Župan Komadina traži od Vlade da hitno pronađe rješenje za 'Uljanik' i '3. Maj'

Nakon tragičnog događaja u bolnici Lopača i obilaska požarišta tijekom iste večeri mogu reći da je situacija sada pod kontrolom. Kao što sam odmah i najavio naša ustanova, Psihijatrijska bolnica Rab, već je preuzela 12 pacijenata i spremna je preuzeti sve pacijente s psihijatrijskom indikacijom ukoliko to bude potrebno. U ovom trenutku procjena je da će Rab preuzeti dvadesetak pacijenata iz Lopače. Ostali su zbrinuti unutar same bolnice u Lopači ili u riječkom KBC-u", izjavio je na današnjoj press konferenciji župan Zlatko Komadina.

Još jednom je izrazio sućut obitelji preminulog pacijenta te pohvalio brzu i efikasnu reakciju vatrogasaca, hitne pomoći, policije kao i samih djelatnika bolnice. Dodao je kako je i ovaj tragičan događaj potvrdio dobru organiziranost županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji je na intervenciju u Lopači uputio 8 timova. Župan je također rekao da se u Lopači susreo i s premijerom Plenkovićem te je iskoristio prigodu da ga informira o stanju u 3.maju čiji su računi u blokadi, a radnici bez plaća. "Ponovio sam mu već puno puta izrečen stav kako za nas brodogradnja nema alternativu te zahtijevamo opstanak 3.maja. Aktualna i krajnje alarmantna situacija u tom brodogradilištu govori i da smo bili u pravu kada smo upozoravali da vrijeme protječe te da je nužno lobirati u Bruxellesu za prihvaćanje programa restrukturiranja „Uljanika“ uz čiju je sudbinu nažalost vezana i budućnost 3.maja. Vlada koja je i uputila taj program Europskoj komisiji mora preuzeti odgovornost i osigurati da se kreditom HBOR-a premosti trenutna situacija. Također mogu ponoviti moj raniji stav kako se na slučaju „Uljanika“ pokazuje nužnim proširenje zakonske regulative takozvanog “lex Agrokora“ i na druga trgovačka društva, u ovom slučaju i na Uljanik. U svakom slučaju očekujem od Vlade  odgovornu, brzu i efikasnu  reakciju i iznalaženje rješenja za probleme u Uljaniku i 3.maju", rekao je župan. 

Zamjenik župana Marko Boras Mandić osvrnuo se i na postojeći sustav hitne medicinske pomoći te nedavnu tragičnu smrt mladića u Zaprešiću koja upućuje da su u tom sustavu nužne promjene. "I ovaj slučaj pokazuje koliko je država centralizirana, a i u slučajevima kada određene funkcije decentraliziran to ne prati i fiskalna decentralizacija. Zavod za hitnu medicinu PGŽ dobro je organiziran ali za popunjenost same mreže u našem sustavu nedostaje godišnje oko 3 milijuna kuna  koje osiguravamo iz županijskog proračuna.  Posebno je veliko opterećenje tijekom turističke sezone kada se dodatno jačaju i timovi hitne kako bi osigurali dostupnost medicinske pomoći i čim bržu intervenciju", rekao je zamjenik Boras Mandić.

Podsjetio je također i na pilot projekt HEMS-a, osiguranje helikopterske pomoći koja je zbog naših otoka i Gorskog kotara itekako potrebna, te rekao da su medicinski helikopteri koji bi bili u sustavu Hitne pomoći bolje, brže i efikasnije rješenje od postojećeg gdje se angažiraju vojni helikopteri koji ne mogu sletjeti na samo mjesto nesreće već se pacijente kolima hitne prevozi do najbliže zračne luke i sa Delte, gdje ti helikopteri slijeću, do KBC-a. 

Novinari su pitali župana i o problemu ceste od Grohova do Lopače na što je župan odgovorio kako je ta cesta u kategoriji nerazvrstanih i s tri četvrtine dionice pripada Gradu Rijeci, a četvrtinom općini Jelenje. Rekao je da je svojevremeno rađen elaborat po kojem bi sanacija te prometnice stajala 27 milijuna kuna te da je Gradu Rijeci ponuđen sporazum da se taj projekt zajednički financira na način da Županija preuzme obveze Općine Jelenje, no da taj sporazum do danas nije prihvaćen.

Župan je također izrazio žaljenje i uputio telegrame sućuti talijanskom konzulu u Rijeci i veleposlaniku u Zagrebu povodom tragične nesreće u Genovi.    (Primorsko-goranska  županija)