikada. Svojim predanim radom oni dokazuju da je zaslužuju. Naših četvero vinara iz Plešivice, Moslavine i Zeline obratili su se iz svog prirodnog okruženja i šalju optimističnu poruku. Pozivamo da zajedno s njima dignete čaše i nazdravite boljoj budućnosti”  - poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Detalje kampanje, koja kreće početkom lipnja, za sada ne otkriva.

Kako stoji u opisu vinskih cesta, na Plešivici vinogradarstvo i vinarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, lozu su uzgajali možda već Iliri i stari Rimljani. Grofovi Erdödy donijeli su sortu rajnski rizling koja se i danas uzgaja i inspiracija je vinarima za razne načine vinifikacije. Plešivičke kleti prepoznatljivi su simbol ovoga kraja u kojima su stoljećima nastajala plešivička vina. Na sjeveru se Plešivica proteže do Slovenije i Zagorsko-međimurske podregije, a na jugu do podregije Pokuplje.  Vinogradi se penju do 400 m nadmorske visine, tvoreći posebice u Plešivičko-okićkom i Svetojansko-slavetičkom vinogorju amfiteatre nezaboravne ljepote. Većina vinogorja ima veoma povoljne položaje, okrenute jugu.

Plešivička vinska cesta otvorena je još 2001. godine, a sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom. Ondje možete kušati osim izvornih i udomaćenih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i svuda u svijetu.

Zelinska vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, podregijom Prigorje. Na njoj su vinski podrumi,  vinogradi i kleti poznatih zelinskih vinogradara. Vinogradarska područja pružaju sa na južnim obroncima obližnjih planina.

Vinari,  članovi vinske ceste, nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepote zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, ljubazni domaćini nude vina od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa (chardonnay, rajnski rizling, sauvignon  bijeli, rizvanac, silvanac zeleni, pinot bijeli, manzoni bijeli, muškat bijeli, muškat žuti; pinot crni, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt i dr.).  Posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja – kraljevini, autohtonoj sorti ovoga kraja. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je nježno, pitko, osvježavajuće i veselo.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821.-1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi “Vinogradar” učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. Zadnjih 50 godina ovdje se kontinuirano održavaju izložbe vina. (TZ Zagrebačke županije, L.K.)