Evo kojim mjerama se županije bore protiv epidemije korone

Prema uputama Stožera civilne zaštite RH preporučeno je u petak, 13. ožujka do daljnjega odgoda svih skupova i organiziranih okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi. Neke su županije i postrožile mjere, pa su okupljanja ograničena na 100 osoba, a što je u subotu i preporučeno na razini cijele RH. Negdje su okupljanja i posve zabranjena u startu, a od četvrtka 19. ožujka, u cijeloj zemlji, kada su i donesene mjere o zatvaranju većine trgovina i ugostiteljskih objekata. U Istarskoj županiji od petka nema nastave u osnovnim i srednjim školama te visokoobrazovnim institucijama niti rade vrtići, a od ponedjeljka je tako u cijeloj RH.  Sve županije, prema naputku Ministarstva zdravstva, otvorile su lokacije gdje će se obavljati pregled bolesnika na koje se sumnja da su zaraženi korona virusom. KBC Split se priprema za ulogu središnje zdravstvene ustanove za četiri južne dalmatinske županije. Vlada je otvorila stranicu www.koronavirus.hr, na kojoj se mogu pratiti aktualnosti i statistike vezane za tu bolest, ali i broj 113 gdje će volonteri odgovarati na sva pitanja građana vezana uz koronavirus. Sve županije uvele su broj telefona na koji se daje psihosocijalna pomoć. Istarska županija je donijela mjere za pomoć gospodarstvu, a najavila ih i Bjelovarsko-bilogorska i Osječko-baranjska županija. Od subote, 21. ožujka postrožene su kontrole okupljanja, ukinute međugradske autobusne i željezničke linije, gradski prijevoz, zatvaraju se tržnice, zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta, brodski prijevoz na otoke je ograničen..Kako se situacija svakodnevno mijenja, u nastavku ćemo donositi najnovije obavijesti iz županija.

Utorak, 14.4.

'Stopa nezaposlenosti za ožujak 2020. u Međimurskoj županiji iznosila je 5,1%. „Tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih izišla je 361 osoba, a novo prijavljeno je 428 osoba. Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec do sada je zaprimio 1830 zahtjeva poslovnih subjekata za poticajne mjere Vlade RH kojima je obuhvaćeno oko 14.000 djelatnika na području Međimurske županije.' - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak pozvao je sve članove Županijske skupštine da se uključe u akciju Pomoć gospodarstvenicima s područja Zagrebačke županije te da se odreknu neto iznosa mjesečne novčane naknade za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. u korist Fonda za gospodarstvenike iz kojeg će se uplaćivati sredstva poduzetnicama kao pomoći u prevladavanju krize uzrokovane koronavirusom.

Naime, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić 1. travnja 2020. godine donio je Odluku o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“ u kojeg je i sam uplatio iznos svoje mjesečne plaće za ožujak, a isto su napravili i njegovi zamjenici. U isti Fond preusmjerit će se uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije u iznosu od 740.000 kuna, a u tijeku su pregovori sa socijalnim partnerima vezanim za smanjenje plaća djelatnicima. Razlika u plaćama bit će također usmjerena u spomenuti Fond.

'U predstojećem rebalansu proračuna osigurat ćemo maksimalno moguća sredstva za pomoć malim poduzetnicima i obrtnicima čija je djelatnost direktno trpjela zbog poduzetih epidemijskih mjera. Tu u prvom redu ciljamo na obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na male ugostitelje i obrtnike u uslužnim djelatnostima. Isto tako, tu su i znatna kreditna sredstva koja se svake godine, po povoljnim uvjetima, dodjeljuju malim poduzetnicima kroz Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, koji će se i dalje, usprkos smanjenim prihodima, alimentirati putem županijskog proračuna, rekao je istarski župan Fabrizio Radin za Glas Istre.

'Ovih dana krenuli smo u stvaranje uže grupe eksperata, sastavljene od osoba s velikim iskustvom u turizmu, koja bi operativno i u kontaktu sa Stožerom i koordinacijom istarskih gradonačelnika osmislila moguće, konkretne mjere i aktivnosti za postepidemijsku renesansu istarskog turizma. Vjerujem da će se ona dogoditi' - rekao je Radin. 'Manifestacije, događaji i programi koji se, zbog uvedenih mjera zabrane okupljanja neće održavati, ne mogu, po prirodi stvari, računati na ikakvu proračunsku potporu. Od konkretnih investicija, mogu reći da nastavljamo s gradnjom nove zgrade srednje Medicinske škole u Puli te, uz potrebu prilagođavanja dinamike izvršenja, s projektom optimizacije postrojenja na Kaštijunu' - rekao je župan Radin za Glas Istre.

Sisačko-moslavačka županija dala je suglasnost poslovnim bankama za odobravanje moratorija na otplatu županijskih poduzetničkih kredita, te je u prijedlogu rebalansa planirana nova pozicija od dodatnih 1 000 000 kuna za pomoć gospodarstvenicima, te 500 000 kuna za turizam. U suradnji s Razvojnom agencijom SI-MO-RA donesena je već ranije Odluka o pomoći gospodarstvenicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom. Slijedom toga Razvojna agencija SI-MO-RA i Regionalni koordinator SMŽ besplatno će izraditi potrebnu dokumentaciju za prijavu na ESIF zajmove za obrtna sredstva.

Zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović uplatio je dio svoje plaće za potrebe Društva Crvenog križa Karlovačke županije. Iznos od 5 tisuća kuna zamjenik župana uplatio je na račun Društva Crvenog križa Karlovačke županije u namjeri pomoći najpotrebitijima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom. Nakon što je župan Damir Jelić izdvojio dio svoje plaće za pomoć beskućnicima, a njegov zamjenik Mirko Martinović za potrebe Crvenog križa slične aktivnosti pripremaju i zamjenice župana Martina Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar. Osim toga u pripremi je i niz mjera pomoći kroz županijski proračun, a koje će biti usmjerene prema djeci u višečlanim obiteljima koje su zbog krize upale u financijske poteškoće. 

Petak, 10.4.

Temeljem Zaključka Stožera civilne zaštite Primorsko – goranske županije od 9. travnja 2020. godine, donesena je preporuka da svi pružatelji usluga i svi kupci obavezno koriste zaštitne maske ili ostala prekrivala za lice prilikom ulaska u trgovine,pošte, ljekarne, banke i ostale poslovne subjekte koji obavljaju djelatnost u zatvorenim prostorima te je poželjno koristiti i jednokratne rukavice.

Službenicima i namještenicima Varaždinske županije, kao i svim zaposlenicima ustanova i tvrtki u vlasništvu Županije plaće će biti smanjene za 20 posto, zamjenici župana odrekli su se 20 posto neto plaće, dok se župan odrekao svoje plaće u humanitarne svrhe još na početku mandata, a sada će mu za 20 posto biti smanjena naknada. Ta sredstva će biti preusmjerena u poseban fond za bespovratnu pomoć obrtnicima najpogođenijima epidemijom koronavirusa, a uz to će Županija za njih osigurati i kreditna obrtna sredstva u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna uz preuzimanje 80 posto garancije, najavio je župan Radimir Čačić.

- U Varaždinskoj županiji je, kad se izuzme područje Grada Varaždina, oko 360 obrtnika kojima je odlukom Vlade u potpunosti onemogućen rad. Egzistencija svih tih ljudi je ugrožena. Svi oni će imati pravo na bespovratna sredstva za troškove režija za ožujak i travanj, i to u iznosu od 3.000 kuna, odnosno 5.0000 kuna za obrtnike s 10 i više zaposlenih. Ukupno je osigurano 1,5 milijuna.

Četvrtak, 9.4.

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Primorsko-goranskoj županiji među prvima se u Republici Hrvatskoj pridružila inicijativi izrade zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike. Iz škole su do sada isporučili 20 vizira Civilnom stožeru u Kastvu, 30 komada Psihijatrijskoj bolnici u Lopači, 20 komada je poslano za Psihijatrijsku bolnicu Rab te oko 10 komada osobama koje su im se izravno javile s molbom za ustupanje po jednog vizira zbog svoga zdravstvenog stanja i prirode posla koji obavljaju. U pripremi je isporuka 150 vizira Zavodu za hitnu medicinu PGŽ, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i Klinici za intenzivno lijčenje KBC Rijeka

U Zadarskoj županiji je s radom počela stomatološka ambulanta za pacijente sa sumnjom na zaraženost od koronavirusa. Riječ je o izdvojenoj ordinaciji Doma zdravlja za hitna i neodgodiva stanja u dentalnoj medicini  u Ričinama, na adresi Trg Damira Zdrilića 1.

Na sjednici Županijske skupštine je pak elektronskim putem donesena Odluka o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Zadarske županije u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa.

Odlukom su  utvrđene  mjere kojima se ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u Proračunu Zadarske županije za 2020. godinu i financijskim planovima proračunskih korisnika i ostalih korisnika proračuna kojima se sredstva za poslovanje osiguravaju u proračunu, te će biti poduzete mjere kojima će se smanjiti rashodi. Mjere su izravne i neizravne.

Izravne se odnose na pomoć poduzetnicima, gospodarstvenicima i poljoprivrednim gospodarstvima na način oslobađanja i smanjenja plaćanja koncesija na pomorskom dobru za 2020. godinu davatelj kojih je Zadarska županija, kao i naknada za navodnjavanje za 2020. godinu. Ukupni fiskalni učinak ove mjere je preko šest milijuna kuna.

Nadalje, ovom odlukom usvojen je set mjera smanjenjem i obustavom pojedinih vrsta rashoda iz svih izvora financiranja, osim izvora pomoći i prihoda za posebne namjene, kako kod županije kao jedinici regionalne samouprave tako i kod svih njenih proračunskih/izvanproračunskih i ostalih korisnika. Sve to  kako bi se postigle uštede na onim rashodima koji nisu nužni niti neodgodivi, a sve u svrhu rješavanja neplaniranih i neodgodivih potreba prvenstveno javnih ustanova u zdravstvu Zadarske županije.

Mjerama Vlade RH o odgodi i smanjenju javnih davanja te mjerama Stožera civilne zaštite o zabrani obavljanja djelatnosti očekuje se smanjenje prihodovne strane proračuna Zadarske županije za najmanje deset milijuna kuna poreznih prihoda, te za oko četiri milijuna kuna raznih naknada što ukupno čini 14 milijuna kuna, odnosno preko deset posto izvornih proračunskih prihoda, a što je neizravna mjera pomoći proračuna Zadarske županije poduzetnicima s našeg područja.

Paket mjera koji se predlaže ovom Odlukom obuhvaća sljedeće mjere:

- ograničenje korištenja sredstava, osim sredstava koja su neophodna za obavljanje osnovnih poslova i funkcija

- djelomično oslobađanje obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru za 2020. godinu

- oslobađanje obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu

- obustava plaćanja sredstava odobrenih programima javnih potreba u prosvjeti, športu, kulturi i tehničkoj kulturi, te sredstava za provođenje određenih aktivnosti muzejske i kazališne djelatnosti, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa

- obustava isplate sredstava udrugama za programe i projekte iz područja promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, promicanje vrijednosti građanskih inicijativa, Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa

- obustava isplate dijela sredstava za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zadarske županije za 2020. godinu

- obustava/ograničavanje isplate sredstava namijenjenih za događanja i organiziranje raznih obljetnica i manifestacija

- obustava isplate potpora planiranih za događanja u turizmu za 2020. godinu

- odgoda provođenja postupka dodjele javnih priznanja Zadarske županije u 2020. godini

Na prijedlog svih Klubova vijećnika i vijećnica Županijske skupštine, jednoglasno je donesena Odluka o obustavi isplate  naknade vijećnicima za mjesec travanj ove godine, a sredstva u iznosu od 88 tisuća kuna preraspodijelit će se kao donacija Općoj bolnici Zadar za kupnju potrebne zaštitne opreme, a sve u cilju efikasnije borbe protiv epidemije koronavirusa.

Na prijedlog župana Božidara Longina, većinom glasova donesena je Odluka o izmjeni Odluke o visini osnovice za obračun plaća dužnosnika Zadarske županije kojom će osnovica za obračun plaće župana i zamjenika župana biti smanjena za deset posto.

Koprivničko-križevačka županija je mjerama i rebalansom osigurala 9,3 milijuna kuna. Nakon sastanka s predstavnicima  Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Koprivničko-križevačke županije koji su odgovorno prihvatili novu situaciju, potpisan i aneks Kolektivnog ugovora te je izvršena intervencija  u dijelu plaća.

„Vođeni procjenama i iskustvom drugih smanjili smo plaće zaposlenika za 10 posto u  sljedeća tri mjeseca te smo za ovu godinu ukinuli uskrsnice, božićnice i regres, ali smo ostavili dar za djecu. Smanjuju se i plaće dužnosnika za 15 posto, a na prijedlog  pozicije u Županijskoj skupštini, predsjednika Skupštine i vodstva Županije ukidaju se naknade za rad članicama i članovima Županijske skupštine te je za 50 posto smanjena naknada političkim strankama. Što se tiče programa po upravnim odjelima, oni su smanjeni  za 20 do 25 posto  u skladu s projekcijama smanjenja prihoda. Riječ je o programima za kulturu, udruge i prijevoz učenika dok smo u sektoru zdravstva izvršili određene korekcije. Primjerice, subvencije stambenih kredita za liječnike zbog situacije se u ovom trenutku neće do kraja realizirati“, rekao  je župan Darko Koren.

Kako bi se pomoglo gospodarstvu uz sve ostale mjere, preraspodjelama sredstava je formiran poseban fond iz kojeg će se financirati novi programi, a u najvećem dijelu  radi se o programima sufinanciranja kredita za male poduzetnike i obrtnike.

„Vrijednost fonda je oko četiri milijuna kuna iz kojeg ćemo financirati nove programe, a to su najviše programi sufinanciranja kamata na kredite za male poduzetnike i obrtnike. U pregovorima  smo i sa sedam poslovnih banaka koje bi osigurale kreditni potencijal u iznosu 50 milijuna kuna za obrtna sredstva uz kamatu od nula posto. U razgovoru s poduzetnicima shvatili smo da je to sada njima najvažnije kako bi ponovno pokrenuli svoje djelatnosti“, istaknuo je župan.

Srijeda, 8.4.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić održao je video konferenciju s gospodarstvenicima.

'Županija je u okviru mogućnosti reagirala odmah nakon proglašenja pandemije, osobito u smislu izravnih uplata zdravstvenom sektoru, odgode plaćanja dospjelih naknada i drugih.', rekao je.  Također, nastavno na izlaganje nazočnih, Župan je naveo da teret ove zdravstveno gospodarske krize trebaju podnijeti svi dijelovi društva, te da se očekuje solidarnost i pomoć uz Županije i državnih poduzeća, jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, trgovačkih lanaca. Kao zaključci ovog sastanka definirat će se sljedeće incijative: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka.

Također, prema razvoju zdravstvene situacije te primjeni mjera i dalje će se održavati sastanci s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi se pravovremeno reagiralo, predlagalo određene mjere te donosile odluke u svrhu prevladavanja ovog teškog gospodarskog razdoblja koje ćemo zasigurno zajedničkim snagama uspješno prebroditi.

'Treba naglasiti da nam je prioritet pomoć zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, jer je i dalje najvažnija borba za zdravlje i svaki ljudski život. Usporedno s tim, vodit ćemo borbu za svako radno mjesto i uz mjere Vlade RH koje su dosta opsežne i kvalitetne, mi ćemo dati svoj doprinos, kroz izravne i neizravne mjere pomoći gospodarstvu.

Konkretno, to u brojkama iznosi oko 20 milijuna kuna, što je oko 15 posto naših izvornih proračunskih prihoda koji su planirani u iznosu od 136,9 milijuna kuna.', istaknuo je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Zbog zaraze u domu za starije u Splitu na konferenciji za novinare Stožera Splitsko-dalmatinske županije sudjelovali su ministri zdravstva i demografije, mladih i socijalne politike Vili Beroš i Vesna Bedeković. “Nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe”, rekao je je Beroš. Od 49 je 10 bilo pozitivnih tijekom jutra.

Od danas u Primorsko-goranskoj županiji kreću drive-in testiranja. Ljudi s vlastitim vozilom mogu doći u neposrednu blizinu Zavoda i dok sjede u vozilu će im se uzimati brisevi. U PGŽ je napravljeno oko 900 testiranja, a svi kontakti, njih oko 400 su kontolirani od strane epidemiologa što je jako dobro jer u PGŽ nemamo nekontroliranog širenja.

Solidarnošću 153 zaposlenika Karlovačke županije koji su se odrekli uskrsnica, prikupljen iznos od 76.500 kuna koji će poslužiti za kupovinu jednog respiratora.

S obzirom na to da se u vrijeme korona virusa škola održava na daljinu, Virovitičko-podravska županija je, sve proizvode (voće, povrće i mliječni proizvodi) koji su kroz „školsku shemu“ projekt Ministarstva poljoprivrede, završavali kao objed za učenike 15 osnovnih škola s područja naše županije, preusmjerila prema Hrvatskom crvenom križu (Crveni križ Virovitičko-podravske županije) i korisnicima humanitarne pomoći, korisnicima pučke kuhinje.

– Preporuku za navedeno dala je Europska komisija, sugerirajući, da proizvodi, koji su do sada završavali u školama, budu isporučeni: bolnicama, bankama hrane, organizacijama i ustanovama koje skrbe o osobama slabijeg socijalnog statusa, a mi smo se odlučili da oni budu humanitarna pomoć najpotrebnijima te završe za korisnike Crvenog križa – kazao je župan Igor Andrović.

Utorak, 7.4.

Župan Nikola Dobroslavić održao je  sastanak putem video konferencije s predstavnicima gospodarskog sektora na području Dubrovačko-neretvanske županijeZaključak sudionika je da su mjere Vlade uvom trenutku doista doprinijele očuvanju prvenstveno radnih mjesta i gospodarskih subjekata, te će biti potrebno nastaviti s istim u narednom razdoblju kako bi se očuvala financijska stabilnost ovih sektora. Kako je župan naglasio, Županija je u okviru mogućnosti reagirala odmah nakon proglašenja pandemije, osobito u smislu izravnih uplata zdravstvenom sektoru, odgode plaćanja dospjelih naknada i drugih. Također, nastavno na izlaganje nazočnih, Župan je naveo da teret ove zdravstveno gospodarske krize trebaju podnijeti svi dijelovi društva, te da se očekuje solidarnost i pomoć uz Županije i državnih poduzeća, jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, trgovačkih lanaca. Kao zaključci ovog sastanka definirat će se sljedeće incijative: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka.

Stožer civilne zaštite RH  odobrio je zahtjev Istarske županije, nekolicine istarskih gradova i općina te Stožera civilne zaštite Istarske županije da se omogući kretanje građana unutar područja bivših istarskih općina bez izdavanja propusnice. Ta se odluka odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama dok će za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj primjena krenuti nakon Uskrsa.

Međimurje je najgušće naseljeni kraj u Hrvatskoj u kojem na 730 km² živi 115.000 stanovnika u 25 općina i gradova. Na više od 30.000 domaćinstava, njih 20.000 bavi se nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje. Od toga imamo 11.400 posjednika vinograda.... Temeljem svega toga, a poštujući disciplinu stanovništva Međimurja u pridržavanju svih uputa Nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, što dokazuje podatak da smo jedna od županija s najmanjim brojem zaraženih osoba virusom COVID-19, Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je zamolbu za odobrenjem da cijelo područje Međimurske županije bude jedinstvena zona kretanja.

U vrijeme kada je do zaštitne medicinske opreme teže doći, svaka donacija iznimno je vrijedna. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije (ZZJZ) primio je ovih dana donaciju zaštitnih maski i rukavica te dezinficijensa za ruke i površine od višegodišnjih poslovnih partnera, tvrtki Kemolab, Aplikacija i Tarchon.

Nakon bjelovarskog hotela Central, Lovačke kuće u Babincu i Bjelovarskog sajma u Gudovcu, Bjelovarsko-bilogorska županija preuzela je i četvrti objekt namijenjen prevenciji u borbi protiv koronavirusa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a riječ je o Domu učenika srednjih škola Bjelovar u koji će se smjestiti zdravstveni djelatnici.

Iz Bizovca je danas stigla još jedna količina zaštitne opreme, koja će biti dostavljena zdravstvenim djelatnicima domova zdravlja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Ukupan broj do sada oboljelih na području Osječko-baranjske županije tako iznosi 96 osoba, a od ukupno 11 izliječenih osoba jučer su tri nakon ponovljenih testiranja puštena iz bolnice. Župan Ivan Anušić istaknuo je zadovoljstvo što će od sutra biti omogućen rad otvorenih dijelova tržnica u Osijeku, Našicama, Valpovu, Belišću, Belom Manastiru, Đakovu i Kneževim Vinogradima, a od četvrtaka u Donjem Miholjcu. Župan je i zahvalio Grupi Žito koja će povodom uskrsnih blagdana donirati 5.400 paketa potrebitima, odnosno nositeljima minimalne zajamčene naknade na području Osječko-baranjske županije.

Uz pomoć Virovitičko-podravske županije Zavod za hitnu medicinu VPŽ nabavio je  tzv. „bio bag“, izolacijskoj jedinici koja se koristi za prijevoz pacijenata s visokozaraznim bolestima. Mi smo ga naručili još dok „korona virus“ nije bilo u Hrvatskoj. Na ovaj način ćemo najefikasnije zaštititi, kako naše građane tako i medicinsko osoblje od mogućih zaraza – kazala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, Lahorka Weiss te dodala njegovu važnost.

Ponedjeljak, 6.4.

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije obavljeno je testiranje 43 uzorka na koronavirus, od kojih su dva bila pozitivna (po jedan iz Osijeka i Drenja). Ukupan broj oboljelih tako iznosi 94 osobe, no i oboljeli i njihovi kontakti su pod kontrolom - rečeno je na redovitoj, danas održanoj, sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

- Temeljem naše inicijative o radu otvorenog dijela zelene tržnice danas smo izdali uputu stožerima na području svih gradova i jedne općine naše županije gdje se nalaze tržnice da u roku 24 sata pripreme sve uvjete koje je odredila epidemiološka služba kako bi zelene tržnice mogle raditi sigurno i bez rizika za korisnike, kupce i prodavače. U tom roku planiramo obaviti pripreme kako bi nakon odobrenja Nacionalnog stožera naši proizvođači mogli opet prodavati svoje voće, povrće i ostale proizvode na svojim štandovima - rekao je župan Ivan Anušić.

