Županije spremne - ponovo se otvaraju tržnice na otvorenom

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je zadovoljstvo što je omogućen rad otvorenih dijelova tržnica u Osijeku, Našicama, Valpovu, Belišću, Belom Manastiru, Đakovu i Kneževim Vinogradima, a od četvrtaka u Donjem Miholjcu.

- Prije 10-12 dana Županijski stožer je predložio Nacionalnom stožeru da se omogući rad zelenih tržnica na području naše županije, pa i cijele Hrvatske. Smatramo da nema smisla da trgovački centri, koji su u zatvorenim prostorima, prodaju voće i povrće, koje je u pravilu iz Italije i Španjolske, najvećih epicentara pandemije, a da naši proizvođači to ne uspijevaju. Jučer smo dali rok od 24 sata za pripremu svih sedam zelenih tržnica i sve su spremne te od sutra mogu početi raditi. Drago mi je da je naš prijedlog usvojen na nacionalnoj razini, jer je izuzetno važno održavati balans između sigurnosti i ekonomije te tako održati u životu naše gospodarstvo, OPG-ove i druge poljoprivrednike - rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Od četvrtka se otvaraju i zelene tržnice unutar Istarske županije.

U Požeško-slavonskoj županiji tržnica je otvorena u Pleternici.

'Kako bi maksimalno izašli u susret poljoprivrednim proizvođačima, ali i građanima Pleternice kako bi mogli prije Uskrsa kupiti svježe namirnice, Grad Pleternica je odlučio organizirati rad tržnice.

Isti će se provoditi sukladno preporukama o održavanju socijalne distance, kako između kupaca tako i između prodavača i kupaca te prodavača međusobno. Prilikom kupnje na tržnici molimo sve da se pridržavaju propisanih mjera te da ne diraju izložene proizvode. Tržnica će raditi od 8. do 11. travnja u periodu od 8 do 12 sati.' - obaviješteno je iz Grada Pleternice.

U Zagrebačkoj županiji s radom je počela tržnice u Vrbovcu. ,Nismo željeli čekali odluku, da nam ne propadne još jedan radni dan tržnice, pa smo na tržnici postavili adventske kućice.' - kaže gradonačelnik Denis Kralj i najavljuje da će za koji dan krenuti i prodaja na klupama.  U Samoboru je postavljeno desetak gradskih kućica koje se koriste za prigodnu prodaju prilikom gradskih manifestacija, a od utorka 7. travnja njih koriste samoborski OPG-ovi za prodaju svojih proizvoda na otvorenom, a sve u skladu sa propisanim higijenskim mjerama.

Unutar Splitsko-dalmatinske županije, u Splitu će s radom ponovno započeti Pazar, tržnica na Sućidru te tržnica na Splitu 3, ali i ribarnica u Marmontovoj.Priprema se također i projekt drive-in tržnice gdje će građani vozilom moći doći blizu prodajnih kućica i kupiti ono što im treba te se njegova realizacija očekuje u skorom razdoblju.

Načelnik Stožera Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković najavio je da očekuje Odluku Nacionalnog stožera o radu tržnica, jer su  na području Županije potrebe za posebne uvjete rada u ovim okolnostima iskazali Slavonski Brod, Nova Gradiška, Nova Kapela, Davor i Oriovac.

Zahtjev za otvaranje tržnica u Primorsko-goranskoj županiji uputilo je 11 gradova i općina, a dozvolu će dobiti čim ispune sve propisane zaštitne mjere.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije temeljem najnovije upute Nacionalnog stožera u kojoj županijski Stožeri daju suglasnost za rad tržnica, nakon što dobiju zapisnik o ispunjavanju sigurnosnih uvjeta za zaštitu prodavača i kupaca sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH, a koji je obavljen od strane inspektora,  dao je suglasnost tržnici u Čakovcu da od četvrtka, 9. travnja 2020. započne s radom. 

U petak, 10. travnja s radom je počela tržnica u Prelogu. Stožer civilne zaštite Međimurske županije napomenuo je  da temeljem zapisnika i pregleda tržnice tržnica u Prelogu udovoljava higijenskim, sanitarnim i epidemiološkim uvjetima u skladu s Uputom Nacionalnog stožera civilne zaštite. Zahtjev je odobren, a tržnica u Prelogu od petka, 10. travnja 2020. godine bit će otvorena te će biti dozvoljena prodaja voća, povrća i cvijeća iza vozila, na malo.(L.K.)