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 15 osoba pozitivno na koronavirus. Na dan 6.4.2020. ukupno 192 osobe pozitivne su na koronavirus na području Županije.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalamtinske županije otvorio je web stranicu koronavirus.dalmacija.hr. Stranicu je izradila tvrtka Typeqast u suradnji s ICT županijom. Na web stranici se može naći ažurirano stanje o koronavirusu na području Splitsko-dalmatinske županije, svi važni kontakti, česta pitanja i odgovori, prijava volontera i zatražiti pomoć.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je redovnu tiskovnu konferenciju na kojoj su iznesene informacije o stanju korona virusa na području županije. Na području županije još uvijek su samo tri osobe pozitivne na COVID-19, jedna osoba se nalazi u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, a ostale dvije osobe su izolirane na mjestima prebivališta.

U Karlovačkoj županiji i dalje su 24 osobe oboljele od koronavirusa (na žalost jedna osoba preminula) čime već treći dan za redom nemamo novooboljelih osoba.

U prostorijama uprave Koprivničko-križevačke županije održana je redovna koordinacija užeg dijela Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio kako je epidemiološka situacija na području županije nepromijenjena. Ukupno je 16 osoba pozitivno na koronavirus, a već četvrti dan za redom zdravstvene službe nisu zabilježile nove slučajeve oboljenja COVID-19 infekcijom.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije daje obavijest kako je u Međimurju u ponedjeljak, 06.travnja još jedna osoba zaražena virusom COVID-19. Uz jednu ozdravljenu osobu tako ih je sada ukupno četvero zaraženih. Novozaražena osoba je bliski (obiteljski) kontakt jedne od zaraženih osoba, tako da je u našoj županiji od ukupno četiri zaražene osobe, troje iz iste obitelji. Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako će se ponovno otvoriti tržnice no postojat će stroga pravila o načinu rada, držanja socijalne distance i uvjeta koje tržnica mora zadovoljiti. „Temeljem uputa Nacionalnog Stožera civilne zaštite, koji se očekuje tijekom ponedjeljka, dat će se mogućnost općinama i gradovima koje su do sada imale tržnice na svom području da osiguraju sve uvjete i, ukoliko to čine, dobit će dozvolu za rad tržnice.

Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđen je pozitivan nalaz na novi koronavirus COVID-19 za 1 novu osobu. U Županiji je do sada zabilježeno 14 pozitivnih slučajeva od čega je jedna osoba ranije preminula. U karantenskom objektu do sada je bilo ukupno smješteno 17 osoba u samoizolaciju od čega je 9 osoba napustilo karantenski objekt po isteku 14 dana samoizolacije tako da se trenutno u karantenskom objektu nalazi 8 osoba.

Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih koronavirusom je 64, odnosno dva potvrđena slučaja više u odnosu na posljednju objavu Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Nastavno na negativne učinke pandemije COVID-19 na gospodarstvo, Virovitičko-podravska županija, VIDRA i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, a po inicijativi i Odluci župana Igora Androvića, organizirali su  tim koji je na raspolaganju poduzetnicima pri izradi  projektne dokumentacije i Prijave za COVID-19 zajam za obrtna sredstva u svrhu održavanja likvidnosti poduzetnika. Mjerom, za čiju će implementaciju biti zadužen Hamag Bicro, osigurava se dodatna likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva na čije je poslovanje koronavirus imao negativan utjecaj.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vikend je protekao bez novozaraženih osoba koronavirusom. To znači da je u Županiji i dalje šest osoba pozitivnih na koronavirus, a jučer je dvjema osobama koje se vode statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a imaju samo prebivalište na području naše županije pridodana još jedna osoba tako da ih je sada ukupno tri.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić objavila je da je svo troje pacijenata iz Istre koji su prebačeni u Rijeku na respirator, s respiratora skinuto.Ostali pacijenti u OB Pula imaju pd blagih do srednje teških simptoma i nitko ne naginje težoj slici, napomenula je Hrstić. Ukupno je 76 osoba zaraženo u Županiji.

U Primorsko-goranskoj županiji objekt Istra Thalassotherapie Crikvenica spreman je za prihvat osoba zaraženih korona virusom koji su bez ili s blagim simptomima, čime se rasterećuju kapaciteti KBC Rijeka, a ujedno se tim osobama pružaju bolji uvjeti gdje će dočekati svoje ozdravljenje, rekao je župan Komadina otvarajući  konferenciju za novinare Stožera Civilne zaštite PGŽ.

Najavio je da organizirano preseljenje takvih pacijenata počinje sutra te se zahvalio svim djelatnicima Thalassotherapie na iskazanoj solidarnosti ali i angažmanu oko pripreme i prenamjene dijela njihovih prostora za smještaj COVID 19 pacijenata.

U zadnjih 48 sati dvije su novooboljele osobe i obje dolaze iz istog žarišta- turističkog putovanja u Tursku u prvoj polovici ožujka. Na današnji dan imamo 47 oboljelih i njih 11 koji su ozdravili što znači da smo kroz protekla dva ključna tjedna imali rast od samo 1,07 posto. Odlukom župana iz proraračuna je osigurano 980.000 kuna za nabavku dodatne zaštite opreme za ustanove primarne zdravstvene zaštite, javnu nabavu provodi Dom zdravlja a oprema je namijenjena svim ordinacijama, dakle i koncesionarima i privatnicima.

U Zadarskoj županiji jučer je potvrđen još jedan pozitivan nalaz na koronavirus pa je sada ukupan broj oboljelih 54. Dvije su izliječene osobe. U novoustrojeni Covid odjel Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu vraća se dio zdravstvenog osoblja, koje je bilo u samoizolaciji nakon otkrivenih slučajeva zaraze. Mjera samoizolacije vrijedi za 466 građana, prestala je vrijediti za 1431, a u posljednja 24 sata propisana je za 30 novih osoba.
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u okviru mjera koje ima Bjelovarsko-bilogorska županija u cilju pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, a vezanih uz pomoć uslijed pandemije koronavirusa, donio je Odluku o prolongaciji vraćanja kredita za poljoprivrednike koji još nisu vratili kredit korišten za proljetnu sjetvu 2019. godine do 1. lipnja ove godine. Za ovogodišnje korisnike županijske mjere kreditiranja proljetne sjetve Bjelovarsko-bilogorska županija predložila je poslovnim bankama da se rok povrata kredita produži na godinu dana. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe će preuzeti kompletan iznos kamatne stope te će tako krediti za naše poljoprivrednike biti beskamatni, odnosno besplatni.

'Zagrebačka županija pristupila je izradi rebalansa proračuna koji će u potpunosti biti usmjeren na zdravstveni sustav te poduzetnike i poljoprivrednike. Zahvaljujemo se inicijativi županijskog SDP-a za osnivanjem fonda za gospodarstvo, no on je već osnovan, a ja sam osobno još jutros u njega uplatio cijelu svoju plaću za ožujak, a vjerujem da će to napraviti i ostali pozvani dužnosnici u Zagrebačkoj županiji. Inače, račun fonda otvoren za pomoć gospodarstvenicima pogođenima epidemijom koronavirusa COVID-19  na području Zagrebačke županije je HR8623400091800001006 Proračun Zagrebačke županije, poziv na broj odobrenja: HR68  7358 - OIB uplatitelja -3. Stoga koristim ovu priliku da pozovem naše gradove i općine, trgovačka društava i ustanove te sve zainteresirane da daju svoj doprinos. U spomenuti fond, iz kojeg će se sredstva uplaćivati našim gospodarstvenicama, bit će uplaćene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije. Naravno, pratimo  Vladine upute što znači da slijede novi rezovi jer rashodovna strana proračuna mora sadržavati samo najnužnije troškove, a pregovara se i o smanjenju plaća. Kako bismo napravili prvu procjenu potrebno je da prođu barem prva dva tjedna travanja kada ćemo moći biti precizniji s konkretnim iznosima kojima ćemo podupirat gospodarstvo. Ono na čemu trenutno radimo je mjera za dodjelu bespovratnih potpora u cilju očuvanja radnih mjesta, likvidnosti te olakšavanja pokretanja obustavljene poslovne aktivnosti kod poduzetnika kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom obustavljena gospodarska aktivnost. Mjera bi bila namjenjena mikropoduzetnicima do 10 zaposlenih, a potpore bi se dodjeljivale za podmirivanje troškova, od nabave opreme, sirovina, podmirenja kreditnih obveza, najam prostora, komunalnih troškova itd. Surađujemo s gospodarskom i obrtničkom komorom kako bi donijeli što kvalitetnije mjere koje će imati najučinkovitiji efekt za naše poduzetnike. Također, zalažemo se i za moratorij na otplatu kredita poduzetnika u kojima Zagrebačka županija sudjeluje subvencionirajući kamatu na te kredite. S obzirom da smo županija  s najvećim brojem OPG-ova u državi imamo snažan potencijal u segmentu poljoprivredne proizvodnje i pozdravljamo sve vladine mjere kojima ćemo se i mi pridružiti sa svojim poticajima. Već otvoreni natječaj u sektoru poljoprivrede vrijedan 6,5 milijuna kuna temeljem kojeg poljoprivrednici i proizvođači hrane mogu ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova ostaje otvoren i pozivam naše poljoprivrednike da se javljaju.' - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 3 nove pozitivne osobe, po 1 osobu iz Vinkovaca,  Vukovara i Nuštra, a ukupno oboljelih osoba  je 24. S jučerašnjim danom ukupno je testirano 269 osoba. U samoizolaciji na  području naše županije nalazi se 587 osoba, tijekom jučerašnjeg dana bilo je 7 dojava o kršenju samoizolacije od kojih je 2 utvrđeno kao osnovane.

Na dan 6. travnja 2020. u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba na COVID-19. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba pozitivni na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Petak, 3.4.

U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 3 nove pozitivne osobe iz Nuštra – obitelj jednog ranije hospitaliziranog pacijenta, što je ukupno 17 oboljelih osoba.

Umjesto uskrsnica svojim djelatnicima, Županija se uključila u gospodarsko-humanitarnu akciju. Putem donacije prehrambenih artikala, proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Županije, nastoji se pomoći našim malim proizvođačima i gospodarstvenicima da, u uvjetima poremećenih odnosa na tržištu, ostvare barem dio planiranih prihoda, te hrana, osobito sezonskog i ograničenog roka uporabe, dođe do onih kojima je životno potrebna.

Osim donacije socijalno ugroženim stanovnicima  županije, dio proizvoda će se putem Crvenog križa i Caritasa usmjeriti i prema stradalnicima  nedavnog potresa u Zagrebu. Županija je za tu svrhu izdvojila pola milijuna kuna.

Župan Božo Galić tom prigodom je rekao: "U ovoj teškoj situaciji kada se borimo protiv pandemije koronavirusa, u kojoj se teško plasiraju poljoprivredni proizvodi, želimo na ovaj način pomoći našim proizvođačima domaće hrane da svoje viškove ipak distribuiraju i ostvare dio prihoda za svoj rad, a time ujedno pomoći i najpotrebitijima s donacijom hrane od naših vrijednih OPG-ova. "

Na području Virovitičko-podravske županije nema novih oboljelih, još uvijek je riječ o dvije pozitivne osobe, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Marijo Klement.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena je šesta zaražena osoba koronavirusom. Dvije zaražene osobe koje se vode pod statistiku zaraženih na području županije imaju samo prebivalište na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a testirani su i liječe se na području grada Zagreba.

Na području Koprivničko-križevačke županije zabilježena su četiri nova oboljenja COVID-19 infekcijom čime je ukupan broj zaraženih porastao na 16 s time da su do sada dvije osobe nakon uredne kliničke slike otpuštene s bolničkog liječenja i prema protokolu nalaze se u 14-dnevnoj kućnoj samoizolaciji.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, izliječenih šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba.

Vezano za novonastalu situaciju koronavirusa u Ličko-senjskoj županiji, do danas je mjera samoizolacije izrečena za ukupno 518 osoba, pod aktivnim nadzorom je 88 osoba, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 29 osoba od kojih je 23 negativno, 3 pozitivna te se čekaju tri rezultata testiranja. Sve potvrđene zaražene osobe dobrog su općeg stanja.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji sedam je novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj oboljelih 50, a čekaju se rezultati za još 67 uzorka, objavljeno je u petak na konferenciji za medije županijskog stožera civilne zaštite.

U Međimurju na današnji dan nema novozaraženih osoba tako da smo i dalje na dvije zaražene osobe. Također, nema ni zaraženih liječnika ni medicinskog osoblja. Što se tiče gospodarskog stanja u Međimurju, župan Matija Posavec istaknuo je da se s posebnom pažnjom prati kretanje u gospodarstvu. „Na dan 29.02. imali smo 2146 nezaposlenih osoba, 18.03. bilo ih je 2082, 26.03. – 2155, a s jučerašnjim danom 02.04. 2020. je njih 2250. Dakle, tijekom ožujka je 100 osoba više na Zavodu za zapošljavanje. Međutim, kako je i dalje i zapošljavanje u tijeku bilježimo podatak od oko 250 ljudi koji su na Zavodu za zapošljavanje zbog epidemije koronavirusa. Također, oko 1200 poslodavaca je u Međimurju podnijelo zahtjev za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenih korona virusom. 

Dobra je vijest da u zadnja 24 sata nemamo novo zaraženih osoba i značajno se smanjuje broj onih koji su u samoizolaciji, što znači da je naš zdravstveni sustav, sve sastavnice Stožera zajedno s odgovornim građanima pravovremeno i dobro reagirao te im se svima zahvaljujem rekao je otvarajući današnju konferenciju za novinare Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina.

Najavio je i aktiviranje novih kapaciteta u Županiji za zbrinjavanje osoba s blažim simptomima zaraze, kako bi se rasteretili kapaciteti KBC, a u isto vrijeme osigurala adekvatna medicinska skrb. U tu svrhu osigurat će se smještaj u Thalassotherapiji Crikvenica, a prema riječima pročelnice UO za zdravstvo Đulije Malatestinić, preseljenje asimptomatskih i osoba s blažim simptomima iz klinika KBC Rijeka organizirano će se provesti u ponedjeljak.

„Danas imamo 3 novozaražene osobe što je ukupan broj od 50 pozitivnih pacijenata koronavirus na području Zadarske županije, plus dvije osobe s područja Ličko-senjske županije“, rekao je uvodno načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Dodao je kako je  Nacionalni stožer civilne zaštite poslao  kontejner s 10 kreveta, wc kabinom, kao i šator za trijažu koji će biti montiran ispred zadarske Opće bolnice.

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 90 osoba testirano je na koronavirus, od kojih je sedam novozaraženih, a svi su prethodno bili u samoizolaciji. S današnjim danom 81 osoba pozitivna je na koronavirus, 30 osoba je hospitalizirano, a od jučer je još jedna osoba na respiratoru te ih je sada ukupno šest. 528 osoba trenutno je u samoizolaciji.

KBC Osijek od ponedjeljka počinje preuzimati uzorke iz svih pet slavonskih županija odnosno devet slavonskih bolnica. Jučer je KBC preuzeo 40 uzoraka od Opće bolnice Slavonski Brod i trenutno su u obradi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Županije do petka 03.04. do 11:00 sati evidentirane su 84 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više.

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba pozitivno na koronavirus i to iz Splita 3, Solina 4, Muća 2, Kaštela 2, Sinja 1 i Otoka 1. Uglavnom se radi o kućnim kontaktima prije oboljelih osoba. Među oboljelim osobama 2 su zdravstvena djelatnika srednje stručne spreme i to jedan iz KBC-a Split i jedan iz NZJZ. Svi novozaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja. Na dan 3.4.2020. ukupno je 159 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

A nakon stalnih prozivki o nedisciplini u Županiji, putem videa objavljenog FB stranici Županije obratio se je župan Blaženko Boban i poslao poruku ravnateljici Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemki Markotić i ministru zdravstva Viliju Berošu.

– Od srca im hvala na kvalitenom poslu koji rade, ali osvrnuo bih se na priče koje kruže po cijeloj Hrvatskoj, a to je da se Dalmatinci manje pridržavaju uputa Stožera. Ne bih rekao da je to tako – kazao je Boban, objašnjavajući da na podaci PU splitsko-dalmatinske, koja je u stalnoj komunikaciji sa županijskim Stožerom, govore drugačije.

Potvrđen je još jedan slučaj bolesti od COVID-a 19, pa sada na području Šibensko-kninske županije je oboljela ukupno 31 osoba. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split.

Istarski stožer civilne zaštite izvijestio je da u posljednja 24 sata u toj županiji nema novozaraženih koronavirusom. U Zagreb su bili poslali 28 uzoraka i svi su na testiranjima bili negativni. U međuvremenu su tri osobe izliječene. "Od 28 ispitanih uzoraka brisa, svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih, tri su pacijenta izliječena, a u Istarskoj županiji trenutačno brojimo ukupno sedam izliječenih", potvrdio je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac. U Istri su dosad od koronavirusa zaražene 74 osobe, a njih je sedam izliječeno.

 Na koordinaciji župana Istarske županije i devet istarskih gradonačelnika  usuglašene su nove mjere solidarnosti, kao i olakšice gospodarstvenicima za mjesec travanj 2020. godine. U sklopu prve mjere, istarski župan sa zamjenicima, zatim gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana sa zamjenicima odreći će se trećine svoje plaće u korist Stožera civilne zaštite Istarske županije. Ta sredstva  usmjerit će se za nabavku neophodne zaštitne opreme medicinskim djelatnicima koji se bore protiv epidemije koronavirusa. U sklopu druge mjere dogovoreno je da se vijećnici Skupštine Istarske županije te vijećnici gradskih vijeća navedenih gradova odreknu svoje naknade za rad u korist Stožera civilne zaštite Istarske županije za nabavku neophodne zaštitne opreme medicinskim djelatnicima, koji se bore protiv epidemije koronavirusa. Isto vrijedi za članove Nadzornih odbora javnih trgovačkih društava osnivača Istarske županije i navedenih gradova, kao i za članove Upravnih vijeća javnih ustanova osnivača Istarske županije i navedenih gradova. Treća mjera odnosi se na to da će navedeni gradovi predložiti svojim predstavničkim tijelima donošenje odluke kojom se gospodarski subjekti, kojima je zbog mjera prevencije širenja epidemije koronavirusa odlukama Stožera civilne zaštite onemogućena poslovna djelatnost, a koji su ostvarivali prihode u ožujku 2019. godine te im je prihod umanjen za 20% i više, te koji ostvaruju prihode do 7.500.000,00 kuna na godišnjoj razini (osnova 2019. godina), oslobađaju davanja po osnovi zakupa poslovnih prostora, poreza na zakup javne površine i komunalne naknade u cijelosti.

U Karlovačkoj županiji od početka zaraze koronavirusom oboljele su 24 osobe. Jedna osoba je na žalost preminula te ima jednu novooboljelu osobu. U karlovačkoj općoj bolnici od jučer djeluje Drive In testiranje, odnosno uzimanje brisa iz nosa i ždrijela za testiranje na COVID-19 iz automobila pacijenata. Važno je napomenuti da na testiranje građani mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 30 uzoraka čiji se nalazi danas očekuju. Također danas će na analizu biti poslano još 20-tak uzoraka.

Četvrtak, 2.4.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, izliječenih šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba. Napomenimo kako su trenutno  sve one dobrog općeg stanja.

S današnjim danom 74 osobe s područja Osječko-baranjske županije pozitivne su na koronavirus, što je povećanje od 11 osoba u odnosu na jučerašnju brojku. Kao što je najavljeno, jučer je s testiranjem uz Zavod za javno zdravstvo počeo i KBC Osijek, stoga je tijekom jučerašnjeg dana odrađen znatno veći broj testiranja – ukupno 90. U Zavodu za javno zdravstvo obavljeno je 36 testiranja, od čega je šest bilo pozitivnih, a u KBC Osijek 54 sa pet pozitivnih. Devet je novopozitivnih s područja Grada Osijeka, jedna je osoba iz Valpova i jedna iz Belišća. I dalje je u KBC-u Osijek pet osoba na respiratoru, 22 su hospitaliziranje i njihovo je zdravstveno stanje stabilno. Stabilno je i jedan pacijent koji se nalazi u Općoj bolnici Našice.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar rekao je kako se cijelo vrijeme razmišlja kako dodatno poboljšavati uvjete medicinskog osoblja. „ Predstavili smo prekjučer da ćemo raditi vizire putem 3D printera i programa kojeg smo dobili iz Varaždina. Prva isporuka je danas pripremljena za naš Zavod za hitnu medicinu. U međuvremenu je izrada malo dorađena i usavršena. Svaki trenutak našeg trenutačnog razmišljanja je usmjeren prema tome da prije svega osiguramo uvjete za rad svog medicinskog osoblja, bez obzira u kojoj su zdravstvenoj ustanovi“ – kazao je župan Kolar te dodao kako će se od sutra jedan dio uzoraka iz naše županije obrađivati u Varaždinu. „Predugo čekamo rezultate nalaze briseva koji su poslani u Zagreb na testiranje. Ja sam danas kontaktirao župana Varaždinske županije Radimira Čačića, uspostavljen je kontakt između ravnatelja OB Zabok i ravnatelja bolnice u Varaždinu. Mi ćemo od sutra jedan dio uzoraka, koje uzimamo u Zaboku, poslati u Varaždin jer nam oni na neki način garantiraju bržu obradu.

Broj zaraženih na području Bjelovarsko-bilogorske županije ostao je nepromijenjen zadnjih 5 dana odnosno  i dalje ima 5 zaraženih osoba. Dvije nove zaražene osobe koje državni Stožer vodi pod područje Bjelovarsko-bilogorske županije su osobe koje imaju samo prijavljeno prebivalište na području BBŽ, a u stvari borave na drugom području gdje su i testirani i gdje se i nalaze i nemaju doticaja s Bjelovarsko-bilogorskom županijom osim prijave prebivališta.

Broj pozitivnih osoba na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji je  i dalje 8, s tim da je njih 7 i dalje u kliničkoj obradi, dok je jedna pacijentica, nažalost, preminula.

U Karlovačkoj županiji U OB Karlovac hospitalizirano je 7 osoba, 13 ih je na kućnom liječenju ( 3 otpušteno u odnosu na jučer) te su 2 osobe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Još uvijek je 14 zdravstvenih djelatnika pod administrativnim nadzorom. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima ogulinske bolnice, dok je za zdravstvene djelatnike karlovačke opće bolnice završen administrativni nadzor te su se vratili na posao.

Na području Primorske-goranske županije u posljednja 24 sata imamo dvije novooboljele osobe od korona virusa, rekla je u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju pročelnica UO za zdravstvo i načelnica županijskog Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić. Dodala je kako je od početka izbijanja epidemije na području naše Županije evidentirano ukupno 54 oboljelih od koji je do sada njih troje uspješno izliječeno. Ocijenila je da je epidemiološka situacija u PGŽ dobra jer još uvijek nemamo slučaj lokalne transmisije bolesti.

Na području Virovitičko-podravske županije nema novo oboljelih, pa su i dalje dvije  osobe pozitivne na koronavirus… I iz te Županije naglašavaju da je došlo do neusklađenosti podataka na nacionalnoj web stranici koronavirus.hr i realnog stanja u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, metodologija po kojoj se bilježi broj oboljelih na web stranici koronavirus.hr, temelji se na mjestu prebivališta osoba koje su pozitivne. Riječ je o osobama koje samo imaju prebivalište na području Virovitičko-podravske županije, no žive, i s korona virusom su otkrivene, u nekim drugim dijelovima Hrvatske, gdje se i danas nalaze. 

Iz Koprivničko-križevačke županije obavještavaju 'kako je danas iz koprivničke OB „Dr. Tomislav Bardek“  u kućnu samoizolaciju puštena i druga pacijentica koja je bila hospitalizirana zbog COVID-19 infekcije. Pacijentica je dobrog zdravlja i bez simptoma te je uz liječničke upute puštena u kućnu samoizolaciju u kojoj će se pridržavati svih propisanih mjera i pravila samoizolacije. Ukupan broj osoba oboljelih od COVID-19 infekcije na području županije  je i dalje 12, od čega su četiri osobe s blažim simptomima hospitalizirane, a ostale su na kućnoj njezi u samoizolaciji.'

Na području Splitsko-dalmatinske županije danas do 10 sati potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga iz Splita 8 osoba, Solina 4 osobe, Trogira 1 osoba, Podstrana 1 osoba, Hrvace 1 osoba, Dugi Rat 1 osoba, Makarske 1 osoba i Baške Vode 1 osoba. Sveukupno na području Županije oboljelih je 148 osoba. Od zdravstvenih djelatnika je oboljelih 38, dok ih je u samoizolaciji 144. U ovom trenutku je u bolnici 40 osoba, a na respiratoru 7 osoba, 3 iz Dubrovačke-neretvanske županije, 3 iz Šibensko-kninske županije i jedan iz Splitsko-dalmatinske županije. Ukupno se u samoizolaciji nalazi 2033 osobe.

Na dan 2. travnja 2020. godine još je jedna osoba oboljela od virusa COVID-a 19, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 30 oboljelih osoba. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split.

Istarska županija u kojoj prethodna dva dana nije bilo novozaraženih, dobila je dvije novozaražene osobe i  trenutno broji 74 oboljele osobe.

U Zadarskoj županiji broj novooboljelih povećan je za 10 osoba i sada ih je ukupno 47 plus dvoje iz Ličko-senjske županije. Od danas kreće testiranje u ambulanti na Ravnicama. Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina rekao je da je među novozaraženima jedan liječnik s Odjela za infektologiju zadarske bolnice i tri medicinske sestre s Odjela pulmologije koje su bile u kontaktu s prvom pacijenticom koja je u Zadar dopremljena iz bolnice u Biogradu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Županije do četvrtka 02.04. do 11:00 sati evidentirano je 80 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 5 osoba više. Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula. 

Srijeda, 1.4.

U posljednjih 48 sati nije bilo novooboljelih u Istarskoj županiji, ukupno ih je 72 oboljelih, a četiri ih je izliječeno.

Uz četiri nova slučaja, zaraženih je na području Zadarske županije s današnjim danom ukupno 39. Tri slučaja od ovih novooboljelih su povezani sa žarištem u Biogradu, a riječ je o kontaktima. U samoizolaciju je stavljeno 656 osoba, od jučer novih 25 koji su mogući zaraženi i prenosioci zaraze.

Još je jedna osoba s područja Virovitičko-podravske županije pozitivna na koronavirus, izvijestio je to u srijedu županijski Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i župan Igor Andrović. Načelnik Stožera Marijo Klement istaknuo je kako Virovitičko-podravska županija od prvog dana rade na nabavi zaštitne opreme, naručili su 10 tisuća kirurških maski i 4 tisuće FFP3 maski koje trebaju stići kroz desetak dana, a danas stiže oprema iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Radi se o oko 34 tisuće kirurških maski, 1500 naočala. Čekamo još isporuku 7200 FFP2 maski. Kontinuirano se radi na nabavi opreme, angažirana je Industrijsko-obrtnička škola u Slatini koja izrađuje zaštitne vizire i prva je pošiljka jučer podijeljena našim zdravstvenim ustanovama 

Bjelovarsko-bilogorska županija pri dnu ljestvica je hrvatskih županija po broju zaraženih koronavirusom, riječ je o dosada 5 potvrđenih slučajeva. Ni jedan liječnik niti zdravstveni djelatnik u zdravstvenim ustanovama na području županije nije zaražen koronavirusom.

U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno 8 pozitivnih slučajeva od čega je jedna osoba ranije preminula tako da se u izdvojenim jedinicama brodske Opće bolnice nalazi 7 pozitivnih osoba na liječenju. Glavna aktivnost tijekom današnjeg dana usmjerena je na preuzimanje i distribuciju zaštitne opreme za zdravstvene i socijalne ustanove i ostale dionike u sustavu civilne zaštite. 

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 29 osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Splita 14, Solina 6, Dugopolja 3, Marine 1, Hrvaca 1, Dugog rata 1, Makarske 1, Imotskog 1 i Kaštela 1. Uglavnom se radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koji su bili u kontaktu sa prije potvrđeno oboljelima. Na dan 1.4.2020. ukupno je 128 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije. Svi zaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je u suradnji s Razvojnom agencijom SI-MO-RA donio Odluku o pomoći gospodarstvenicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom. SI-MO-RA i Regionalni koordinator SMŽ besplatno će izraditi potrebnu dokumentaciju za prijavu na ESIF zajmove za obrtna sredstva. Razlika u odnosu na dosadašnji Program ESIF Mikro zajmova za obrtna sredstva su niže kamatne stope, duži poček i mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam.

S jučerašnjim danom na području Vukovarsko-srijemske županije ima 14 oboljelih od bolesti COVID-19. 'Županijski stožer u suradnji s nacionalnim Stožerom osigurava opremu za županiju i institucije na području županije. Samo s naše strane iz proračuna uložili smo 500.000 kuna u nabavku potrebne zaštitne opreme. U međuvremenu smo oformili radnu skupinu za gospodarstvo te smo dogovorili da ćemo otkupiti proizvode svih naših OPG-ova i dati najpotrebnijima iz županije ali i Zagrebu kao pomoć sa našim kvalitetnim, autohtonim, ekološki proizvedenim, zdravim proizvodima. Razgovori se obavljaju sa svim gospodarstvenicima u županiji, te drvnom i poljoprivrednom sektoru, obrtnicima, poduzetnicima i uz mjere koje provodi Vlada RH, mi ćemo uz dodatne županijske mjere pomagati gospodarstvu u prevladavanju krize.' - kaže župan Božo Galić.

Iz logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite RH u Jastrebarskom, u protekla dva dana, u organizaciji Županijskog stožera civilne zaštite, dopremljeno je u zdravstvene ustanove na području Primorsko-goranske županije gotovo 200.000 komada zaštitne opreme, odijela, rukavica, zaštitnih maski, kirurških ogrtača i kapa.

U Karlovačkoj županiji je jedna novooboljela osoba. Riječ je o bliskom kontaktu već oboljele osobe te je važno napomenuti da je novooboljela osoba već ranije bila u samoizolaciji. U OB Karlovac hospitalizirano je 9 osoba, 10 ih je na kućnom liječenju te su 2 osobe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. 

U općoj bolnici Karlovac se od četvrtka uvodi tzv. drive in testiranje. Svi pacijenti koji su se do sada testirali ispred donje zgrade bolnice, od sutra će se testirati na javnom parkingu gdje će biti napravljen kružni tok. 

A koordinacijom klubova vijećnika HDZ, SDP i Živog zida te vijećnicima MOST-a i HNS- Liberalni demokrati u Županijskoj skupštini Karlovačke županije dogovoreno je da se naknada županijskih vijećnika za mjesec ožujak usmjeri na nabavku zaštitne opreme za prevenciju širenja od CORONA-virusa 

Na dan 1. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još 5 osoba pozitivnih na virus COVID-19 od kojih je četiri iz Murtera.

Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je prvo oboljela osoba bila s područja grada Zagreba i ne vodi se u evidenciji oboljelih u našoj županiji, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 29 osoba oboljelo od virusa COVID-19. Od ukupnog broja zaraženih dvadeset je iz Murtera.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u srijedu je zaraza koronavirusom potvrđena za još dvije osobe te je ukupan broj oboljelih sada 41, objavljeno je u srijedu na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom osvrnuo se na eventualnu stigmatizaciju oboljelih rekavši kako je riječ o ‘anticivilizacijskom ponašanju’.

”Uvjeren sam da toga u našoj županiji nema. Nitko nije kriv što je obolio, a bolest nema nikakve veze s nekim negativnim ponašanjem”, rekao je Dobroslavić te ponovio apel za istinito i točno navođenje kontakata zaraženih.

”Iz nekih razloga se zatajuju neki kontakti, što je neprihvatljivo jer se tako ne može istražiti krug potencijalno zaraženih. Samo ako iskreno navedemo naše kontakte štitimo sebe i sve oko sebe“, poručio je župan te apelirao na gospodarstvenike da učine sve kako bi zadržali radna mjesta i pričekaju mjere Vlade RH.

Najavljen je uspostava testiranja na Korčuli i u Metkoviću.

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 65 osoba pozitivnih na koronavirus, među kojima 63 sa prebivalištem na području županije. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar poručio je kako Srednja škola Krapina nastavlja s proizvodnjom zaštitnih vizira te će danas isporučiti 40 komada Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

Utorak, 31. ožujka

Korona virus je u Hrvatsku, stigao 25 veljače, a prvi zaraženi od tog virusa, u Virovitičko-podravskoj županiji zabilježen je 34 dana nakon toga… Virovitičko-podravska županija je posljednja HR županija u kojoj je detektiran ovaj virus.

– U ponedjeljak oko 23 sata dobili smo rezultate testiranja za pet osoba s područja VPŽ koji su pokazali da je jedna osoba pozitivna na korona virus. Dugo smo se odupirali, bili smo jedina županija bez zaraženih, ali bilo je za očekivati da će se ovaj virus, na našem području, pojaviti i kod nas. Ono što je u ovom trenutku važno, je da je, Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, poduzeo već niz mjera kao prevenciju širenja ovog virusa. I dalje ćemo svi zajedno  biti maksimalno angažirani u ovoj borbi – rekao je župan Igor Andrović.

U Šibensko-kninskoj županiji registrirana je još jedna osoba oboljela od COVID-19. Ukupno je 24 oboljele osobe od koronavirusa. Od ukupno 13 hospitaliziranih pacijenata na Odjelu infektologije, jedan pacijent je prebačen u KBC Split, a jedan je na respiratoru. Zbog posebnih uvjeta karantene u naseljima Murter i Betina, Šibensko-kninska županija je iz vlastitih proračunskih sredstava, a preko Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije pomogla nabaviti zaštitnu opremu za potrebe Stožera civilne zaštite općina Murter-Kornati i Tisno.

Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih je 39. Hospitalizirano je deset pozitivnih pacijenata, tri pacijenta su prethodno prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihovo stanje je teško, ali stabilno. Izliječene su dvije osobe.

Na Kolegiju župana Primorsko-goranske županije donijeto je više odluka odluka o raspodjeli sredstava jedinicama lokalne samouprave kao pomoć u realizaciji njihovih socijalnih i infrastrukturnih programa. Ukupno je riječ o 1,1 milijun kuna. Jedna od njih je sufinanciranje programa pomoći u kući u ukupnom iznosu od 210.000,00 kuna, a sredstva se daju gradovima Vrbovsko, Delnice, Čabar, Cres, Novi Vinodolski te goranskim općinama koje imaju taj oblik pomoći. Donijeta je i odluka o raspodjeli ukupno 450.000 kuna za subvencioniranje pružanja usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika goranskim gradovima i općinama od čega najveći iznos gradovimaČabar, Vrbovsko i Delnice. Također će ukupni iznos od 450.000 kuna biti raspoređen goranskim gradovima i općinama kao i općini Klana kao pomoć za održavanje javnih i nerazvrstanih cesta prema projektima koje su sami prijavili.

Načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković izvjestio je kako s današnjim danom imamo 4 nove osobe pozitivne na koronavirus. Time je brojka ukupno zareženih 8, s tim da je jedna osoba ranije preminula tako da je sada ukupno 7 osoba na liječenju. Danas u popodnevnim satima, izvjestio je Bošnjaković, očekujemo značajnu količinu zaštitne opreme koja pristiže opskrbnim kontigentom iz Zagreba, a namijenjena je za sve u sustavu. Oprema koja je nabavljena ranije distribuirana je u 6 zdravstenih ustanova, obje bolnice, domove zdravlja, Nastani zavod za javno zdravstvo i u Zavod za hitnu medicinu. S obzirom na današnje količine preuzete opreme ići će se I korak dalje. Preuzet ćemo 41000 kirurških maski, 7000 maski FFP2, 1070 kirurških ogrtača i 530 zaštitnih naočala. Osim spomentih zdravstvenih ustanova, dio opreme bit će raspodijeljen liječnicima obiteljske medicine i stomatolozi, a dio opreme dobit će i Dom za starije i nemoćne, mrtvozornici, Bolnica "Sv.Rafael” na Strmcu, Crveni križ  kao I ustanove za zdravstvenu skrb u kući. Također dio opreme bit će odvojen za potrebe karantene kao i za operativne snage sustava Civilne zaštite, odnosno lokalne stožere CZ.Radi se o značajnoj količini opreme koja je pristigla iz Kine I UNICEF-a  čija će se distribucija nastaviti i dalje sukladno potrebama kroz kanale koje je uspostavila Vlada RH. Oprema će biti preuzeta tijekom današnjeg popodneva, a sutra raspodijeljena ustanovama.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen još jedan slučaj zaraze na području županije. Na području Požeško-slavonske županije su testirane 22 osobe te je jedan nalaz stigao pozitivan, a u samoizolaciji nalazi se 496 osoba.

Župan Alojz Tomašević poziva građane da se pridržavaju zadanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te naglašava kako situacija još nije blizu kraju.

„U našoj županiji imamo novi slučaj koji je pozitivan na korona virus i to je drugi slučaj. Pozivam naše stanovnike da apsolutno koristimo mjere izolacije, mjere pri izlasku iz naših domova, ne šetati po gradu bez potrebe. Sve ono propisano mora se poštovati. Ja vjerujem i nadam se da će u našoj županiji ostati na ovom malom broju.“ - rekao je župan Alojz Tomašević.

Na području Krapinsko-zagorske županije je 31. ožujka 2020. godine u 10:00 sati evidentirano ukupno 60 osoba zaraženih koronavirusom.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u utorak 31.03. do 11:00 sati evidentirano je 65 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više.
I dalje je na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježeno 5 slučajeva zaraze i to kod dvije osobe u Čazmi i 3 osobe na području grada Bjelovara. Tijekom posljednja 24 sata u Općoj bolnici Bjelovar testirano je 10 osoba na koronavirus i svih 10 nalaza je negativno.


Šime Vicković načelnik stožera CZ Zadarske županije objavio je da od danas ima 7 novooboljelih, od čega dvoje iz Ličko senjske županije, što daje ukupno 35 pozitivnih na koronavirus, zajedno sa zaraženim osobama iz Ličko senjske županije. Uzeto je 25 uzoraka koji su poslani na analizu i čeka se njihov nalaz. Zadarska županija dobila je vrijednu donaciju od UNICEFA koja će danas biti preuzeta.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji od noćas  ima  još 2 pozitivne osobe na koronavirus, što je dosad ukupno pozitivnih 13 osoba. S jučerašnjim danom testirano je ukupno 134 osoba. Jedna pozitivna osoba je bliski kontakt liječnika iz Vinkovaca a druga osoba je iz Županje. U samoizolaciji na  području naše županije nalazi se 723 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je 8 dojava o kršenju samoizolacije od čega je utvrđeno 2 kršenja mjera.

U Međimurju nema novozaraženih osoba COVID 19 virusom te su i dalje svega dvije zaražene osobe virusom COVID 19.

Zajedništvo i inovativnost pokazuju i u udruzi Mladi informatičari Strahoninca, Međimurskom informatičkom klubu i županijskoj ustanovi Metalska jezgra koji su zajedničkim snagama krenuli u izradu zaštitnih vizira za medicinsko osoblje za što je svoj 3D pisač ustupio Tehnološko inovacijski centar Međimurje i do danas je već isprintano 50 zaštitnih vizira. Za zdravstveni sustav Međimurja nabavljeno je 30 000 kirurških maski, 1100 kirurških ogrtača i 420 zaštitnih naočala. Zahvaljujemo UNICEF-u koji nam je donirao 270 zaštitnih odijela, 150 ogrtača i kapa i 1 000 rukavica. Zahvaljujemo i Rotary clubu Čakovec i Rotaract clubu Međimurje na donaciji 3 600 maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava.

Svi poduzetnici i obrtnicima mogu korstiti savjetodavne usluge Javne ustanove za razvoj REDEA-e i TICM-a koje obavljaju usluge savjetovanja za prijavu na natječaje za sredstva koja su na raspolaganju. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je danas do 11 sati potvrđeno 9 novooboljelih u odnosu na jučerašnji dan što čini ukupno 99 zaraženih koronoravirusom u županiji. Od toga 7 osoba je s područja Splita, jedna iz Solina i jedna iz Sinja. Do sada, sveukupno, zaraženo je četvero malodobne djece; što se tiče zdravstvenih djelatnika 29 ih je zaraženo a 136 ih se nalazi u samoizolaciji. Ukupan broj osoba u samoizolaciji iznosi 2415, a prekršaja samoizolacije u posljednjih mjesec dana je 140.

Vezano za novonastalu situaciju koronavirusa, na području Ličko-senjske županije dvije su novozaražene osobe. Do danas je pod samoizolacijom ukupno bilo 506 osoba, pod aktivnim nadzorom je 131 osobe, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 25 osobom od kojih je 20 negativno, 3 pozitivna te se rezultati dva testiranja čekaju rezultati.

Ponedjeljak, 30. ožujka

Danas je održana 42. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj su izneseni novi podaci o broju oboljelih osoba na području županije. Do sada je evidentirano 46 oboljelih osoba od kojih su 42 pod nadzorom KBC-a Osijek, a 4 pod nadzorom Opće bolnice Našice. - Na području OBŽ imamo dva novooboljela od koronavirusa. Trenutno je 14 hospitaliziranih od kojih su 4 na respiratoru u KBC-u Osijek, a jedna je osoba hospitalizirana u bolnici u Našicama. I dalje imamo devet otpuštenih osoba iz KBC-a Osijek, a ostali su oboljeli u samoizolaciji u svojim domovima. Bitno je reći da se smanjuje broj novozaraženih, što je rezultat pridržavanja svih nas onih mjera koje stožeri propisuju – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema riječima načelnika Stožera CZ Brodsko-posavske županije Stjepana Bošnjakovića treutno je ukupno 4 osobe na području Brodsko-posavske županije pozitivno na koronavirus. 

Tijekom jutra, a temeljem dojava, izvršen je nadzor ugostiteljskih objekata u sklopu tvornice „Đuro Đaković". Svi objekti radili su sukladno propisanih mjera, osim jednog koji je radio izvan propisanog radnog vremena. Izdan je usmeni nalog koji je na snagu stupio odmah i već tijekom današnjeg dana taj objekt prilagodit će se propisanim mjerama i  Odluci Nacionlnog stožera RH o radnom vremenu.

Studentski dom, koji je predviđen kao objekt za karantenski smještaj je ispražnjen i tijekom dana bit će stavljen na popis karantenskih objekata, no još uvijek neće se tražiti njegova mobilizacija, odnosno, za sada ostaje u pričuvi.

Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19. Na Odjelu infektologije je hospitalizirano trinaest pacijenata, kod jedanaest pacijenata je potvrđen COVID-19 i nisu na respiratoru. Djelatnici županijske ustanove Razvojno inovacijski centar AluTech uključili su se u izradu zaštitnih maski 3D tehnologijom. Maske su namijenjene zdravstvenom osoblju  Opće bolnice Šibensko-kninske županije koji rade s oboljelima od koronavirusa.

„U Zadarskoj županiji od petka ima 7 novozaraženih osobai sada je to ukupno 28 zaraženih“, rekao je Šime Vicković odmah na početku konferencije. Dodao je da je jučer ujutro dezinficirana bolnica u Biogradu te da je Krizni stožer na razini Hrvatske poslao vrijednu opremu- 34.000 kirurških maskica, 7.200 FFP2 maski, 1150 zaštitnih ogrtača i 420 zaštitnih naočala.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ponedjeljak je zaraza koronavirusom potvrđena za još dvije osobe te je ukupan broj oboljelih sada 34, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije županijskog stožera civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako ovakvo stanje stručnjaci smatraju ozbiljnim, ali zadovoljavajućim. Poručio je kako se svi moraju nastaviti ponašati odgovorno.

Odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo je kako će od travnja plaća biti manja za 10 posto zaposlenima u upravnim tijelima, tvrtkama i ustanovama Županije, osim zdravstvenih. Istaknuo je kako neće biti isplate naknada za rad Upravnih vijeća i Nadzornih odbora. Pozvao je na normalizaciju svih funkcija društva u okviru mjera.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 10 je novooboljelih od koronavirusa. U Solinu 5 osoba, Splitu 2 osobe, Dugom ratu 2 osobe i Sinju 1 osoba. Opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno. Ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 81 osoba pozitivna na koronavirus; od toga je 26 zdravstvenih djelatnika. U ovom trenutku ukupno 128 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

„Iza nas je dobar vikend, jer nije bilo novozaraženih u PGŽ, a od jutros je jedna novooboljela osoba, stanje je stabilno“ uvodno je poručio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina na konferenciji Stožera civilne zaštite PGŽ. Ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović rekao je da ima 37 oboljelih, od čega su 2 ozdravile. Opada broj osoba koji su u samoizolaciji,oko 1300 ih izlazi, te je sada njih  oko 940-960 pod tom mjerom. Provedeno je 547 analiza uzoraka, od čega je preko 130 napravljeno u našem laboratoriju“, istaknuo je Mićović te se osvrnuo na rad „Korona“ ambulante ispred zgrade Doma zdravlja i NZZJZ PGŽ čime je rasterećen rad liječnika obiteljske medicine. Također je istaknuo da su završile pripreme za izolaciju u zajednici tzv. produžetak bolnice – smještaj u studenskom centru I.G. Kovačić za potencijalne bolesnike koji  su razvili blaži oblik bolesti, a kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti za potencijalne pacijente sa srednjim i težim simptomima.

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 55 osoba pozitivnih na koronavirus, među kojima 53 sa prebivalištem na području županije, odnosno 24 osobe na području Grada Pregrada, 11 osoba na području Grada Krapina, 8 osoba na području Općine Hum na Sutli, 4 osobe na području Grada Zabok, 3 osobe na području Grada Oroslavje, 2 osobe na području Grada Donja Stubica te 1 osoba na području Općine Jesenje. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina napomenuo je kako je za tri oboljele osobe kontrolni test bio negativan. „Sada se čeka drugi i ako on bude negativan, oni bi se kroz dva-tri dana mogli smatrati izliječenima“ – rekao je ravnatelj Vančina.

U  Međimurskoj županiji tijekom proteklog tjedna potvrđene su  2 pozitivne osobe na COVID 19. Prvi i drugi slučaj nisu epidemiološki povezani te se zaražene osobe nalaze u potpunoj izolaciji i nisu na respiratoru. Trenutačno je u pojačanom radu epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, ali i sve zdravstvene ustanove u Međimurju. Uvedena je nova organizacija u radu izdvojenih COVID 19 dežurnih ambulanti koje se nalaze na Svetojelenskoj cesti, ovo je  mjesto i fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec. COVID 19 ambulanta sastoji se od 5 kontejnera i šatora za izolaciju, a radno vrijeme COVID 19 dežurne ambulante je 24 sata. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do kraja dana bilo je ukupno 11 oboljelih osoba.

S jučerašnjim danom testirano je ukupno 112 osoba. U samoizolaciji na  području županije je 780 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je 20 dojava o kršenju samoizolacije od čega je utvrđeno 2 kršenja mjera.

Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata registrirane su tri nove osobe oboljele od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom čime je broj zaraženih porastao na ukupno šest slučajeva, izvijestio  je danas na koordinaciji, a potom i na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko –križevačke županije Ratimir Ljubić.

U Karlovačkoj županiji od početka zaraze koronavirusom oboljele su 22 osobe. Na žalost, jedna osoba je preminula, stoga je trenutno 21 osoba kod koje je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom.


„Na područje Sisačko-moslavačke županije dopremljeno 24 000 kirurških maski, 4 600 maski FFP2, 650 kirurških ogrtača, 340 zaštitnih naočala, 10 000 pari zaštitnih rukavica i 400 l tekućine za dezinfekciju. Oprema je podijeljena Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Zavodu za hitnu medicinu, Zavodu za javno zdravstvo te domovima zdravlja Kutina, Petrinja i Sisak, kao i operativnim snagama Stožera civilne zaštite SMŽ, koje uključuju nižerangirane stožere. Oprema je dopremljena iz Kine', rekao je zamjenik župana Roman Rosavec.
Na području SMŽ trenutačno je 14 osoba pozitivnih na COVID 19.

Nedjelja, 29.ožujak

Međimurju nema novozaraženih osoba korona virusom. Od  petka poslijepodne, napravljeno je ukupno 9 testiranja od čega je 1 retestiranje prvozaraženog pacijenta i čiji je današnji nalaz pozitivan. Ostalih 8 testiranja na koronavirus su negativna. Također, je obavljeno testiranje još dvoje liječnika i ti rezultati su negativni. Ovo je vrlo važna informacija jer uspješno odolijevamo izazovu ulaska virusa u  zdravstvene ustanove. 

- Od ovoga vikenda dobro je organiziran rad primarne zdravstvene zaštite, srećom, na vrijeme, još početkom godine, smo formirali dodatne grupe koje su trebale obavljati dežurstva i pokrivati ambulante opće medicine vikendom pa smo taj sustav sada iskoristili za organizaciju korona ambulante. Zahvaljujem i liječnicima koji su se javili za rad u korona ambulantama, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

Tijekom vikenda epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije je mirna. Nalazi briseva svih testiranih osoba u protekla dva dana, uključujući i nalaze dijela medicinskog osoblja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević", bili su negativni.

Tijekom subote i nedjelje, putem komunikacijskog kanala TETRA, održane su audiokonferencije Stožera CZ RH sa regionalnim i lokalnim stožerima CZ kao i audiokonferencije Stožera CZ Brodsko-posavske županije sa stožerima CZ gradova i općina s područja BPŽ. Navedeni komunikacijski kanal uspostavljen je radi usuglašavanja postupanja u provedbi odluka nacionalnog Stožera CZ, a koje se najvećim dijelom odnose na postupanje vezano za režim izdavanja propusnica, kontrolu rada i radnog vremena poslovnih subjekata te uspostavu rada tržnica, ali samo u dijelu zatvorenih objekata u sastavu tržnica kojima je dozvoljen rad. 

U nadzoru rada velikih opskrbnih centara (trgovačkih lanaca) uočeno je da su rad organizirali na adekvatan način vodeći računa o potrebnoj socijalnoj distanci unutar i izvan objekta. 

Na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 71 osoba pozitivna na koronavirus. Među zaraženim osobama najviše ih je u Gradu Splitu, njih 52, u Solinu 5, Kaštelima 3, Sinju 3, Podstrani 3, Vrlici 1, Hvaru 1, Dugom ratu 1, Brelima 1 i Hrvacama 1.

U Šibensko-kninskoj županiji oboljelo 24 osobe od koronavirsa. Dvije novooboljele osobe su iz Murtera. Na Odjelu infektologije trenutno je hospitalizirano jedanaest pacijenata i nisu na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 464 osobe od kojih je 120 bilo u kontaktu s oboljelima.

Ukupan broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 32, a dvije su osobe izliječene. 

Do danas je u Ličko-senjskoj županiji pod samoizolacijom ukupno bilo 502 osoba, pod aktivnim nadzorom je 197 osobe, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 21 osobom od kojih je 19 negativno, 1 pozitivan te se rezultati jednog testiranja čekaju rezultati.

U Zadarskoj županiji potvrđeno 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom dana provedena je potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Ortopedske bolnice Biograd na Moru kako bi bila spremna za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije evidentirane su 62 osobe, dvije više nego u subotu, kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom.

- U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji imamo potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a ukupan broj oboljelih sada je 22. Imamo potvrđen i jedan novi slučaj oporavka, čime se ukupan broj osoba koje su ozdravile povećao na pet. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 17 osoba - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. 

Na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen novi slučaj oboljenja COVID-19 infekcijom uzrokovane koronavirusom. Ovime je broj zaraženih osoba koronavirusom na području županije porastao na ukupno tri slučaja.

– Epidemiološka stanje na području Virovitičko-podravske županije je povoljno, nema pozitivnih na korona virus, kažu u Stožeru civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Do sada je analiziran 31 uzorak. I svi su bili negativni. Zahvaljujemo svima, jer ovo je bitka svih nas protiv nevidljivog neprijatelja. Izdržimo da bi živjeli, ostanite doma – poručili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, uz naglasak kako ovo treba biti samo poticaj da se još upornije nastavi s pridržavanjem mjera zaštite.

Osim bitke za živote, borba protiv korona virusa je i bitka za radna mjesta. U Virovitičko-podravskoj županiji razmišljaju upravo o tom periodu, kako danas tako i nakon što pandemija završi.

–  Sve projekti koje radimo, završit ćemo ih, kaže župan Andrović i dodaje da će se  Virovitičko-podravska županija kreditno zadužiti, kako bi platila sve dobavljače za projekte koji se provode. - Bolje da se zadužujemo mi nego oni. To je naša briga i dužnost, kako u lijepim vremenima, tako i u vremenima koja nam slijede. U ovim vremenima, iznimno je važan opstanak gospodarstva. Nažalost, korona virus je napao sve pore društva, bitka protiv tog nevidljivog neprijatelja se vodi svaki dan, na svim frontovima, a nakon borbe za živote građana, gospodarstvo nam je jedina preokupacija, istaknuo je župan Andrović.

U posljednja 24 sata zabilježen je porast od tri novooboljele osobe u Osječko-baranjskoj županiji, jedna na području Osijeka i dvije s našičkog područja pa je ukupan broj do sada oboljelih  44. U Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se trenutno 13 bolesnika od kojih je 9 u stacionaru, a 4 osobe su na respiratoru no njihovo je stanje stabilno. Broj liječnika i bolničkog osoblja u samoizolaciji ostao je nepromijenjen i danas također iznosi 105, a nema pozitivnih zdravstvenih djelatnika na području  županije.

- Tržnice u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku od jučer rade i dobro funkcioniraju, danas smo sa Zavodom za javno zdravstvo obišli tržnicu u Osijeku kako bi napravili sve pripreme za otvaranje i otvorenog dijela tržnice i zaključak je da je tržnicu moguće otvoriti, a da se poštuju sve mjere koje su trenutno na snazi – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Prema posljednjim informacijama Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, iz KBC Osijek pristigao je još 1 pozitivan nalaz na koronavirus i 5 nalaza koji su negativni.

Subota, 28.ožujak

Trenutno je na području Šibensko-kninske županije 22 osobe pozitivno na COVID-19 od čega je 15 osoba s otoka Murtera. Na Odjelu infektologije trenutno je devet pacijenata i nisu na respiratoru. Devet osoba je u karanteni od kojih je šest državljana Republike Hrvatske i troje stranaca.

Broj zaraženih osoba u Zadarskoj županiji je 21, od kojih je 14  smješteno na odjel COVID u Općoj bolnici u Zadru.

Karlovačkoj županiji i dalje je 19 osoba kod kojih je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Službene osobe Stožera CZ Karlovačke županije zajedno sa inspektoratom rada i komunalnim redarstvom Grada Karlovca provele su nadzor u General Electric Hrvatska o pridržavanju mjera zaštite i sprečavanju širenja zaraze koronavirusom te je utvrđeno da se u navedenoj tvrtki svi propisi uredno poštuju. 

Na području Krapinsko-zagorske županije je 28. ožujka 2020. godine u 13:00 sati evidentirano 7 novih osoba zaraženih koronavirusom i ukupno ih je 46.

Petak, 27. ožujka

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 37 osoba zaraženo koronavirusom, od čega se 36 osoba nalazi u KBC Osijek, dok je jedna osoba u našičkoj Općoj županijskoj bolnici.

Župan Ivan Anušić najavio je nekoliko prijedloga koje će Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputiti nacionalnom Stožeru, primarno s funkcijom održavanja gospodarstva i poljoprivrede županije funkcionalnim. Jedan od njih je otvaranje i otvorenog dijela tržnica, uz uvjete postavljene od Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

Devet novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je načelnik Stožera Šime Vicković na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
„Od devet osoba, sedam ih je povezano sa Specijalnom bolnicom za ortopediju iz Biograda na moru, a jedan zaraženi je doktor iz OB Zadar“, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako su među ovih devet novozaraženih i tri pacijentice te kako su ostali zaraženi bliski kontakti već zaraženih osoba.

Društvo Crvenog križa Istarske županije pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja donacija - financijskih sredstava potrebnih za nabavku zaštitnih sredstava i opreme za zdravstvene ustanove i ostale operativne snage na području Istarske županije.

Prikupljenim financijskim sredstvima kupit će se potrebna medicinska zaštitna oprema za sve službe koje se nalaze na prvoj crti u borbi s koronavirusom, od doktora, medicinskih sestri, tehničara i drugog bolničkog osoblja, policajaca, vatrogasnih službi, dobrovoljnih vatrogasaca do volontera svih istarskih društava Crvenih križeva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.03. evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

Hvala građanima Primorsko-goranske županije na odgovornom i disciplinirano ponašanju, a rezultat toga je da od jučer nemamo novih slučajeva zaraze korona virusom, rekao je, otvarajući današnju konferenciju za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ župan Zlatko Komadina. Dodao je da nam ovaj podatak daje mjesta optimizmu ali uz uvjet da i dalje budemo samodisciplinirani.

Ponovio je da je zdravstveni sustav spreman i na druge scenarije, imamo dovoljan broj kreveta i respiratora uunutar KBC te nekoliko stotina dodatnih u prostoru Studentskog centra i Dvorane mladosti. Župan je također izvijestio da je održana elektronska sjednica Županijske skupštine koja će donositi sve bitne odluke, u ovom trenutku prvenstveno vezane  uz izvršenje proračuna kako bi se zdravstvenom sustavu osigurala dodatna sredstva.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u našoj županiji. Prva zaražena osoba je policijski službenik koji je od 20. veljače bio na terenskom radu na području Sisačko-moslavačke županije te se tamo i zarazio.

Na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrđena je smrt starije ženske osobe tijekom jučerašnjeg dana za koju se kasnije ispostavilo da je pozitivna na koronavirus. Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske Bolnice dr.Josipa Samardžića rade se epidemiološki izvidi, a medicinski tehničari i osoblje koji su bili u kontaktu s preminulom pacijenticom u sinoćnjoj i jutrošnjoj smjeni bit će obuhvaćeni u epidemiološkom izvidu. Za sada se planira otprilike 25 osoba, što liječnika što medicinskih tehničara i drugog osoblja koje radi u Bolnici staviti u samoizolaciju te će se pratiti njihovo stanje. 
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena je treća osoba oboljela od koronavirusa.
Kako bi pomogao i građanima i proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, novinar Glasa Slavonije iz Vinkovaca, Mario Kokaj,  osnovao je posebnu Facebook grupu - „Online tržnica Vukovarsko – srijemske županije“. Za postojanje online tržnice se vrlo brzo čulo pa je grupa u svega nekoliko dana narasla na više od 5.000 članova s područja cijele Županije i još uvijek raste.

Četvrtak, 26. ožujka

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19, a od ukupno 15 oboljelih četvero pacijenata se i dalje nalaze na Odjelu infektologije i nisu na respiratoru. Također, mobilizirani su članovi HGSS-a stanice Šibenik kao ispomoć za sve aktivnosti vezane uz situaciju izazvanu širenjem koronavirusa na području naše županije.

Naselja Murter i Betina su od jučer pod mjerama karantene. U Murteru, na parkiralištu ispred crkve postavljen je kontejner za trijažnu ambulantu bolesnika, gdje je upućen još jedan liječnik.

Stožer CZ Karlovačke županije zajedno sa nadležnim službama krenuo je u inspekcijski nadzor tvrtki na području Karlovačke županije.

Proveden je nadzor u HS Produktu o pridržavanju mjera zaštite i sprečavanju širenja zaraze koronavirusom te je utvrđeno da se u navedenoj tvrtki svi propisi uredno poštuju. Na samom ulazu u tvrtku dijele se zaštitne rukavice i maske, radnici su podijeljeni u turnuse, kupljeno je 800 kilograma alkohola i zaštitnih dezinfekcijskih sredstava, svi rade u razmaku 2 metra te se poštuju i ostale propisane mjere.

S obzirom na epidemiološku situaciju u RH, Opća bolnica Karlovac otvorila je za sve upite građana u vezi virusa COVID-19 dodatnu e-mail adresu koja glasi: info.corona.virus@bolnica-karlovac.hr. Za dodatne informacije možete nazvati pozivni centar Opće bolnice Karlovac na broj 091 257 1155 od 7 - 15 sati ili bolničku centralu na broj 047 608 100.

U Zadarskoj županiji od jučer nema novih slučajeva odnosno pozitivnih na koronavirus, izvijestio je jutros načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković. „ Jučer smo dobili dva pozitivna nalaza pa se broj oboljelih povećao na devet“, rekao je Vicković.

„U ukupnom nadzoru imamo 671 osobu, dvoje je novooboljelih, oboje vezanih za Specijalnu ortopedsku bolnicu u Biogradu, jedan djelatnik i pacijentica koja je operirana. Ona je kod nas u OB Zadar. Napravili smo u ovom trenutku mjeru za oko 100 ljudi u samoizolaciji, bliske i privatne kontakte dvoje novooboljelih“, rekao je voditelj epidemiološke službe HZJZ Zadar Alan Medić.

„Tijekom dana vidjet ćemo hoće li biti opsežnijih mjera za Biograd, konzultirat ćemo se s Nacionalnim stožerom, rekao je Medić. Ipak, do kraja dana, obaviješteno je da Biograd ipak ne ide u karantenu.

U samoizolaciji je ukupno 25 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara i 4 nezdravstvena djelatnika Opće bolnice Zadar. Specijalna bolnica u Biogradu ima 52 djelatnika u samozolaciji, a cijeli prostor bolnice će se isprazniti i dezinficirati.

„Sve ljekarne rade u dva tima kako bi se farmaceuti ne bi međusobno zarazili. Imat ćemo restrikcije i oko kupovine. Jedan čovjek neće moći uzeti velike količine ovih proizvoda, već samo jedan antiseptik ili jednu kutiju paracetamola“, kazao je ravnatelj zadarskih ljekarni Božo Čolak.

U Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom čime se ukupni broj zaraženih popeo na 17, ali se i broj izliječenih povećao za tri čime je trenutni broj  zaraženih koji su na liječenju u Općoj bolnici Varaždin ostao neizmijenjen, odnosno 13.

Kod novooboljelih, kod dvije osobe radi se o bliskim kontaktima prethodno zaražene osobe, a jedna novooboljela osoba se vratila iz Njemačke i od 17.03. je bila u mjeri samoizolacije. Svi pacijenti su dobrog općeg stanja. – priopćili su iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Na području Splitsko dalmatinske županije u odnosu na jučerašnji dan 5 je osoba više pozitivno na virus COVID-19 te je na dan 26.03.2020. trideset i šest (36) osoba pozitivno na virus COVID-19. U ovom trenutku u gradu Splitu 24 osobe su pozitivne na korona virus, u Sinju 5 osoba, Solinu 3 osobe, Dugom ratu 1 osoba, Podstrani 1 osoba, Hvaru 1 osoba i Kaštelima 1 osoba.

Od ukupnog broja zaraženih 6 osoba su zdravstveni djelatnici i to 2 liječnika, 2 stomatologa, 1 inženjer te 1 djelatnik srednje stručne spreme. U samoizolaciji nalazi se 55 zdravstvenih djelatnika.

U karanteni hotela Zagreb u ovom trenutku nalazi se 29 osoba; od čega 21 hrvatski državljanin te 8 stranih državljana.

U Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom čime se ukupni broj zaraženih popeo na 17, ali se i broj izliječenih povećao za tri čime je trenutni broj  zaraženih koji su na liječenju u Općoj bolnici Varaždin ostao neizmijenjen, odnosno 13.

Sve više područja organizira online dostavu hrane. U Ličko-senjskoj županiji, četiri trgovine iz Gospića moguće je nazvati i naručiti te dobiti na kućni prag sve potrepštine. Ipak, to je u prvome redu namijenjeno starijima, bolesnima i nemoćnima. Inače u toj Županiji, do danas je pod samoizolacijom ukupno bilo 478 osoba, pod aktivnim nadzorom je 250 osoba, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 16 osoba od kojih je 15 negativno, 1 pozitivan.

U Primorsko-goranskoj županiji  Kašetica izrađuje i nadopunjuje  katalog proizvoda, cijena, te mogućnost dostave proizvoda od kućnog praga. 'Iz Kašetica primorsko-goranske poslali su nam informaciju da se u e-katalogu www.kasetica.hr mogu pronaći kontakti više od stotinu proizvođača s područja Primorsko-goranske županije. Pretraživanje je moguće po kategorijama proizvoda i po lokaciji proizvođača. Kažu kako trenutno prikupljaju podatke svih proizvođača o mogućnostima dostave, cijeni i vrsti proizvoda, te se nastoje čim prije prilagoditi novonastaloj situaciji i obavijestiti o svim proizvođačima koji dostavljaju svoje proizvode na kućne adrese.' - stoji u priopćenju iz Županije.

Ukupan broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 26. U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik i dalje je hospitalizirano sedam osoba (jedna je puštena u samoizolaciju, a druga primljena u bolnicu) na liječenju zbog koronavirusa, ostali su u kućnoj samoizolaciji. Svim pacijentima klinička slika je blaga.

Srijeda, 25. ožujka

Od ukupno 15 oboljelih pacijenata u Šibensko-kninskoj županiji četvero pacijenata se nalaze na Odjelu infektologije, 1 pacijent je premješten u KBC Split dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji.

Od ukupnog broja oboljelih 8 osoba je s otoka Murtera. Zaključak epidemiologa je da trenutno na otoku Murteru postoji lokalna transmisija bolesti COVID-19 te je u takvoj situaciji najučinkovitija mjera, po mišljenu struke, stavljanje ugroženog prostora pod mjere karantene.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće radnje kako bi se otok Murter (naselja Betina i Murter) od jutros stavio pod mjeru karantene po preporuci epidemiološke službe, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. U naselja Murter i Betina se, izuzev žurnih službi, opskrbe hrane i lijekova neće moći ući niti izići.

U Murteru će biti postavljen kontejner za trijažu bolesnika, a prema potrebi uzorkovanje pacijenata na COVID-19 će se vršiti na Murteru gdje će biti upućen još jedan liječnik.

Najvažnija odluka koja je donesena na Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije bila je izmjena i dopuna županijskog Proračuna za 2020. godinu putem koje je osigurano 5 milijuna kuna za sve mjere suzbijanja koronavirusa na području.

Druga odluka koja je omogućena izmjenama i dopunama Proračuna vrijedna je 5 milijuna kuna i namijenjena za pomoć našim gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. To je mjera koja se nadovezuje na mjere Vlade Republike Hrvatske o kreditnom aranžmanu koji će biti ponuđen gospodarstvu za što će Vlada davati jamstva, međutim na te iste kredite naplaćivat će se kamata.

Upravo Bjelovarsko-bilogorska županija preuzet će na sebe plaćanje kamata za svoje gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike i na taj način krediti za njih će biti beskamatni. Ovisno o visini kamate Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe može preuzeti kamatne stope na iznose kredita od 300 milijuna kuna do pola milijarde kuna.

Ukupno je na području Osječko-baranjske županije 26 osoba zaraženo koronavirusom, odnosno u posljednja 24 sata novozaraženih je devet osoba, a sve su hospitalizirane.

Župan Ivan Anušić osvrnuo se i oštro osudio sve učestaliju pojavu širenja lažnih vijesti i panike po društvenim mrežama.

- Ovo je situacija kakva se u Hrvatskoj i svijetu nije dogodila više od stotinu godina, i u njoj pokušavamo raditi najbolje što znamo i umijemo. U svakom trenu ćemo javnost izvještavati istinito i pravovremeno, no upravo se dio onih kojima se obraćamo ponašaju u najmanju ruku neodgovorno. Društvene mreže služe za širenje informacija, ali one moraju biti provjerene i točne. Nasuprot svemu što Stožer prenese, pojedinci šire dezinformacije, javno imenom i prezimenom prozivaju sugrađane i pozivaju na javni linč – rekao je župan Anušić i poručio da se intenzivnije treba koristiti sustav koji će sankcionirati sve one koji društvene mreže koriste za širenje dezinformacija i dizanje panike, osobito usmjerene prema pojedincima, njihovim obiteljima i slično.

U Županiji je postavljeno 200 kreveta za oboljele od koronavirusa u dvoranu Gradski vrt, a u pripremi je još nekoliko stotina kreveta. 

U Međimurskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaražene osobe. 'Jednako kao i u ponedjeljak vam ne smijemo otkrivati identitet zaražene osobe. Međutim, ono što ću vam potvrditi je da osoba radi u javnom sektoru, u sustavu kontrole i nadzora državne granice, a najvjerojatnije se zarazila prilikom obavljanja svog posla.' rekao je župan Matija Posavec. 

Tijekom dana, s ciljem  daljnje prevencije, bit će uvedena nova organizacija u radu izdvojenih COVID ambulanti.

U odnosu na posljednje informacije koje je objavio Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, pristigli su nalazi preostalih uzoraka poslanih na analizu u Zagreb te su otkrivena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih je 24. U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik i dalje je hospitalizirano sedam osoba na liječenju zbog koronavirusa, ostali su u kućnoj samoizolaciji. Svim pacijentima klinička slika je blaga.

Primorsko-goranska županija do sada ima evidentirano 30 oboljelih, ako se držimo propisanih mjera imamo šansu zaustaviti zarazu korona virusom. Na području naše Županije, na sreću, za sada nemamo značajniju uzlaznu krivulju broja oboljelih od korona virusa, a ukoliko se svi budemo pridržavali preporučenih mjera, nepotrebnog kretanja i izbjegavanja socijalnih kontakata imamo šansu da zaustavimo širenje zaraze, rekao je gostujući danas u eteru Radio Rijeke župan Zlatko Komadina. Za koji dan, najavio je, značajno će se povećati i kapaciteti laboratorija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ za analizu uzoraka.Trenutno ih se obrađuje 20 dnevno, a uskoro će to biti do 100. Premda su pravovremeno pripremljeni kapaciteti KBC Rijeka za prihvat oboljelih od korona virusa, imamo već spremne dodatne kapacitet i za slučaj najcrnjeg scenarija. Spremna su tri paviljona Studentskog centra te Dvorana mladosti, no duboko vjerujem da nam oni neće trebati, poručio je župan Komadina.

Na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tim povodom je predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i župan Božo Galić rekao kako se pojavila prva osoba oboljela od koronavirusa na području Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o gospođi iz Posavskih Podgajaca, povratnici iz Austrije gdje radi.

„ Pohvaljujem uzorno ponašanje gospođe i njenog supruga, koji je u također u samoizolaciji i ponašali su se korektno. Gospođa je sada hospitalizirana u OBŽ u Vinkovcima. Poduzete su sve potrebne mjere i to je dobra stvar. Zahvalio bih svim zdravstvenim osobama, liječnicima, medicinskim sestrama te osoblju koji rade sve kako bi spasili naše živote.“ – rekao je župan Galić

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić rekao je kako smo županija koja ima jako puno osoba u samoizolaciji a svaki dan sve više osoba dolazi iz zapadnih država te i na taj način prijeti opasnost.

Karlovačka županija uspjela je naručiti 3 respiratora, od kojih je jedan već stigao u OB Karlovac, a druga dva će stići u roku dva tjedna. Važno je napomenuti  da odlukom Ministarstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite, svi pacijenti koji budu imali potrebu liječenja na respiratoru bit će zbrinuti u zagrebačkoj bolnici.

Također, Karlovačka županija, svjesna situacije da se nigdje u Hrvatskoj, a ni u Europi ne može nabaviti zaštitna oprema osigurala je 1 000 000 kuna u proračunu te naručila 3 000 antivirusnih kompleta, 6 000 zaštitnih maski, 2000 zaštitnih plastičnih naočala i 2000 rukavica. Oprema se očekuje do kraja tjedna, a naručena je od jedne kineske tvrtke te će po prioritetima biti raspoređena ( zdravstvenim ustanovama, obiteljska medicina, hitna medicinska pomoć, domovi zdravlja itd.). Dio opreme očekuje se i sa nacionalne razine.  

Zbog epidemije koronavirusa u Koprivničko-križevačkoj županiji mijenja se organizacija rada epidemioloških timova u Križevcima i Đurđevcu.

Križevci – zaprimanje svih uzoraka i zdravstveni pregledi od 7,00 do 9,00 sati,  konzultacije i dogovori vezano za sve aktivnosti epidemioloških timova (cijepljenja, ugrizi, zdravstveni pregledi,…) na telefon 048 655 120 ; 098 195 9961

Đurđevac – zaprimanje svih uzoraka od 7,00 do 9,00 sati,  zdravstveni pregledi četvrtkom od 10,00 -12,00 sati, konzultacije i dogovori vezano za sve aktivnosti epidemioloških timova (cijepljenja, ugrizi, zdravstveni pregledi,…) na telefon 048 655 120 ; 098 592 971

Utorak, 24. ožujka

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić donio je Zaključak o prvim izvanrednim mjerama u svrhu pomoći zdravstvu i gospodarstvu u situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusom. Iz proračuna za 2020. godinu osigurava se dva milijuna kuna pomoći zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, a na prvoj su crti borbe s pandemijom: Općoj bolnici Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo DNŽ, Zavod za hitnu medicinu i Domovi zdravlja. Također korisnicima Poduzetničkih inkubatora Dubrovnik i Ploče odgađa se naplata zakupa poslovnih prostora do 1. rujna 2020. godine.

Budući da sama o tome ne može odlučiti Dubrovačko-neretvanska županija uputit će Vladi Republike Hrvatske, gradovima i općinama prijedlog za odgodu plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru do 1. rujna 2020. godine. Gospodarstvenici inače imaju veoma malo davanja koje uplaćuju županijama. 

U Zadarskoj županiji pripadnici udruga ratnih postrojbi, 7. Domobranske pukovnije i 112. brigade te pripadnici udruge SJP Poskoci odrekli su se godišnjih sredstava koja za rad svojih udruga dobivaju od Zadarske županije u korist nabavke respiratora za zadarsku bolnicu.

Proizvođači u Virovitičko-podravskoj županiji koji više ne mogu prodavati svoje proizvode na tržnici,  pokrenuli su Facebook grupu „Svježe i domaće s virovitičke tržnice“, koja je u prvom danu prikupila više od 1.300 članova i u kojoj su proizvođači obavijestili kupce o svojim proizvodima i kako mogu do njih, a da se „ostanedoma".

Na području Ličko-senjske županije nema novo zaraženih osoba. Osoba za koju je 20. ožujka potvrđen pozitivni nalaz na koronavirus dobrog je općeg stanja. Do danas je pod samoizolacijom ukupno bilo 366 osoba, pod aktivnim nadzorom je 164 osoba, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 14 osoba od kojih je 13 negativno i  1 pozitivan.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić rekao je kako na području Županije ima pet osoba pozitivnih na koronavirus, koje se nalaze u izolacijskim jedinicama  bolnice. Jedna od 5 osoba je i jedan liječnik OB-a. Veći broj osoba imamo u kućnoj samoizolaciji. 'U skladu sa situacijom zatražena je i zaštitna oprema, maske, odijela, rukavice i navlaka za cipele. U ovom trenutku imamo dovoljno te opreme na skladištima, a i u zdravstvene ustanove uvedene su sve mjere. Sukladno preporukama na ulazima u domove zdravlja i bolnice postavljeni su šatori s jedinicama trijaže, tako da nema kontakta s drugim bolesnicima. U težnji da se situacija učini još povoljnijom, SMŽ je nabavio poseban uređaj, UV dezinfekcijski robot, koji uklanja sve viruse i bakterije u bolničkim i drugim prostorima.' - rekao je župan.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako se cijelo Međimurje u ponedjeljak suočilo s činjenicom prve zaražene osobe koronavirusom (COVID 19) te da je ta informacija odmah podijeljena s javnošću. „Tijekom jučerašnjeg cijelog dana i noći, mnoge službe u zdravstvenom sustavu pa i policija utvrđivali su da li je osoba prijenosnik zaraze, da li je potencijalno kršila mjere samoizolacije i na koji način te u kojoj mjeri je ostvarivala kontakte s drugim osobama. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije jučer su izolirali kontakte zaražene osobe za koje su imale informacije. Od jučer, i u ovome trenutku izolirano je 75 osoba za koje se utvrdilo da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. S obzirom da su te osobe same dale određene informacije u javnost, možemo potvrditi da je riječ o supruzi zaražene osobe i  voditeljici Turističke zajednice Grada Čakovca koja je bila jedna od sudionica sastanka održanog u gradskoj upravi grada Čakovca, a koja se također javila s određenim simptomima i bila u neposrednoj blizini zaražene osobe. Nalazi obje testirane osobe su negativni.“

Ponedjeljak, 23. ožujka

Jadranske županije uslijed borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVID-19 apeliraju na sve građane koji nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području županija uz more, a nalaze se trenutačno tamo, da su dužni javiti se na mail ili telefon Stožeru civilne zaštite grada ili općine na čijem području borave.

Posebno se to odnosi na osobe kojima je izrečena mjera opreza samoizolacije te koje su pogođene potresom i iz razloga više sile ne mogu boraviti na adresi prebivališta.

Svi iznajmljivači radi kontrole dolazaka i noćenja, goste moraju prijaviti u sustav eVisitor, i to odmah, ne čekajući zakonski rok od 24 sata.

Zbog potresa u Zagrebu, mnoge su se obitelji uputile u Slavoniju. 'Evidentirali smo oko 450 osoba koje su došle iz pravca Zagreba i sada provjeravamo ima li osoba koje eventualno krše mjeru samoizolacije', istaknuo je na konferenciji za novinare načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece. Na isto su uputili na konferenciji za novinare u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja za sada nema oboljelih od korona virusa.

Na konferenciji za novinstvo Stožera civilne zaštiti Zadarske županije, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Zadru Zoran Škrgatić rekao je da Zavod za javno zdravstvo već dva tjedna radi na način da su sve službe i djelatnici Zavoda stavljeni u službu borbe protiv koronavirusa , da u dvije smjene imaju organizirane službe 7 dana u tjednu, a u tijeku noći pacijenti mogu doći do epidemiologa koji je na raspolaganju. „Iako znate da Zadar i Zavod za javno zdravstvo nije stavljen na listu laboratorija koji provode testiranja na koronavirus, 13. veljače ove godine sam dao nalog da se pokrene postupak nabave potrebnih testova kako bi i mi mogli krenuti na testiranja na koronavirus. Zavod za javno zdravstvo Zadar je prva akreditirana služba u Hrvatskoj i imamo u funkciji aparat vrhunske tehnologije koji u 2 sata može dati 24 nalaza za 24 pacijenta. Iako smo testove trebali dobiti danas, u ovoj gužvi koja je nastala očito da imaju problema u isporuci, tako da sada tražimo način da Zadar što prije dobije te testove.“, rekao je Škrgatić

U Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri su nova zaražena. U toj županiji sada ih je 14. U Splitu počinje probno testiranje na koronavirus. Arena Split spremna je prihvatiti 200 pacijenata. 

– Na kliniku za infektologiju upućuje se svi bolesnici sa sumnjom na infekciju koronavirusom. Glavni dio bolnice će služiti za liječenje najtežih bolesnika, ne samo Splita nego cijele južne Hrvatske, a imamo i dvije fizički odvojene ambulante za respiratorne bolesnike, da se ne miješaju s pacijentima na Firulama. Sustav dobro funkcionira, timovi su raspoređeni i nema nikakvih teškoća – rekao je ravnatelj KBC Split Julije Meštrović.

Danas se počinje provoditi testiranje na koronavirus u laboratoriju na Križinama, a iako je tek u probnoj fazi, očekuje se da će uskoro profunkcionirati te nema većih teškoća, kazao je Meštrović.

Još su četiri zaražene osobe virusom COVID-19 na području Šibensko-kninske županije. Ukupno ih je 12. Sedam osoba u posljednja tri dana kršilo je mjere samoizolacije.

Prema riječima pročelnice UO za zdravstvo i načelnice Stožera za zarazne bolesti Đulije Malatestinić trenutno je na području Primorsko-goranske županije evidentirano 24 osobe zaražene virusom Covid-19, a u tijeku je obrada još 20 uzoraka u od jučer uspostavljenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. 

Stožer civilne zaštite PGŽ u suradnji s Crvenim križem i Studentskim centrom tijekom vikenda pripremio je kapacitete za prihvat većeg broja oboljelih, rekao je pročelnik Ureda županije Goran Petrc. Jedan objekt Studentskog centra s 54 kreveta već je spreman, a u tijeku je priprema još dva objekta, dok je u Dvorani mladosti spremno 80 kreveta. Od ranije je pripremljen i objekt hotela Lucija u Kostreni za prihvat ljudi koji moraju u karantenu, a kod kuće za to nemaju uvjeta. "Tijekom jučerašnjeg dana i do danas u 6 ujutro u akciji kontrole dolazaka svih osoba koji ulaze na područje PGŽ evidentirano je ukupno 1.016 osoba, najvećim dijelom Zagrepčana koji su zbog potresa krenuli u svoje vikednice, među njima je i 36 osoba koje imaju rješenja o samoizolaciji, svi oni bit će pod nadzorom te su dužni strogo se pridržavati mjere izolacije", rekao je pročelnik Petrc.

U Požeško-slavonskoj županiji podsjećaju da je nužno da svi koji osjete simptone respiratorne infekcije da telefonski kontaktiraju svoga izabranog liječnika obiteljske medicine ili 24 satnu hitnu ordinaciju (POŽEGA, Matije Gupca 10: broj tel. 095/340-0019 i PAKRAC, Bolnička 80: broj tel: 095/982-4362)

Župan Alojz Tomašević je izjavio kako moli građane da ne dolaze iz ostatka županije u Požegu, u slučaju da imaju zdravstvenih tegoba neka se jave svom obiteljskom liječniku.

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije obavještava sve osobe starije životne dobi i one koje trebaju pomoć s područja Zagrebačke županije da im se jave vezano za dostavu prehrambenih namirnica i lijekova. Što se tiče poziva prema hitnoj pomoći, u Županiji obaviještavaju da ako se zove s fiksnog telefona broj je 194 ili 6223 045, a ako se zove s mobilnog telefona broj je 6223 045.

U Međimurskoj županiji najavljuju da će tijekom tjedna iznijeti mjere za pomoć gospodarstvu. 

Krapinsko-zagorska županija donijela je odluku da je jedna od mjera pomoći gospodarskom sektoru osiguranje besplatnih usluga županijske tvrtke Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije d.o.o. kao poduzetničke potporne institucije. 

Navedene usluge odnose se na sve savjetodavne usluge, a u vidu pripreme zahtjeva te sve ostale potrebne dokumentacije svim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima s područja Krapinsko-zagorske županije na sve interventne mjere pomoći gospodarstvu usvojene na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini (uključujući i mjere komercijalnih banaka).

Navedeno se odnosi na sve sektore u gospodarstvu i sve pravne i fizičke oblike registracije poslovnog subjekta.

-Nadzor nad procesom samoizolacije preuzela je primarna zdravstvena zaštita. Do jučer smo u Ličko-senjskoj županiji imali 326 nadzora, 126 aktivnih. Ono što je dobro u cijeloj situaciji jest podatak da je policija izvršila 144 nadzora i da nitko nije kršio mjere samoizolacije. Zbog ovakvog discipliniranog ponašanja mi nemamo  novih slučajeva pozitivnih slučajeva na koronavirus. Imali smo 14 kontrolnih briseva i samo je jedan bio pozitivan. Taj se pacijent nalazi u Senju, odlično se osjeća i bolest se kreće prema samoizlječenju. Ovo je ogledni primjer kako se trebamo ponašati u ovakvim situacijama.

U ovo vrijeme moramo misliti i na gospodarstvo pa je naš Odjel za graditeljstvo i dalje na dispoziciji građanima. Odjel je „zatrpan“ zahtjevima za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola. Radi se i bez prijema stranaka jer se mora voditi briga i o gospodarskim aktivnostima koje ne smiju stati, zaključio je župan Darko Milinović dodavši kako svi građani koji su promijenili mjesto boravišta moraju o tome kontaktirati broj 053/192, ili se prijaviti preko sustava e-Visitor.

Nedjelja, 22. ožujka

Crveni križ Primorsko-goranske županije sa svojim djelatnicima i volonterima pripremili su Dvoranu Mladosti za prihvat ljudi. Iz GDCK Rijeka posudili su kombi za prijevoz i 30 poljskih ležajeva, a iz svog skladišta u Šapjanama uzeli su 50 poljskih ležajeva, 80 setova posteljine te 80 deka.

Na parteru dvorane postavljeno je 40 ležajeva tako da za svaki ležaj postoji 30 m2, i po 20 ležajeva iznad obje tribine, ukupno ležajeva 80 s posteljinom.

Subota, 21. ožujka

Od ponedjeljka, 23. ožujka 2020. godine Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije uspostavlja instrument pružanja psihološke pomoći građanstvu putem telefona tijekom radnog tjedna. Građani kojima je potrebna psihološka pomoć mogu nazvati parnim datumima na broj mobitela 091 434 1241, a neparnim datumima na broj 091 343 1305 svakog radnog dana u vremenu od 8 do 20 sati.

Zbog većeg broja otkrivenih oboljelih u posljednja 24 sata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pokrenut je ranije ustvrđen protokol u OB Dubrovnik.

Sukladno tome uspostavljena je Jedinica intenzivnog liječenja (JIL) za pacijente kojima je dokazana infekcija COVID-19,  JIL za pacijente kojima je isključena infekcija COVID-19,  uspostavljen je prostor s respiratorom za pacijente koji još nemaju potvrdu eventualne COVID-19 infekcije, posebni operacijski trakt za pacijente koji imaju dokazanu infekciju COVID-19,  poseban sustav koridora, prostor za trijažu ispred bolnice-montažni objekt kao i izmještaj odjela na kojima su trenutno hospitalizirani pacijenti s COVID -19 infekcijom.

Prema Odluci Nacionalnog stožera CZ RH o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu ograničava se javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu.

Zabranjuje se održavanje svih brodskih linija, ali na području DNŽ ostaje na snazi linija Suđurađ – Lopud-Koločep – Dubrovnik. Odluka stupa na snagu danas.

Predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić rekao je kako je Spaladium arena sprema za prihvat 1200 osoba u slučaju potrebe.

- Što se tiče trajektnih linija za naše otoke prometovat će samo na način da će prenositi roba i materijal, a što se tiče putnika moći će samo oni koji imaju prebivalište na otocima putovati na te otoke, rekao je župan Blaženko Boban.

Petak, 20. ožujka

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina  naglasio j ekako borba protiv koronavirusa zahtijeva niz aktivnosti i mjera na tri fronta – socijalnom, zdravstvenom i gospodarskom koji uključuje proračunsku i fiskalnu priču. Mjere javnog okupljanja se odnose većinom na uslužni sektor, a gospodarstvo dok god može raditi treba raditi da bi se održala likvidnost zemlje i uvjeti za isplate plaća zaposlenicima poručio je župan.

Imamo dovoljan broj objekata kako za zdravstvene djelatnosti, tako i za one ljude koji nemaju mogućnosti samoizolacije u svojim kućnim uvjetima. Sve sastavnice civilne zaštite rade svoj posao.

„Dao sam nalog u samom sustavu Županije, da se pristupi  izmjeni proračuna i ukinu svi troškovi koji nisu nužni da bi se osiguralo funkcioniranje u uvjetima smanjenog priliva sredstava u proračun. Također, naložio sam da se izmijeni odluka o izvršenju proračuna te da se omogući korištenje proračunske zalihe u većom iznosu nego što je sada predviđena“ zaključio je Komadina.

U Šibensko-kninskoj županiji jučer su počele s radom izdvojene ambulante za pregled osoba za koje se sumnja na zarazu korona virusom. Od jučer su počele s radom ambulante u Drnišu na adresi Josipa Kosora 16, kontakt telefon 022/888-980 (ambulanta interne medicine, izdvojena zgrada u sklopu zgrade Doma zdravlja), ambulanta radi 24 sata, 7 dana u tjednu, te Kninu na adresi Kneza Ivaniša Nelipića 1, kontakt telefon 022/664-041 koja je dostupna 24 sata, 7 dana u tjednu.

Od sutra, 21. ožujka 2020. godine od 6:00 sati  počinje s radom izdvojena ambulanta u Šibeniku na adresi Prilaz tvornici 37 (zgrada ambulante „TEF“ nasuprot nogometnog stadiona i ex kuglane Metalac), kontakt telefon 091/2275 110, ambulanta radi 24 sata, 7 dana u tjednu.

Požeško-slavonska županija ograđuje i zatvara sva dječja igrališta. 

U Osječko-baranjskoj županiji također  kreće zatvaranje dječjih i sportskih igrališta.

- Određene uslužne djelatnosti koje stožeri procijene da su neophodni za funkcioniranje gospodarstva mogu nastaviti raditi uz poštivanje određenih sigurnosnih mjera koje su propisane prilikom ove situacije. Sljedeća stvar se odnosi na dječja igrališta, sportska igrališta, svim JLS je naloženo da moraju osigurati i ograditi ta igrališta da bi se izbjeglo okupljanje građana i djece zbog širenja virusa – rekao je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

Županijsko društvo Crvenog križa otvorilo je telefon za psihosocijalnu podršku tako da se svi naši sugrađani mogu javiti ako im je potreban takav oblik pomoći, međutim organizirali smo i mogućnost dostave namirnica i lijekova.

Od danas postoji mogućnost testiranja na u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u Osijeku.

U krizi uzrokovanoj koronavirusom velike financijske gubitke trpe u prvom redu mali poduzetnici. Zato za ovo godinu Zadarska županija već priprema rebalans proračuna, najavio je danas župan Božidar Longin.

"Na udaru su najprije mali poduzetnici. Znate koje je mjere jučer donijela Vlada, a mi ćemo poduzeti mjere sukladno tima. Naše mjere su već u pripremi, neke manifestacije i stavke iz proračuna će sigurno, nažalost, otpasti. Moramo ta sredstava preraspodijeliti i sukladno tome donijeti gospodarske mjere koje će se mijenjati kako situacija bude nalagala" - rekao je Longin.

Načelnici Virovitičko- podravske županije dobili su TETRA uređaje. – TETRA uređaje koje smo podijelili načelnicima osigurao je Nacionalni stožer i oni će nam osigurati neometanu komunikaciju i koordinaciju za vrijeme ove pandemije – rekao je načelnik županijskog Stožera Marijo Klement.

Od subote 21. ožujka 2020., Dom zdravlja Primorsko goranske županije izmješta lokacije slijedećih ambulanti: 

1.    Dežurna pedijatrijska ordinacija te prostorija za uzimanje uzoraka krvi za djecu izmještaju se na novu lokaciju u ulici Cambierieva 7 (prostor bivše dječje oftalmologije). Nova lokacija udaljena je svega 50 metara od trenutne lokacije, a raspored rada ostaje nepromijenjen: subotama, nedjeljama  blagdanima od 08 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 641-045 i 051 336-046.
2.    Dežurna stomatološka ordinacija također se izmješta sa sadašnje lokacije (Cambierieva 7) na adresu Studentska 1 u Rijeci, a također će raditi prema dosadašnjem radnom vremenu: subotama, nedjeljama i blagdanima od 08 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 494 896.
3.    Dežurna ordinacija obiteljske medicine ostaje u postojećem prostoru (Cambierieva 7) i radi prema dosadašnjem rasporedu: subotama, nedjeljama i blagdanima 8 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 335 588.
 
Župan Karlovačke županije Damir Jelić poslao je jedinicama lokalne samouprave na području Županije  apel za predlaganje, uvođenje te međusobno usklađenje i ujednačavanje mjera sanacije posljedica od COVID-19 za gospodarstvo, te je naveo planove Županije.

 1. Karlovačka županija planira I. Izmjenama i dopunama Proračuna za 2020. godinu osigurati sredstva za neposredne mjere zaštite i sanacije posljedica korona virusa.
 2. Karlovačka županija spremna je preuzeti koordinaciju predloženih mjera gradova i općina radi međusobnog usklađenja, ujednačavanja te učinkovitijeg efekta vodeći računa o mjerama nacionalne i lokalne razine
 3. Jedinice lokalne samouprave upućujemo da u okviru svojih nadležnosti, ovisno o vlastitim proračunskim mogućnostima, žurno predlože, zatim i uvedu izravne mjere zaštite i sanacije posljedica korona virusa, u cilju podrške gospodarstvu
 4. Jedinicama lokalne samouprave predlažemo nastavak ispunjenja već stvorenih ugovornih obveza, ali i odgodu ugovaranja novih obveza, obzirom na realni rizik smanjenog prihoda proračuna lokalne, regionalne i državne uprave.

Stožer civilne zaštite Istarske županije pokrenuo je Info centar Stožera, za potrebe Stožera, koordinacije aktivnosti i servisa građanima. Ukoliko imate upit, slobodno se obratite na kontakte: 052/352–112, info.stozer@istra-istria.hr. Radno vrijeme je od 7 do 19 sati, svakog dana (i vikendom).

Sve osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije i bile su unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, dužne su se javiti, najprije putem telefona  svom izabranom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa, a tek ukoliko nisu uspjeli uspostaviti kontakt sa svojim liječnikom obiteljske medicine moraju se javiti u jednu od izdvojenih 24- satnih ordinacija, uz obveznu prethodnu telefonsku najavu, podsjećaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Izdvojene ordinacije su na lokacijama

DOM ZDRAVLJA VUKOVAR, Blage Zadre 3, Vukovar (Borovo naselje), kontakt telefon: 032/ 618-956

DOM ZDRAVLJA ŽUPANJA, Dr. Franje Račkog 32, Županja, u prostorima specijalističke ordinacije medicine rada i športa),  kontakt telefon: 032/ 831-716

DOM ZDRAVLJA VINKOVCI, Vladimira Gortana 25b, Vinkovci, (zgrada XI mjesnog odbora - „Mala Bosna“), kontakt telefon: 0800 / 80-08

Četvrtak, 19 ožujka

U cijeloj zemlji od danas su na snazi strože mjere, pa su otkazani svi javni događaji i okupljanja, obustavljen je rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu od iznimne važnosti za građane poput sauna, bazena, kina, kazališta... Obustavljen je i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija osim onih s dostavama hrane i pučkih kuhinja.Također i svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, tržnice, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju dječje opreme, trgovine za prodaju hrane za životinje ...

'Sukladno uputama o racionalnoj opremi zaštitne opreme te vezano uz osiguravanje zaštitnih sredstava upućujemo izabrane doktore u privatnoj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Mreži javne zdravstvene službe na području Zagrebačke županije, ukoliko ne raspolažu dovoljnim količinama zaštitnih sredstava ili ih ne mogu sami nabavit na tržištu da se za pomoć mogu obratiti Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije, koji će objedinjene zahtjeve proslijediti Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske.' priopćeno je iz Zagrebačke županije, a na službenim stranicama Županije može se preuzeti obrazac i dostaviti na e mail adresu zastitna.oprema@zagrebacka-zupanija.hr.

Na području Koprivničko-križevačke županije sva tri gradska društva Crvenog križa – Koprivnica, Križevci i Đurđevac organizirat će pomoć starijim osobama kojima je kretanje ograničeno, koji iz bilo kojih razloga ne mogu dobiti pomoć svojih susjeda ili sugrađana, kao i osobama u samoizolaciji, a koji nemaju nikog drugog tko im može pomoći. Organizirat će se dostava potrebnih lijekova i nužnih prehrambenih i higijenskih namirnica. Brojevi dežurnih telefona, od 8 do 20 sati, na koje će se primati zahtjevi za pomoć u dostavi hrane i nabavci lijekova su: Koprivnica 048/642-193,Križevci 048/711-700 i Đurđevac 097/639 1198.

Odlukom Stožera Civilne zaštite Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, u luke pod nadležnošću Lučke uprave SDŽ zabranjeni su privezi nautičkih plovila, posebice plovila iz međunarodne plovidbe. Posadi i putnicima navedenih plovila strogo je zabranjeno iskrcavanje na obalu. U slučaju zahtjeva za uplovljavanje odnosno privez, hitno obavijestiti policiju i sanitarnu inspekciju. Odluka vrijedi idućih 15 dana.

Ravnatelj splitskog KBC-a prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović rekao je kako su ovaj događaj pojave koronavirusa u Splitu očekivali i dočekali spremni. ‘Pacijenti na našoj klinici za zarazne bolesti u KBC-u Split su opskrbljeni na najbolji mogući način jer smo se za to na vrijeme pripremali. Da bismo nastavili na isti način mi smo prema odluci ministra pokrenuli mobilizacijski reustroj i kao što znate već, usmjerili smo naš rad liječenju akutnih i hitnih bolesnika, zaustavivši koliko je god to moguće elektivni program i kontrolne preglede', rekao je ravnatelj Meštrović.

Meštrović je dodao kako su napravljena pokusna testiranja i tehnologija radi uspješno. ‘Možda još neki dan da budemo posve sigurni, ali svi su rezultati točni. U ponedjeljak kada pređemo na rad u novom ustroju mi ćemo imati i naš laboratorij koji će nam davati podatke za naše bolesnike. Što je osobito važno jer je KBC Split ponajprije imenovan kao središe i mjesto koordinacije za četiri županije. Spremni za različite scenarije’, istaknuo je ravnatelj Meštrović.

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je potpisan Sporazum o sufinanciranju nabave zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna, te su predstavljene konkretne mjere istarskih gradova za rasterećenje gospodarstva. Sporazum su potpisali obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin i svi istarski gradonačelnici.

Sporazumom se Istarska županija i istarski gradovi obvezuju financirati prvi postupak nabave zaštitnog materijala i opreme, na način da će gradovi s manje od 10.000 stanovnika izdvojiti iznos od 100.000,00 kuna; gradovi s 10.000 i više stanovnika iznos od 200.000,00 kuna, a Istarska županija iznos od 300.000,00 kuna. Navedenim sredstvima kupit će se materijal i oprema za potrebe Opće bolnice Pula, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, Istarskih domova zdravlja, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskih ljekarni.

Nadalje, u cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Istarske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, istarski gradonačelnici predložili su set mjera rasterećenja gospodarstva, s kojima se želi dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i za rješavanje problema nelikvidnosti onima čije je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije.

Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici na području gradova Istarske županije moći će zatražiti sljedeće:

1) Oslobađanje plaćanja na temelju izdanih Rješenja na Porez na korištenje javnih površina u cijelosti od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19.03.2020.

2) Odgodu plaćanja Poreza na potrošnju od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o  mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020., uz intenciju da se u dogovoru s nadležnom Poreznom upravom, dogovori oslobađanje istog.

3) Smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za mjesec ožujak u iznosu od 50% za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020., te Odlukom o  mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite R od 19.03.2020. Osim toga, navedeni zakupoprimci mogu smanjenu zakupninu za mjesec ožujak platiti u obrocima.

4) Odgodu plaćanja izdanih računa za Komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.

5) Odgodu plaćanja izdanih računa za Naknadu za uređenje voda do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.

6) Odgodu izdavanja Rješenja i naplate za Spomeničku rentu.

7) Odgodu plaćanja Koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru.

8) Obročno beskamatno plaćanje temeljem izdanih Rješenja za Komunalni doprinos od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane (na rok do 6 mjeseci).

9) Iznalaženje mogućnosti pomoći za programe predškolskog odgoja privatnim ustanovama i obrtima za dadilje za period od 13. ožujka do 14. travnja 2020. godine, odnosno do prestanka trajanja ograničenja rada predškolskih ustanova i drugih oblika skrbi o djeci.

U Primorsko-goranskoj županiji u suradnji Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ bit će uspostavljen rad izdvojene lokacije za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju korona virusom, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Radi se o kapacitetu koji se nalazi na lokalitetu ispred zgrade koju dijele NZZJZ i Dom zdravlja u postojećem šatoru koji će dodatno biti opremljen kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze između osobe koja ima potrebu za zdravstvenom zaštitom i zdravstvenog osoblja koji će biti u tom prostoru, specijalist epidemiolog i medicinska sestra prvostupnica sestrinstva

Taj dodatni kapacitet počet će raditi od  subote, 21. ožujka 2020. godine. Kao dobru vijest istaknula je da će osim savjetodavnog dijela, uzimanja anamnestičkih podataka  i epidemiološke obrade, biti moguće dodatno uzeti i uzorak kod osobe kod koje postoji indikacija da je to potrebno učiniti i za taj uzorak će se moći obaviti testiranje u uspostavljenom laboratoriju NZZJZ PGŽ. "Rad ovog kapaciteta za sad bi bio od 8 sati ujutro do 20 sati navečer, a uspostavljen je i dodatni telefon na koji se mogu javiti svi naši zainteresirani građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom, a broj telefona je 091 241 82 15", rekla je za kraj Malatestinić.

U Zadarskoj županiji dvije su osobe pozitivne na korona virus. Dom zdravlja Zadar uspostavlja izdvojenu ordinaciju za pregled građana sa sumnjom da su zaraženi. Kako je navela ravnateljica Doma zdravlja Zadar dr. Renata Bek, ta ambulanta se priprema na Ravnicama, u prostoru gdje je ranije bio Centar za prevenciju ovisnosti.
„Taj prostor prilagođavamo, sutra ćemo dati sve informacije o brojevima telefona gdje će se od 0 - 24 moći dobiti informacije. Dežurstva u ordinaciji opće obiteljske medicine sada izmještamo iz kruga bolnice, jedan punkt će biti u ulici Ivana Mažuranića 28, drugi u ulici Dmitra kralja Zvonimira 1“, rekla je dr. Bek.

Psihijatrijska bolnica Ugljan od ponedjeljka, 23. ožujka 2020. godine otvara telefon za pružanje psihološke pomoći osobama kojima je potrebna pomoć i podrška vezano uz novo nastalu situaciju i aktualnu pandemiju Corona virusa (COVID-19).  Psiholozi Psihijatrijske bolnice Ugljan  bit će  na raspolaganju  svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Pozive možete uputiti na broj telefona: 023/393-447

Dvije su zaražene osobe i u Šibensko-kninskoj županiji. Dr. med. Blanša Bilić, infektologinja Opće bolnice Šibensko-kninske županije objasnila je kako su u šibenskoj bolnici osigurani svi uvjeti u slučaju da se poveća broj oboljelih. „Osigurane su dvije sobe s dva respiratora, jedna soba za provođenje dijalize, te ginekološka i sala za izvođenje operacije carskog reza ili bilo kojeg drugog operativnog zahvata osoba zaraženih koronavirusom.“, kazala je dr. Bilić, voditeljica Odjela infektologije, dermatologije i venerologije.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić donio je danas odluke o novom radnom vremenu Županije te o ograničavanju rada sa strankama. Brodsko-posavska županija od 20. Ožujka 2020. Radit će od 8 do 13 sati, a detaljne upute o radu sa strankama I kontakt informacije moći će se pronaći na županijskim mrežnim stranicama www.bpz.hr

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković na tiskovnoj konferenciji rekao je: - I dalje je na području Brodsko-posavske županije jedna osoba oboljela od koronavirusa, dok je 680 osoba pod nadzorom. Jučer tijekom dana, na zahtjev Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, dostavljena su po dva kontejnera u slavonskobrodsku i novogradišku bolnicu, s ciljem da se koriste za presvlačenje osoba koje su u kontaktu s osobama potencijalno zaraženima koronavirusom. Jedan takav kontejner brzo će biti nabavljen i za zajedničke potrebe Doma zdravlja i hitnu medicinu, budući da su na istoj lokaciji. 

Preustroj sukladno novim uvjetima napravila je i slavonskobrodska Opća bolnica "Dr. Josip Benčević”, pripremaju se izolacijske sobe za mogući veći broj oboljelih. Zgradu infektologije od danas zovu COVID 1, a neuropsihijatriju COVID 2. Tamo su oslobođeni kapaciteti za izolaciju kao i za prijem pacijenata s pozitivnim nalazima. 'Oformili smo posebnu grupu liječnika samo za rad u izoliranoj zgradi s pozitivnim pacijentima. Naši liječnici i dio naše opreme kontaktiran je iz KBC-a Osijek gdje uspostavljaju Respiracijski centar i gdje ćemo i mi odraditi svoj dio koji bude potreban – kazao je ravnatelj Samardžić.

U Međimurskoj županiji s radom je započela izdvojena dežurna ambulanta za (COVID 19).  

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić iznio je prijedlog koji će biti upućen Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a riječ je o sprječavanju prekomjerne kupovine prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština prema uzoru na uputu Ljekarničke komore koja je ograničila kupovinu bezreceptnih lijekova.

- Iskustva s terena govore da ljudi kupuju nepotrebne količine određenih artikala i time onemogućuju nekog drugog, svoje susjede i sugrađane da dođu do istih tih kućnih potrepština ili hrane, a s druge strane šire nepotrebnu paniku. Dovoljno je kupiti hrane i higijenskih potrepština za nekoliko dana i nema potrebe za stvaranjem zaliha - rekao je župan.

Dodao je da će svakodnevno upozoravati i na one koji pokušavaju iskoristiti ovu kriznu situaciju za „lov u mutnom“, poput preprodaje proizvoda koji se traže na tržištu i najoštrije ih osuditi.

- KBC Osijek je pridržavajući se novih mjera smanjio kretanje osoblja i pacijenata, povećali smo kapacitete za izolaciju unutar bolnice i sad ih imamo više od 100. Novost je i da smo uveli psihološku pomoć za oboljele koji se nalaze u dvotjednoj izolaciji na našoj Klinici za infektologiju - rekao je Željko Zubčić, ravnatelj KBC Osijek.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić priključio je brojnim Hrvatima koji su javno apelirali na važnost pridržavanja smjernica HZJZ i Ministarstva zdravstva. Jedna od najvažnijih mjera je ograničavanje socijalnih kontakata iz čega je nastala kampanja #Ostanidoma.

'Rekao bih da smo temeljem preporuka koje su jučer dane napravili promjene koje su vezane uz pacijente, a to je da sada radimo s izvanrednim ambulantama za pregled pacijenata za koje postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom. Izvanredne ambulante radit će 24 sata na dan, a bit će u Daruvaru i u Bjelovaru. Naznačit ću i apelirat ću na sve naše sugrađane da budu solidarni, odgovorni i da se ponašaju u ovoj situaciji sukladno preporukama.' - rekao je na konrerenciji za novinare župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Dežurne liječnike u izdvojenim ambulantama možete kontaktirati na brojeve telefona: Daruvar- 043 331-348 i Bjelovar 043 221-282.

Crveni križ Varaždinske županije pozvao je sve starije osobe koje žive same, nemoćne osobe ili osobe u samoizolaciji, koje trebaju pomoć u dostavi osnovnih namirnica iz dućana i/ili lijekova, da se obrate u županijsku i gradske organizacije Crvenog križa.

Pomoć volontera Crvenog križa možete potražiti radnim danom od 8 do 15 sati na sljedeće brojeve:

 • Društvo Crvenog križa Varaždinske županije: 091/972 – 3042
 • Gradsko društvo CK Ivanec: 042/781 – 534 ili 099/239 – 5693
 • Gradsko društvo CK: 042/819 – 522
 • Gradsko društvo CK: 042/214 – 496, 099/448 – 4665
 • Gradsko društvo CK: 042/611 – 401.

Ako trebate nekoga za razgovor jer se teško nosite sa situacijom, zovite njihove brojeve za psihosocijalnu pomoć od 9 do 21 sat: 091/564 – 6361 i 091/935 – 2424.

Srijeda, 18. ožujka

Varaždinska županija odlučila se je na drugačiju organizaciu rada Upravnih tijela, kako bi  kontakt službenika u radu sa strankama bio sveden  na minimum.

'Iz navedenih razloga rad sa strankama počevši od danas, 18. ožujka 2020. godine obavljat će se isključivo putem pisarnice. Predmetno praktično znači da će stranke svoje zahtjeve moći podnositi isključivo u pisarnici, a nikako ne slobodnim kretanjem po prostorijama zgrada Varaždinske županije niti podnošenjem zasebnih zahtjeva pojedinim referentima nadležnih Upravnih odjela. Isto tako, prijem stranaka u pisarnicu bit će moguć isključivo naizmjenično, na način da jedna po jedna stranka ulazi u prostorije pisarnice, sve u cilju sprečavanja većeg broja ljudi istovremeno na jednom mjestu. Podnošenje zahtjeva stranaka i nadalje je moguće dostavom preporučene pošiljke poštom, ili dostavom skeniranog zahtjeva na adresu elektroničke pošte:  pisarnica@vzz.hr te uz naknadnu dostavu izvornika poštom, te ovim putem upućujemo sve stanovnike Varaždinske županije da, ukoliko ne postoji nužnost, ne dolaze osobno u prostorije Varaždinske županije već da svoje zahtjeve prvenstveno podnose pisano na prethodno navedeni način. Službe svih upravnih odjela također će za sve eventualne upite i nadalje biti dostupne strankama putem telefona, broj: 042/390-500 - za zgradu Županijske palače te broj: 042/394-000 - za zgradu Vodotomja.

Na zahtjev stanovnika Osječko-baranjske županije, dane su sve upute - kome i gdje se obratiti prilikom sumnje na zarazu. Županija je i najavila pripremu konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu.

Posebne ambulante za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost od koronavirusa u Domovima zdravlja Osijek, Đakovo, Beli Manastir i Našice (Đurđenovac) rade tijekom 24 sata. Brojevi telefona posebnih ambulanti nalaze se na Internet stranici Osječko-baranjske županije.

U posebne ambulante ili nadležnom liječniku obiteljske medicine radi upute o daljnjem postupanju telefonski se javljaju osobe koje imaju simptome odnosno kašlju, imaju povišenu temperaturu, kratak dah ili osjećaj slabosti ili koje su u unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, bez obzira na to imaju li simptome ili ne

Epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 031/ 225-717 javljaju se samo osobe koje su bile u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama

KBC Osijek obavlja prijem potencijalnih bolesnika isključivo na preporuku epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo te osobe koje nije uputio Zavod za javno zdravstvo neće biti primljeni u bolnicu

Hitna medicinska pomoć obavlja prijevoz osoba sa sumnjom na koronavirus prema nalogu Zavoda za javno zdravstvo s medicinskim osobljem s adekvatnom zaštitom od korona virusa. Nakon transporta se vrši kompletna dezinfekcija ljudi, opreme i vozila. Ako bolesnik koji se nalazi u samoizolaciji pozove Hitnu medicinsku pomoć i ne prijavi da se nalazi u samoizolaciji te Hitna medicinska pomoć izađe na intervenciju bez zaštitne opreme, dovodi u rizik medicinski tim koji se može zaraziti koronavirusom te nakon intervencije mora 14 dana u izolaciju. Time se ugrožava zdravlje medicinskog osoblja, smanjuju kapaciteti medicinskog osoblja te narušava redovna djelatnost zbrinjavanja drugih životno ugroženih pacijenata. Osoba koja je zatajila samoizolaciju bit će sankcionirana.

Župan Ivan Anušić apelirao je na poslodavce koji su svoje zaposlenike s područja općina Ernestinovo i Antunovac, gdje su detektirani prvi oboljeli od koronavirusa, upućivali kući. - Na taj način stvara se nepotrebna panika. Situacija pod kontrolom, pa molim poslodavce da se ne povode pričama nego činjenicama da i ljudi s tog područja trebaju raditi, kao i svi ostali, a nisu rizični i nisu problem za zajednicu ni poslodavce, rekao je.

Župan je najavio kako će Osječko-baranjska županija do kraja tjedna pripremiti paket konkretnih mjere te osigurati sredstva za pomoći gospodarstvu.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Zlatko Pandžić objavio je kako će Zavod tijekom dana, najkasnije sutra, povećati broj telefonskih linija za upite građana, a sve informacije su dostupne na njihovoj Internet stranici. Naglasio je kako su u tijeku završne pripreme za početak testiranja na koronavirus u Zavodu, što će značajno ubrzati te postupke na području Osječko-baranjske županije. Najvjerojatnije od sljedećeg ponedjeljka u Zavodu će se u jednoj smjeni moći obraditi 48 uzoraka.

Stožer civilne zaštite Istarske županije pokrenuo je Info centar Stožera koji će imati radno vrijeme od 7 do 19 sati, svakog dana (i vikendom) za potrebe Stožera, koordinacije aktivnosti i servisa građanima. Kontakt je Tel: 052/352 – 112,  e-mail adresa info.stozer@istra-istria.hr.

Stožer civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije održao je u srijedu, 18. ožujka 2020. godine  konferenciju za medije. Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da  na području Krapinsko – zagorske županije s današnjim danom nema novozaraženih osoba. „Na području Krapinsko – zagorske županije evidentirane su ukupno tri osobe pozitivne na novi koronavirus, koje se nalaze u izolaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan rekla je kako je sa današnjim danom na području Krapinsko – zagorske županije s radom počela prva dežurna ambulanta za potrebe trijaže pacijenata sa sumnjom na koronavirus. „Riječ je o izdvojenoj ordinaciji s 24 – satnim radnim vremenom u ambulanti u Oroslavju, na adresi Stjepana Radića 6a. U ambulanti rade liječnici primarne zdravstvene zaštite s područja Krapinsko – zagorske županije i to u smjenama po 12 sati, od 7 do 19 sati i od 19 sati do 07 sati. Svi koji sumnjaju da su zaraženi ili su imali neki sumnjivi kontakt mogu se obratiti u ambulantu ili na broj telefona 264 – 057, gdje mogu dobiti potrebne informacije“, rekla je dr. Dogan te dodala kako su poduzete sve mjere predostrožnosti, kako bi se uklonila opasnost od zaraze za druge pacijente i zdravstvene radnike.

A na broju 091/1995005 svaki dan od 7.00 do 22.00 sata pruža se psihosocijalna pomoć za osobe u samoizolaciji i karanteni.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, a s  obzirom na nedostatak zaštitne opreme, lokalne institucije i tvrtke Galeb, Tekstil d.o.o. i DES pokrenule su proizvodnju zaštitnih maski. Županija je i izmijenila vozni red prometovanja autobusnih linija, koji se može vidjeti na službenoj stranici Županije.  

Telefon za psihosocijalnu pomoć u Međimurskoj županiji je 099/4846 196. Također je otvoren i broj za doniranje lijekova i drugih potrepština 040/395-248 te kao i do sada jedinstveni broj za hitne slučajeve 112.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nakon što je ministar zdravlja Vili Beroš najavio ulazak u treću fazu borbe protiv koronavirusa, bjelovarska Opća bolnica poduzela je i dodatne mjere i to u vidu postavljanja trijažnih šatora u krugu bolnice koji omogućuju smanjenje gužvi u čekaonicama i izbjegavanje mogućnosti prijenosa virusa. Osim toga, osiguravaju se i opremaju i dodatni prostori za opservaciju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom u vidu postavljenih kontejnera u krugu bolnice. Postavljeni kontejneri su za pacijente za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom i u njima pacijent boravi dok se čeka nalaz je li pozitivan ili ne, dakle oko 12 sati. Ako je pacijent zaražen tada se stavlja u izolaciju Opće bolnice Bjelovar, a ako je nalaz negativan otpušta se kući. Također, u krug bjelovarske Opće bolnice može se ući na dva ulaza. Jedan ulaz je kod porte Opće bolnice Bjelovar, a drugi ulaz je od strane parkirališta Opće bolnice Bjelovar. Na spomenutim ulazima vrši se kontrola ulaska u bolnicu i potrebna trijaža pacijenata, odnosno primaju se samo hitni pacijenti i obavljaju samo nužne pretrage.

U Domu zdravlja BBŽ je započeo  rad u izdvojenim ambulantama za pregled pacijenata na COVID-19, na lokacijama: Daruvar, Preradovićeva 7 – radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7,00 – 19,00 – broj telefona 043 331-348; Bjelovar, Mihanovićeva 8 – radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7,00 – 19,00 – broj telefona 043 221-282.

Na te dvije lokacije pacijenti se mogu javljati telefonom u posebno dežurstvo subotom, nedjeljom i blagdanom i to subotom od 15,00 – 20,00 sati, a nedjeljom i blagdanom od 8,00 – 20,00 sati.

Slijedom uputa Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i preporuke Stožera Civilne zaštite Požeško slavonske županije, Dom zdravlja Požeško slavonske županije na području grada Požege i grada Pakraca, dana 18. ožujka 2020. u 07:00h, uspostavio je nove ambulante za sprečavanje širenja COVID19 virusa. Ustrojavaju se izdvojene ambulante za pregled bolesnika pod sumnjom na zarazu koronavirusom kao i na upućivanje u daljnje propisane procedure pacijenata koji su eventualno zaraženi COVID19 virusom. Ordinacije će raditi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije otvorilo je telefon za pružanje psihosocijalne podrške osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni na području Županije.

„Pozivamo sve naše sugrađane koji trebaju podršku i razgovor da nam se jave na 0994702460“, izjavila je Drinka Sopta, .v.d. ravnateljice Društva Crvenog križa Zagrebačke županije naglasivši kako su svi volonteri dostupni na spomenuti telefonski broj educirani psiholozi.

Dom zdravlja Zagrebačke županije osigurao je izdvojene lokacije za preglede osoba koje imaju sumnju na infekciju COVID-19 u prostorijama Doma zdravlja, u razdoblju od 0-24 sata i to na lokacijama:

 1. Ivanić-Grad, Omladinska 25, za područje Ivanić-Grada, Dugog Sela, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline – kontakt telefon 01/2831-174
 2. Velika Gorica, Matice hrvatske 5, za područje Velike Gorice i Jastrebarskog, kontakt telefon 01/6379-717
 3. Samobor, Ljudevita Gaja 37, za područje Samobora, Svete Nedelje i Zaprešića, kontakt telefon 01/3330-746

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić najavio je kako će od sutra u Rijeci biti u funkciji laboratorij za testiranje koronavirusa.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Čavar pozvala je sve građane da se odazovu na redovne akcije darivanja krvi poručivši kako je darivanje krvi potpuno bezopasno -  za darivatelje krvi pojačane su dezinfekcijske mjere, a osoblje Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu dodatno brine o sigurnosti. Hvala svim građanima koji daruju krv jer izuzetno je važno da krvi imamo dovoljno, rekla je Čavar te obavijestila kako Klinički zavod za transfuzijsku medicinu od sutra 19. ožujka, 2020. g. sve aktivnosti premješta u Sveučilišni Kampus u zgradu preko puta Građevinskog fakulteta (Ulica Radmile Matejčić 2), zbog sigurnosti darivatelja i reorganizacije zdravstvenog sustava. Radno vrijeme biti će ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08-15 sati te srijedom i četvrtkom 08-19 sati.

Ravnateljica je također izvijestila kako je Društvo Crvenog križa uspostavilo broj za psiho-socijalnu pomoć na broju 099 661 4706 na koji će se javljati osobe koje su educirane za pružanje psiho-socijalne pomoći i krizno komuniciranje koji će pomoći ljudima u svladavanju stresa i lakšeg nošenja sa situacijama i samoizolacijom. Telefon je dostupan svaki dan od 12 do 22 sata.

Za kraj je izvijestila kako je pojačana briga o starijim i nemoćnim osobama. Kako je rekla radi se o dostavi namirnica, toplog obroka i lijekova starijim osobama kojima se preporuča ostati doma i osobama u samoizolaciji kojima nema tko pomoći. 

Nakon prve oboljele osobe u Zadarskoj županiji, Opća bolnica Zadar je priopćila da se je u potpunosti pripremila za ovakvu situaciju. 'Zatvorili smo sve ulaze, osim glavnog ulaza gdje je postavljen šator s tri djelatnika koji svakog posjetitelja intervjuiraju. Van bolnice, u zgradi gdje je nekada bio onkološki odjel, pripremljen je odjel za pacijente oboljele od koronavirusa. Dežuramo 24 sata na dan. U laboratoriju smo zabranili vađenje krvi osim za djecu, trudnice i teške bolesnike, a s ciljem da u krugu bolnice bude što manje ljudi i da se spriječi širenje bolesti. Do sada smo uzeli 11 briseva, jedan je bio pozitivan', rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Župan Božidar Longin rekao je da je situacija ozbiljna, ali da županijski Stožer civilne zaštite od prvoga dana radi aktivno i produktivno.
„Molim sve naše građane da ne podliježu panici, da ne šire dezinformacije, već da pozorno prate upute epidemiologa te i našeg i Nacionalnog stožera. Drage građanke i građani, dokazali ste da se znate nositi s kriznim situacijama, budite odgovorni i prema sebi i prema drugima. Sve pripreme smo obavili dobro, naši zdravstveni djelatnici rade svoj posao predano i kvalitetno, budimo odgovorni da im olakšamo posao“, poručio je župan Longin.

Utorak, 17. ožujka

Virovitičko-podravska županijaOd utorka 17. ožujka, na snazi je poseban režim u Općoj bolnici Virovitica, a sve s ciljem čuvanja i brige za zdravlje i sigurnost naših građana vezano uz zaštitu od korona virus. Svi ulazu u Opću bolnicu Virovitica, izuzev dva otvorena su zatvoreni. Otvoren je ulaz u Hitni bolnički prijem i ulaz koji se nalazi pokraj njega, gdje će se stepeništem ulaziti u bolnicu. Na ulazu u njega će djelatnici bolnice upućivati pacijente kamo god već trebaju obavljajući “trijažu”. Osim toga, „hladni program“ će biti u određenoj mjeri reduciran, sve rizične situacije, svest ćemo na najmanju moguću razinu da se potencijalna zaraza ne širi, jer moramo poduzeti sve raspoložive mjere kako virus ne bi ušao u zdravstvenu ustanovu.

Od danas je aktivna izdvojena ambulanta, koja se nalazi u Cabuni i koja će služiti za pregled onih koji imaju simptome korona virusa. Naime u njoj će svi stanovnici županije, a u slučaju da u to vrijeme ne radi njihov osobni liječnik, a ako primijete da imaju neke od simptoma korona virusa (povišena temperatura, umor, suhi kašalja, nelagoda…) moći javiti za pregled.

Inače, na telefonski broj 112 ili 033/780-175 ili broj mobitela 091/244-1241 (ambulanta u Cabuni, Ulica Stjepana Radića 26), stanovnici Županije mogu dobiti sve potrebne informacije vezane uz korona virus. Ambulanta u Cabuni radit će od 0 – do 24, sata, a u njoj će sudjelovati svi liječnici opće medicine s područja Virovitičko-podravske županije, izuzev liječnika starijih od 65 godina.

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije donio je Odluku o  privremenom ograničenju rada trgovina i trgovačkih centara  do 18 sati, prekidu rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rad Pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti,   privremenoj obustavi rada uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt sa klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..). Također, radi sprječavanja širenja koronavirusa nalaže se privremena obustava rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, te  privremene obustave rada noćnih i disko klubova.

Kako su pojasnili, ova odluka za sada ne obuhvaća hotele, pansione i druge objekte za smještaj  gostiju  koji uključuju i uslugu hrane i pića za te goste, ne odnosi se na autoškole i autotaksi djelatnosti, ne odnosi se na javni prijevoz ni na pekarnice  i pečenjarnice. Odluka ne obuhvaća ni benzinske postaje i  trgovine, ali obuhvaća café barove unutar njih.

U Odluci nisu navedeni automat klubovi, casina i uplatna mjesta, no ukoliko su jedinice lokalne samouprave donijele drugačije odluke koje zabranjuju te djelatnosti, one se trebaju poštivati, rečeno je.

Nakon prve zaražene osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji, Stožer civilne zaštite KZŽ je održao izvanrednu konferenciju za medije, na kojoj su predstavljene odluke Stožera koje će biti proslijeđene na razmatranje Nacionalnom stožeru. “Prijedlog Stožera Civilne zaštite KZŽ je zatvaranje kafića i svih radnji koje su vezane uz neposredni kontakt ljudi (frizerski saloni, salon za masažu, manikuru, pedikuru...) na 14 dana, zatvaranje vanjskih tržnica koje prodaju odjeću, plastiku, osim štandova koji prodaju hranu. Rad trgovina s prehrambenim namirnicama se skraćuje i radit će od 8 do 18 sati, uz stroge mjere, odnosno ograničeni broj ljudi koje mogu ući u trgovinu i poštivanje određenog razmaka. Prijedlog je i da se zatvore sve ustanove koje su u ingerenciji jedinica lokalne samouprave”- rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek, ujedno zamjenik župana.

Društvo Crvenog križa Karlovačke županije formiralo je Tim za psihosocijalnu podršku koji će putem telefonskih razgovora biti na raspolaganju osobama u karanteni, osobama u samoizolaciji te operativnim snagama koje rade na terenu. Članovi ovog tima su zaposlenica i tri volonterke koji su licencirani za provođenje psihosocijalne podrške te rad sa osobama koje su izložene traumatskim događajima i kriznim situacijama. Članice tima su također u aktivnom sastavu Tima za krizne intervencije pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Tim će biti na raspolaganju od danas, 17. ožujka, svakim danom od 9 do 21 sat, na broju telefona 099 7360782.

U općoj bolnici Karlovac u procesu je osposobljavanje vanjskog dizala za donju zgradu bolnice s obzirom da na istoj ne postoje protupožarne stepenice. Za opću bolnicu Ogulin naručen je CR uređaj koji će upotpuniti portabilni rendgen aparat. Pripremljene su 2 karantene u Karlovačkoj županiji, jedna za osobe i jedna tranzitna.

"U Rijeci se pripremaju trijažni centri Doma zdravlja koji će raditi 24 sata i bit će punktovi za prijavu svih oboljelih s respiraratornim smetnjama", izjavila je pročelnica UO za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić. Posebno se vodi računa o zaštiti zdravstvenih radnika i za sada u sustavu KBC Rijeka nema slučajeva zaraze korona virusom.

Ispred Društva Crvenog križa upućen je apel darivateljima krvi da se odazivaju na akcije jer ne ne smije dozvoliti da dođemo u situaciju nestašice krvi. Educirani volonteri Crvenog križa svakodnevno će od 12 do 20 sati dežurati na telefonu 0996614706 za osobe koje su u stresu, samoizolaciji ili karanteni. Preko Crvenog križa također će se organizirati i dostava hrane i lijekova starijim osobama koje nemaju pomoć obitelji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić rekao je da je prema nadležnim državnim tijelima upućen prijedlog više mjera radi sprečavanja širenja zaraze, te da očekuje da se one ujednače na području cijele RH.

"Među njima je i obustava rada svih ugostiteljskih objekata. Otvorene bi trebale ostati samo prodajni centri s prehrambenim artiklima, ljekarne i benzinske postaje. Pozvali smo također sve poslovne subjekte da reduciraju poslovne aktivnosti i gdje je god to moguće organiziraju rad od kuće kako bi se smanjilo grupiranje ljudi. Napravit će se i reorganizacija u javnom prijevozu na način da se najviše može primiti 50 posto putnika.  Prema svim jedinicama lokalne samouprave uputili smo apel da ustroje  ustroje službe koje će biti dostupne građanima i organiziraju pomoć starijima i nemoćnima", istaknuo je Boras Mandić.

Sa sjednice Županijskog stožera civilne zaštite župan Zlatko Komadina uputio je poruku da se na razini države moraju donositi odluke jer nejednako postupanje izaziva nesigurnost diljem zemlje."Nije na našim županijskim stožerima da donose različite odluke već svi moraju imati iste stavove i odluke se moraju donositi na razini države. U ovoj situaciji nejednakog postupanja izaziva se i pravna nesigurnost kao i nesigurnost kod građana", poručio je župan Komadina.

- Situacija kod nas na sreću nije eskalirala, sve službe rade svoj posao i za sada je sve pod kontrolom. Zahvaljujem se medicinskom osoblju, policiji i svima koji rade da olakšaju novonastalu situaciju stanovnicima naše Županije i naravno svima onima koji se odgovorno ponašaju i poštuju mjere i preporuke Županijskog i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Važno je napomenuti da nema potrebe za panikom i kupovinom velikih zaliha hrane, pridržavajte se mjera zaštite kako bi se prekinuo lanac širenja zaraze, ponašajte se odgovorno kao i do sada - poručio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Dodao je i kako sve informacije mogu dobiti na Internet stranicama Osječko-baranjske županije, osobito starije osobe kojima je preporučeno da nepotrebno ne napuštaju svoje domove.

- Trenutno stanje je da i dalje imamo 7 pacijenata, a od 16 uzoraka poslanih jučer na testiranje, svi su negativni. Danas šaljemo još 24 uzorka na Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević - rekao je dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Zubčić je istaknuo i kako je u KBC-u Osijek smanjen broj pacijenata dok se za hitne slučajeve poput onkoloških pacijenata liječenje nastavlja redovitim putem. Uspostavljeni su i dodatni kapaciteti s respiratorima koje će KBC Osijek i dalje proširivati. Opskrba krvlju za svih pet slavonskih županija je zadovoljavajuća, bolnica ima dovoljnu količinu svih krvnih grupa kao i zalihu lijekova za minimalno dva mjeseca.

Bjelovarsko-bilogorska županija donijela je mjere za pomoć gospodarstvenicima. Riječ je o mjerama vezanim uz smanjenje negativnih gospodarskih posljedica koronavirusa, a odnose se na sufinanciranje kamata za kredite gospodarskim subjektima te povećanje investicija prvenstveno u građevinskom sektoru.

Tom  prilikom župan Bajs  je istaknuo: „Mjere Vlade koje su sada predočene su ono što apsolutno podržavamo i smatramo ključnim u ovom trenutku. Međutim, na to će se nadovezati i mjere Županija, pa tako i naše Bjelovarsko-bilogorske. U dogovoru s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, Bjelovarsko-bilogorska županija je predvidjela izvanrednu sjednicu Županijske skupštine idući tjedan gdje ćemo donijeti izmjene i dopune Proračuna, niz mjera koje će omogućiti pomoć Županije našem gospodarstvu i nadovezati se na mjere same Vlade Republike Hrvatske. Pod time mislim posebice na mogućnost da Županija sufinancira dio kredita koji će se davati gospodarskim subjektima vezan uz likvidnost istih, financiranje plaća, režijskih troškova, ostalih troškova poslovanja, koje bi u tom slučaju, ukoliko se napravi promjena Proračuna, bile blizu 0%. Nadamo se da ćemo to uspjeti i da ćemo uspjeti sufinancirati taj ukupni dio  kredita koji je bio vezan za to, da bude beskamatni, u iznosu od 300 do 500 milijuna kuna za naše gospodarstvo“, istaknuo je na konferenciji za medije župan Bajs i dodao: „Ključni element naše politike su investicije koje su započete i s kojima ćemo nastaviti. Ovoga trenutka županija ima 20-ak investicija koje su u tijeku, a predviđamo uskoro raspis natječaja posebice za građevinske i druge radove u vrijednosti 300 milijuna kuna i mi ne mislimo u ovom trenutku štedjeti nego mislimo investirati. Mi ćemo poduprijeti javnu potrošnju kroz narudžbe koje će ići preko naših korisnika, a koje idu u konačnici prema privatnom sektoru koji treba to sve odraditi. U dogovoru s našim Gospodarskom i Obrtničkom komorom, napravit ćemo povjerenstvo koje će pratiti mjere Europske unije i Vlade kako bi mogli reagirati posebice na način da naši poduzetnici budu s time upoznati“, zaključio je župan Bajs.

Vukovarsko-srijemska županija postrožila je mjere pa je tako između ostaloga naložena odgoda svih okupljanja stanovništva na otvorenom ili zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije, sportska natjecanja, treninzi, kulturne priredbe, pozivaju se nadležne službe gradova i općina da ne izdaju nikakva rješenja ili odobrenja za korištenje javnih površina i prostora, a sva eventualno izdana rješenja ili odobrenja potrebno je staviti izvan snage. Nadalje, ograničiti izravan rad sa strankama, kontakte omogućiti putem telefona, pošte ili e-maila. Traži se privremeno zatvaranje gradskih knjižnica, čitaonica i muzeja,  obustava rada gradskih i općinskih tržnica, izbjegavati bliski kontakt među osobama, zabraniti posjet županijskim i privatnim domovima za starije i nemoćne osobe, u domovima za starije i nemoćne osobe, omogućiti kretanje pokretnim osobama isključivo u dvorišnom krugu domova za starije i nemoćne u vremenu od 07-15 sati.

Nalaže se nadalje ograničenje rada ugostiteljskih objekata i restorana u vremenu od najranije 06,00 sati do najkasnije 18,00 sati uz iznimku rada dostave i Pučke kuhinje. U ugostiteljskim objektima i restoranima traži se pojačano dnevno čišćenje, pranje i dezinfekciju. Nalaže se zabrana rada noćnih i disko klubova, privremena obustava rada putničkih pristaništa u Vukovaru, Iloku, Batini i Aljmašu.

U uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima (kozmetički saloni, frizerski saloni, brijačnice, kozmetičari, pedikeri, teretane, saloni za masažu i sl.) traži se ograničenje radnog vremena od najranije 08,00 sati do najkasnije 18,00 sati, ali i ograničenje broja osoba koje se istovremeno nalaze u objektu na način da su međusobno udaljene najmanje jedan metar. U navedenim objektima treba pojačati dezinfekcijske mjere i mjere čišćenja prostora.

Preporuka gradonačelnicima i načelnicima je da se rad sa strankama ograniči ili potpuno ukine, da se smanji broj radnih sastanaka u kojima sudjeluje veći broj ljudi, da se u javnim ustanovama organizira  raspodjela poslova na način da se oslobode obaveza rada kronični bolesnici stariji od 60 godina, te djelatnici koji skrbe o djeci i/ili starijim članovima obitelji.

Poečele su s radom izdvojene ordinacije kojima je radno vrijeme 24 sata na dan. To su Dom zdravlja Vukovar, telefon 032/618-956, Dom zdravlja Županja, telefon 032/831-716, te  Dom zdravlja Vinkovci gdje se još radi na prilagodbi prostora. 

Ponedjeljak, 16. ožujka

U ponedjeljak 16. ožujka donesene su strože mjere, pa nastave nema u cijeloj RH. Zatvorene su škole, fakulteti i vrtići. 

Preporučeno je tijekom vikenda do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, te otkazati održavanja javnih priredbi sportskog ili zabavnog sadržaja, kao i održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika  bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja. Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja druge kategorije rizika bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj. Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Istarska i Varaždinska županija ograničile su rad trgovina prehrambenih proizvoda, a gotovo sve ostalo se privremeno zatvara.

Istarska županija donijela je tijekom vikenda set mjera kojima se ograničava rad trgovačkih centara i manjih trgovina do 18 sati te zatvaranje ugostiteljskih objekata, osim dostava hrane. Zabrana je i rada frizera, pedikera, kozmetičara...U ponedjeljak je proširila mjere opreza, pa je tako donesena odluka da se zatvaraju automat klubovi i saloni za uljepšavanje životinja, trgovinama na benzinskim postajama se ograničava radno vrijeme do 18 sati, a ugostiteljski objekti na benzinskim postajama se zatvaraju. I banke i pošte će raditi do 18h. 

Varaždinskoj županiji je u ponedjeljak, 16. ožujka doneseno niz mjera, a stupaju na snagu od utorka, između ostalih, ograničenje rada trgovina s prehrambenim artiklima do 20 sati uz obavezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, privremena obustava rada trgovina i trgovačkih centara, uz izuzetak trgovina s prehrambenim artiklima, privremena obustava rada ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge proizvodnje i dostave hrane i rada pučkih kuhinja, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od strane HZJZ-a, pa obustava rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, uslužnih djelatnosti, teretana, sportskih centara, plesnih škola, radionica, noćnih klubova...

U Primorsko-goranskoj županiji od petka, 13. ožujka muzeji sa svojim dislociranim zbirkama i lokacijama, interpretacijski centri i centri za posjetitelje čiji je osnivač Primorsko-goranska županije je do daljnjega su zatvoreni za posjetitelje.

Na redovitoj konferencjii za novinare u ponedjeljak 16. ožujka, župan Zlatko Komadina je izvjestio da su tijekom vikenda u svim školama  odrađene edukacije nastavnog osoblja za provođenje on line nastave.

'Kada su u pitanju osnovne škole u svima je organiziran prihvat učenika kojima roditelji nisu u mogućnosti osigurati skrb. Izuzetak je samo škola u Matuljima koja je zatvorena jer tamo postoji slučaj jedna nastavnice koja je bila u kontaktu s potencijalno zaraženom osobom. Zatražili smo i pojačanje sanitarnog osoblja na graničnim prijelazima, a nabavili smo im i poslali dodatnu zaštitnu opremu. Prema svim općinama i gradovima upućena je preporuka našeg Stožera da se ograniči rad u ugostiteljskim objektima do najduže 20 sati. Već ranije su za posjete zatvoreni svi domovina za starije osobe, a od petka i muzeji. Zbog preporuke o ograničenju okupljanja u zatvorenim prostorima do maksimalno 50 posto kapaciteta, od sutra ćemo i sjednice Stožera civilne zaštite održavati u Centru u  Šapjanama , a razmatramo i veći prostor za održavanje sjednice Županijske skupštine. Moramo se prilagođavati  aktualnoj situaciji, a od građana očekujemo odgovorno ponašanje i pridržavanje svih mjera i preporuka', rekao je župan.

Pročelnica UO za zdravstvo  Đulija Malatestinić dodala je da su otvorene i tri nove telefonske linije za komunikaciju s epidemiolozima poziv idu preko broja 112. Od sredine tjedna i laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ bit će osposobljen za testiranje uzoraka potencijalno zaraženih na korona virus. 

U Zadarskoj županiji Stožer je donio Odluku o ograničenju rada trgovačkih centara i manjih trgovina prehranom do 18 sati, prekidu rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rad Pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt sa klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..). Također, radi sprječavanja širenja koronavirusa nalaže se privremena obustava rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, te  privremene obustave rada noćnih i disko klubova.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom vikenda civilni stožer županije dao je preporuku da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja, a kafići i noćni klubovi da se strogo pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U ponedjeljak je pak na konferenciji za novinare rečeno da se KBC Split priprema za ulogu središnje zdravstvene ustanove za četiri južne dalmatinske županije. Zbog toga je krenula reorganizacija KBC-a Split i rada službi. - Bolesnici koje očekujemo, inficirani korona virusom, bit će liječeni na lokalitetu Križine. Mi smo tu bolnicu već počeli prazniti i otvarati prostore za potencijalne bolesnike. Uređujemo, također, i prostore za zbrinjavanje životno ugroženih, ako i koliko to bude trebalo. Potencijalnu ugrozu ćemo dočekati spremni - istaknuo je ravnatelj Julije Meštrović. U novom režimu, KBC Split će zbrinjavati prvenstveno hitne i akutne bolesnike.

Sva upravna tijela Šibensko-kninske županije, županijske ustanove i trgovačka društva kojima je Šibensko-kninska županija osnivač prestaju s izravnim radom sa strankama od 16. ožujka 2020. godine do opoziva. Rad sa strankama odvijati će se svaki radni dan putem pošte, elektroničke pošte te telefonskim putem. Telefonski brojevi i e-mail adrese objavljeni su na web stranicama Županije, županijskih ustanova i trgovačkih društava.

U Karlovačkoj županiji od 16. ožujka uspostavljen je novi režim rada u Općoj bolnici Karlovac i Općoj bolnici Ogulin. Kroz trijažni šator bit će propušteni samo akutni i hitni pacijenti. Kako je rečeno u slučaju bilo kakve boli treba se javiti obiteljskom liječniku, koji se mora javiti, a u slučaju da se ne javi, treba nazvati ravnatelja Doma zdravlja. Na stranicama Županije su i ispisani brojevi svih domova zdravlja i e mail adrese. 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvjestio je da se do daljnjega otkazuju sve aktivnosti, okupljanja, edukacije, bilo kakvi skupovi, na svim razinama. Također je preporuka svim javnim ustanovama da smanje dolazak stranaka. Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Roman Rosavec je naglasio kako je definirano karantensko mjesto za one koje ne mogu provesti samoizolaciju: „To će biti na području Petrinje, gdje u ovom trenutku imamo spremno deset ležajeva za prihvat sumnjivih osoba.“

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvjestio je da su od ponedjeljka 16. ožujka u OB „Dr.Tomislav Bardek“  otkazani svi ranije naručeni dijagnostički pregledi i operativni zahvati, osim pacijenata koji spadaju u kategoriju hitnih slučajeva, te da je ispred ulaza bolnice postavljen šator gdje su u tijeku pripreme za uspostavu rada trijažnog centra u slučaju širenja koronavirusa. 

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije apelira da u ambulante Zavoda dolaze samo životno ugroženi pacijenti, dok svi ostali koji imaju respiratorne tegobe poput kašlja i visoke temperature pomoć potraže kod liječnika obiteljske medicine ili u Hitnom bolničkom odjelu koprivničke bolnice.

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije od utorka, 17. ožujka će sukladno odluci Ministarstva zdravstva uvesti posebno 24-satno dežurstvo u izdvojenoj ambulanti opće medicine koja će služiti za prijem pacijenata sa sumnjom na koronavirus. O točnoj lokaciji ambulante javnost će biti obaviještena u toku današnjeg dana.

Na izvanrednoj sjednici civilnog stožera Bjelovarsko-bilogorske županije u nedjelju, 15. ožujka, donesena je odluka kojom se ovlašćuje Opća bolnica Bjelovar da izvrši potrebne pripreme za povećanje broja soba za opservaciju i izolaciju po naputku Ministarstva zdravstva, te dodatnih lokacija za pregled građana pod sumnjom na zaraženost koronavirusom

Isti je dan održana i sjednice civilnog stožera Međimurske županije u kojoj je velik broj osoba zaposlenih u Sloveniji. 

'Kako bi prevenirali potencijalni problem za dnevne migrante koji rade u Republici Sloveniji ili Slovence koji rade u Republici Hrvatskoj, upozoravamo da svi oni koji se vraćaju iz Slovenije, trebat će provesti 14 dana u samoizolaciji. Da se to spriječi, savjetuje se svima koji rade u Republici Sloveniji da ili uzmu godišnji odmor (u dogovoru sa svojim poslodavcem) ili da si nađu smještaj u Sloveniji.' rečeno je na sastanku civilnog stožera te Županije.

U ponedjeljak su dane daljnje preporuke županijskog stožera u kojima se napominje da će se organizirati karantena za slučaj potrebe smještaja potencijalno zaraženih osoba kako bi se rasteretile zdravstvene ustanove. 'Zbog zaštite zdravlja pacijenata i svih naših stanovnika, zbog izbjegavanja širenja virusa u čekaonicama ambulanti, a i da se ne dogodi kolaps zdravstvenog sustava, preporuka je osigurati što manje osobnih kontakata u ordinacijama i to isključivo uz prethodni telefonski dogovor ili dogovor putem e-maila. Svi koji sumnjaju da su zaraženi COVID 19 virusom: imaju temperaturu, kašlju i sl., a boravili su u inozemstvu unazad 14 dana ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim – ne dolazite u ambulantu! Javite se telefonom/mailom/mobitelom izabranom liječniku u njegovo radno vrijeme, a izvan radnog vremena ordinacije, od 7:00 do 22:00 sata u call centar 040 372 372 iŽupanijska bolnica Čakovec će raditi kao akutna bolnica što podrazumijeva zaustavljanje hladnog programa tj. radit će kako radi nedjeljom. Bit će organiziran trijažni šator pred glavnim ulazom u bolnicu, a u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu nastojat će se organizirati sustav. Sve druge informacije bit će dostupne na službenim web stranici. Stožer civilne zaštite Međimurske županije će organizirati dislociranu dežurnu ambulantu koja će biti u krugu zdravstvenih ustanova ali fizički odvojena od njih. Ambulanta će raditi od 0-24.Crveni križ će osigurati dodatne šatore i opremu koja im je na raspolaganju. Također će obavljati informiranje stanovništva vezano za higijenske uvjete i aktivirati će se telefonska linija za psihosocijalnu podršku na broju 040/395-248 od 0-24. ' - neke su od preporuka CS Međimurske županije. 

Na sastanku koji je održan u Krapini župan Željko Kolar predstavio je tri odluke, koje su gradonačelnici i načelnici podržali, a koje će županijski Stožer civilne zaštite donijeti na svojoj sutrašnjoj sjednici te potom proslijediti Nacionalnom stožeru. “Prijedlog Stožera Civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije nakon večerašnjeg sastanka na temu aktualne situacije oko koronavirusa sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima je zatvaranje kafića i svih radnji koje su vezane uz neposredni kontakt ljudi (frizerski saloni, salon za masažu, manikuru, pedikuru...) na 14 dana, zatvaranje vanjskih tržnica koji prodaju odjeću, plastiku, osim štandova koji prodaju hranu. Rad trgovina s prehrambenim namirnicama se skraćuje i radit će od 8 do 18 sati, uz stroge mjere, odnosno ograničeni broj ljudi koje mogu ući u trgovinu i poštivanje određenog razmaka. Prijedlog je i da se zatvore sve ustanove koje su u ingerenciji jedinica lokalne samouprave”, rekao je župan Kolar te je dodao da će taj prijedlog biti poslan Nacionalnom stožeru civilne zaštite i kada on potvrdi te odluke, tada one stupaju na snagu.

Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije, zbog novonastale situacije uvelo je SOS telefon kako bi se smanjio rizik od zaraze virusom starijih i nemoćnih te kronično oboljelih osoba. Telefonom se može zatražiti dostava potrebnih lijekova, higijenskih potrepština te namirnica nužnih za život.

'SOS telefon namijenjen je isključivo za starije osobe i osobe koje nemaju pomoć od obitelji, prijatelja, susjeda ili drugih osoba. Napominjemo da će djelatnici i volonteri koji će pružati dostavu biti propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog križa. Svoje potrebe stariji građani mogu prijaviti na telefone gradskih društava Crvenog križa i to: Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica – 033/729-459 od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati. Gradsko društvo Crvenog križa Slatina – 033/551-230 od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati. Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica – 033/673-106 od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati.

U Brodsko-posavskoj županiji nastavno na uputu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, na lokacijama domova zdravlja na području Brodsko-posavkse županije uspostavljaju se izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost od koronavirusa. Ordinacije, koje će raditi 24 sata dnevno, započinju s radom u ponedjeljak, 16. ožujka 2020, u 10:00 sati i to na  lokacijama: Slavonski Brod, Trg hrvatskog proljeća 3 (pored autobusnog kolodvora) i Nova Gradiška, M.A. Reljkovića 7, u dvorištu Doma zdravlja.

U Osječko-baranjskoj županiji su po istom naputku Ministarstva zdravstva dostupne sljedeće lokacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost od koronavirusa na lokaciji Osijek, Park kralja Petra Krešimira IV, br. 6., ambulanta u Đakovu na adresi Petra Preradovića 2, u zgradi bivšeg rodilišta Doma zdravlja, u Belom Manastiru na adresi Školska 5, sjeverni ulaz u zgradu Doma zdravlja te Domu zdravlja Našice na adresi Đurđenovac, Kolodvorska 2, sutra od 7 sati. Prije dolaska potrebno je prethodno se telefonski najaviti. Sve ordinacije će raditi 24 sata dnevno.

Od subote, 14. ožujka, na području svake županije uspostavljena je karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

Prethodno, od 13. ožujka najznačajniji set mjera bio je vezan za Istarsku županiju, u kojoj je u petak obustavljena nastava i rad vrtića.

Nakon što su se neki gradonačelnici i župan Istarske županije obratili Vladi da se omogući prekid nastave, Vlada je isto predložila te je odlučeno da od danas, 13. ožujka, pa do  14. travnja nastave neće biti, niti će raditi vrtići.

U srijedu je naime zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin uputio ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak zamolbu za prekid redovite nastave i uspostavu nastave na daljinu u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. Upravo tako će se i nastava odvijati, niži razredi će je pratiti putem HTV3.

U Primorsko-goranskoj županiji su najavili na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak  pojačane mjere radi sprječavanja širenja zaraze korona virusom, a na sjednici županijskog Stožera održanoj jučer je iznesen i prijedlog nacionalnom Stožeru da se i na području Primorsko-goranske županije na tri tjedna obustavi nastava u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, dakle od vrtića do fakulteta.

"Riječ je isključivo o preventivnim mjerama jer za sada na području naše Županije nemamo širenje zaraze, svi dosadašnji slučajevi kontati su nultog pacijenta, no svjesni smo situacije u okruženju, zato i moramo biti na pojačanom oprezu. ", rekao je u izjavi medijima župan Komadina.

U Ličko-senjskoj županiji su za sada nalazi testiranja osoba negativni. Stožer je ipak donio zaključke prema kojima se preporučuje odgoda svih organiziranih javnih kulturnih, sportskih i ostalih okupljanja na zatvorenim prostorima, odgoda svih planiranih putovanja i izleta izvan granica RH.

Jučer su se u Zadarskoj županiji čekali nalazi za ukupno tri osobe, a pod nadzorom ih je 108.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije poziva na odgovorno društveno ponašanje svih stanovnika te da svi koji su u proteklih 14 dana boravili na prostorima zahvaćenim koronavirusom ili bili u kontaktu sa zaraženim osobama ostanu u samoizolaciji te se redovito javljaju svom obiteljskom liječniku ili dežurnoj epidemiološkoj službi.

I Županijski stožer Šibensko-kninske županije preporuča organizatorima bilo kakvih javnih, sportskih ili kulturnih okupljanja da ih odgode do daljnjega, a zabranjuju se svi skupovi na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi.

Šef kriznog stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije, zamjenik župana Luka Brčić je kazao je u četvrtak kako nema dodatnih razloga za zabrinutost: - Trenutno je u karanteni Splitsko-dalmatinske županije smješteno 28 ljudi, od toga je devet građana RH. Svi ostali putnici s "Marka Pola" su u samoizolaciji – kazao je Brčić, te je istaknuo: - U dogovoru sa Gradom Splitom odlučili smo da nema potrebe donositi odluku o prekidu ili zatvaranju škola.

Kako su pak izvjestili jučer iz Dubrovačko-neretvanske županije u proteklih 24 sata Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ imala je 28 zdravstvenih nadzora osoba sa sumnjom na COVID 19.  Niti jedna nova osoba nije upućena u karantenu niti upućena na hospitalizaciju zbog sumnje na COVID.

Donesene su mjere prema kojima putnici koji dolaze iz kineske provincije Hubei, uključujući grad Wuhan, Italije, Irana, te dijelova Njemačke i Južne Koreje moraju biti upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana, odnosno samoizolacije za hrvatske državljane, a za koje će se isto odnositi ako dolaze iz dijelova Kine, Južne Koreje, Hong Konga, Japana i Singapura. Građanima se preporučuje ograničenje putovanja, kao i odgoda svih skupova i organiziranih  okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

I u Karlovačkoj županiji se odgađaju javna okupljanja, te se pod zdravstveni nadzor podvrgavaju svi koji dolaze iz zemalja i područja gdje je rizik bolesti veći, te iz Bele Krajine u Sloveniji.

Stožer Civilne zaštite Zagrebačke županije donio je zaključak kako preporuča odgađanja svih javnih okupljanja bez obzira na veličinu na području Zagrebačke županije.

Iako u Međimurju trenutno nema zaraženih, pripremaju se za drugačiju situaciju. Tako je nabavljeno 6 novih respiratora u opremanje Županijske bolnice Čakovec, koji su zbog njihove važnosti u ovom trenutku, stavljeni na listu apsolutnih prioriteta. 

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak kazao je da je bolnica spremna za zbrinjavanje pacijenata u slučajevima eventualne potrebe za srednje i teške slučajeve infektivnih bolesti, tako i u slučaju COVID-19 virusa.

“Odjel infektologije je preuređen u roku od tri dana za potrebe izolacije prema pravilima infektološke struke za slučajeve kapljične izolacije, a Bolnici će i nadalje služiti za slučajeve infektološke izolacije. Odjel sada raspolaže s apsolutno izoliranim sobama, u koje je u slučaju potrebe osiguran pristup i izvana, kao i iz odjelnog unutarnjeg hodnika u redovnoj proceduri. Komunikacija odjelnog osoblja s pacijentima odvija se putem interfona, a u slučaju da je potreban monitoring putem video sustava s centralnom jedinicom na sestrinskoj niši.” – istaknula je voditeljica odjela za infektologiju dr. Tanja Potočnik Hunjadi.

Župan Posavec istaknuo je kako je dao nalog ravnateljici Centra za pomoć u kući Međimurske županije za organizaciju protokola po kojima bi se starijim osobama koje se boje izlaziti iz svojih domova ponudile usluge pomoći u vidu nabave osnovnih namirnica kao i nabave te dostave lijekova. 

Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporuča pak gradovima i općinama da sukladno vlastitoj procjeni odgode skupove i javna okupljanja građana koja su planirana od strane udruga koje djeluju na njihovom području, a pogotovo okupljanja građana starije životne dobi.

U Varaždinskoj županiji zabranjena su okupljanja za više od 100 osoba.

Na sjednici Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, održanoj u četvrtak navečer donesena je pak odluka prema kojoj se, do daljnjega, zabranjuju svi javni skupovi, bez obzira na broj sudionika.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je jučer da da se Stožeru preporuča da se do daljnjeg odgode svi skupovi i organizirana okupljanja neovisno o broju ljudi. 'To uključuje i Bjelovarski sajam i sva ostala okupljanja, na prijedlog naše epidemiologije. U eventualnom slučaju da postoji neodgodiva potreba za okupljanjem, postoji procedura, a to znači da onaj tko želi organizirati takvo okupljanje mora dobiti potvrdu Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga potvrdu Stožera i tek će onda policija izdati potvrdu za okupljanje. Preporuka je da se otkažu svi skupovi do daljnjega, što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije', istaknuo je župan Bajs.

Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije donio je jučer zaključak kojim se preporučuje odgoda svih javnih okupljanja na području Županije. (L.K.)